Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία θα υποστηρίξουν την Ουκρανία «για όσο καιρό χρειαστεί», διαβεβαίωσε σήμερα στο Παρίσι ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον τονίζοντας ότι θεωρεί ότι η ήττα του Πούτιν στον πόλεμο είναι «ουσιαστικής» σημασίας.
Το Λονδίνο και το Παρίσι «υπήρξαν ισχυρό στήριγμα της Ουκρανίας και θα συνεχίσουν να είναι για όσο καιρό χρειαστεί», δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την Γαλλίδα ομόλογό του Κατρίν Κολονά, η οποία από την πλευρά της διαβεβαίωσε ότι οι δύο χώρες συνεργάζονται «χέρι με χέρι» για να υποστηρίξουν το Κίεβο. Αν συνεχισθεί αυτή η υποστήριξη, «δεν έχω αμφιβολία ότι ο Πούτιν θα ηττηθεί και είναι ουσιαστικής σημασίας να ηττηθεί», είπε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών.
«Η πρώτη πράξη ήταν η εκπληκτική ήττα της Ρωσίας να εκπληρώσει τους στόχους της. Η δεύτερη πράξη υπήρξε η λαμπρή αντίσταση των Ουκρανών που απώθησαν τους Ρώσους. Και φυσικά η τρίτη πράξη είναι πιο δύσκολη», είπε, την ώρα που η Ουκρανία συναντά δυσκολίες στο μέτωπο απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις.
«Η τέταρτη πράξη μένει να γραφτεί και οφείλουμε να έχει θετική έκβαση», πρόσθεσε. «Οι δύο χώρες μας, χέρι με χέρι από την αρχή, εργάζονται από κοινού ώστε η ρωσική επίθεση να μην επιβραβευθεί», δήλωσε από την πλευρά της η Κατρίν Κολονά. «Επιθυμούμε αυτή η συνεργασία να μπορέσει να ενισχυθεί περαιτέρω. Αφορά προφανώς την τύχη της Ουκρανίας, αλλά επίσης την ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου».
Για μεγάλη αποτυχία της Ρωσίας κάνει λόγο ο ΟΗΕ
Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ δήλωσε σήμερα ότι υπάρχει «εκτεταμένη αποτυχία» από την Ρωσία στη λήψη των κατάλληλων μέτρων για την προστασία των αμάχων στην Ουκρανία και ότι υπάρχουν ενδείξεις πως οι ρωσικές δυνάμεις διέπραξαν εκεί εγκλήματα πολέμου.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με την παρακολούθηση που διενεργεί το γραφείο του, υπάρχουν ενδείξεις για «βαριές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, και εγκλήματα πολέμου, κυρίως από τις δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
Οι παραβιάσεις αυτές, δήλωσε ο Τουρκ στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη, περιλαμβάνουν 142 περιπτώσεις εκτελέσεων αμάχων με συνοπτικές διαδικασίες από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πέρυσι τον Φεβρουάριο, καθώς και εξαφανίσεις, βασανισμούς και κακομεταχειρίσεις κρατουμένων, μεταξύ άλλων και με τη χρήση σεξουαλικής βίας.
Η Ρωσία έχει αρνηθεί ότι διαπράττει φρικαλεότητες ή στοχοποιεί αμάχους στην Ουκρανία. «Υπάρχει εκτεταμένη αποτυχία από τη Ρωσική Ομοσπονδία στη λήψη επαρκών μέτρων για την προστασία αμάχων και την προστασία μη στρατιωτικών στόχων απέναντι στις συνέπειες των επιθέσεων τους», δήλωσε ο Τουρκ στο Συμβούλιο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων στη Γενεύη.
Ο ίδιος δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις και των δύο χωρών, αλλά κυρίως της Ρωσίας, χρειάζεται να συμμορφώνονται με το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. «Πρέπει να σταματήσουν τη χρήση εκρηκτικών όπλων με εκτεταμένες συνέπειες σε κατοικημένες περιοχές και να χαρτογραφήσουν λεπτομερώς τα ναρκοπέδια», δήλωσε.