ΓΔ: 2283.73 1.09% Τζίρος: 308.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:42
Donald Tusk, Polonia, Poland, Ekloges, Elections
Φωτο: Shutterstock

Πολωνία: Ο Ντόναλντ Τουσκ εξελέγη νέος πρωθυπουργός

Ο Τουσκ εξελέγη πρωθυπουργός με 248 ψήφους υπέρ και 201 κατά. Θα παρουσιάσει αύριο στο κοινοβούλιο το πολιτικό πρόγραμμα της κυβέρνησής του.

Η Κάτω Βουλή του πολωνικού κοινοβουλίου εξέλεξε απόψε νέο πρωθυπουργό τον Ντόναλντ Τουσκ, τον επικεφαλής του συνασπισμού των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων της Πολωνίας, ανοίγοντας τον δρόμο για την αποκατάσταση των σχέσεων της Βαρσοβίας με τις Βρυξέλλες.

Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία της ΕΕ, που προορίζονταν για την Πολωνία, παραμένουν «παγωμένα» λόγω της διαμάχης των δύο πλευρών για το κράτος δικαίου και τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, όμως ο Τουσκ, ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχει δεσμευτεί ότι θα αποκαταστήσει τις σχέσεις της χώρας του με τις Βρυξέλλες.

Ο Τουσκ εξελέγη πρωθυπουργός με 248 ψήφους υπέρ και 201 κατά.

«Άφησε την άνετη ζωή που θα μπορούσε να έχει αφού υπήρξε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και επέστρεψε (…) να αγωνιστεί για τη νίκη της δημοκρατίας, της αξιοπρέπειας και της δικαιοσύνης», είπε ο Βλαντισλάβ Κοσίνιακ-Κάμιζ, ο ηγέτης του Αγροτικού Κόμματος (PSL) που μετέχει στον συνασπισμό του Τουσκ.

Ο Τουσκ θα παρουσιάσει αύριο στο κοινοβούλιο το πολιτικό πρόγραμμα της κυβέρνησής του. Αν και φιλοδοξεί να κλείσει τις «πληγές» μεταξύ Βρυξελλών και Βαρσοβίας, η προσπάθειά του για αποκατάσταση των σχέσεων περιπλέκεται από μια απόφαση που έλαβε απόψε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας.

Το δικαστήριο αυτό, που είχε βρεθεί στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο πλευρών, έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο περί μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος που αναγκάστηκε να ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση του συντηρητικού, εθνικιστικού κόμματος PiS ώστε να αποκτήσει πρόσβαση στα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εκφράσει «σοβαρές αμφιβολίες» για την ανεξαρτησία και την αμεροληψία του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Το πρωί, με άλλη απόφασή του, το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εν όψει της τελικής του απόφασης, γνωστές ως προσωρινά μέτρα, αντιβαίνουν στο πολωνικό Σύνταγμα, γεγονός που αποτελεί κλιμάκωση στην σύγκρουση της Βαρσοβίας με τις Βρυξέλλες για το κράτος δικαίου.

Στην Βαρσοβία επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους εκατομμυρίων ευρώ σε δύο υποθέσεις για τις οποίες το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επέβαλε προσωρινά μέτρα. Η μία υπόθεση αφορούσε διαμάχη της Πολωνίας με την Τσεχία για το ανθρακωρυχείο του Τουρόφ και η άλλη το πειθαρχικό σώμα των δικαστών.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας προκάλεσε κρίση με την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2021 με την απόφασή του σύμφωνα με την οποία τμήματα των συνθηκών της Ένωσης δεν είναι σύμφωνα με το πολωνικό Σύνταγμα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημήτρης Μαρκόπουλος Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Μαρινάκης: Η αυτοδυναμία εγγυάται σταθερότητα και πρόοδο για τη χώρα

Ο Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στα Παραπολιτικά FM, τόνισε πως η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στα προβλήματα των πολιτών και όχι σε προεκλογική λογική, ενώ αναφέρθηκε στη δημοσκοπική ανθεκτικότητα και αναγνώρισε τις πιέσεις στην ακρίβεια.
Ολομέλεια Ελληνικής Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρκογιαννάκη: Το ΠΑΣΟΚ παγιώνεται ως δεύτερος πόλος, διεκδικεί πολιτική αλλαγή

Η Όλα Μαρκογιαννάκη δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ παγιώνεται ως ο δεύτερος πόλος και εγγυάται πολιτική αλλαγή. Τόνισε το πρόγραμμα του κόμματος για καθημερινά ζητήματα και ζήτησε ίση πρόσβαση στην άμβλωση για όλες τις γυναίκες.
Νίκος Ανδρουλάκης ΠΑΣΟΚ πλήθος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Είμαστε ο κύριος αντίπαλος Μητσοτάκη, νίκη ΠΑΣΟΚ σημαίνει νίκη λαού

Ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ παραμένει περήφανο και ενωμένο απέναντι σε μια κυβέρνηση που εξαπάτησε τον λαό, υπογράμμισε ότι μόνο το ΠΑΣΟΚ προτείνει αξιόπιστο πρόγραμμα και κάλεσε σε αγώνα για ανατροπή της ΝΔ.
Συνεδρίαση στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνική Λύση: Η κυβέρνηση διαλύει τη χώρα, ευθύνη στη ΝΔ στις εκλογές

Η Ελληνική Λύση επικρίνει την κυβέρνηση, κατηγορώντας τη για καταστροφή της χώρας και καλεί τους πολίτες να της αποδώσουν ευθύνες στις επόμενες εκλογές, χαρακτηρίζοντάς την «κυβέρνηση καταστροφής».
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Λαμβάνουμε σοβαρά τις συστάσεις ΕΕ για το κράτος δικαίου

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η αυτοδυναμία παραμένει εφικτός στόχος, αλλά θα σεβαστεί την ετυμηγορία της κάλπης. Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, το πρώτο κόμμα θα εξετάσει τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, όπως ορίζει το Σύνταγμα.
Κυριάκος Μητσοτάκης συνέντευξη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος, στηρίζουμε αυτοδυναμία

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν αλλάζει εκλογικός νόμος, τάσσεται υπέρ αυτοδύναμων κυβερνήσεων και πως το μέλλον ανήκει στην απόφαση του λαού. Υπενθύμισε ότι η ΝΔ το 2023 ξεπέρασε τις δημοσκοπικές εκτιμήσεις λαμβάνοντας 41%.