ΓΔ: 2295.32 0.67% Τζίρος: 235.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Pedro-Sancez-Spain
Shutterstock

Σάντσεθ: Επικίνδυνες οι ενέργειες εισαγγελικών λειτουργών στη Γουατεμάλα

Με τις ανακοινώσεις τους προχθές Παρασκευή οι εισαγγελικοί λειτουργοί, κατέστησαν σαφές πως θεωρούν «άκυρες και ως μη γενόμενες» τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου, που κέρδισε ο Μπερνάρντο Αρέβαλο.

Καταδίκασε χθες Σάββατο ενέργειες εισαγγελικών λειτουργών στη Γουατεμάλα ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ. Τις χαρακτήρισε «απειλή για τη δημοκρατία», μετά τις ανακοινώσεις τους προχθές Παρασκευή με τις οποίες κατέστησαν σαφές πως θεωρούν «άκυρες και ως μη γενόμενες» τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου, που κέρδισε ο Μπερνάρντο Αρέβαλο. «Θέλω να εκφράσω με τον πλέον απόλυτο τρόπο την απόρριψη από πλευράς μου των ενεργειών της εισαγγελίας της Γουατεμάλας που απειλούν τη δημοκρατία και τη βούληση των πολιτών που εκφράστηκε στις κάλπες. Η δημοκρατία πρέπει να υπερισχύσει», τόνισε ο κ. Σάντσεθ μέσω X (του πρώην Twitter).

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Αρέβαλο σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε κατήγγειλε τους εισαγγελικούς ελιγμούς για να ακυρωθεί ο απρόσμενος εκλογικός θρίαμβος που κατήγαγε τον Αύγουστο, κάνοντας λόγο για «παράλογους, γελοίους και διεστραμμένους» ισχυρισμούς και κορύφωση της «απόπειρας πραξικοπήματος» που καταγγέλλει μήνες τώρα.

Ο κ. Αρέβαλο, που αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά του τη 14η Ιανουαρίου, έχει βρεθεί αντιμέτωπος με σειρά δικαστικών προκλήσεων έπειτα από τη νίκη του στις εκλογές: η νομική υπόσταση του κόμματός του, του Movimiento SemillaΚίνημα Σπόρος») αναιρέθηκε, ενώ πλέον βρίσκονται σε εξέλιξη κινήσεις ώστε να μην ανέβει στην εξουσία. Κέρδισε προς γενική κατάπληξη τις προεδρικές εκλογές χάρη σε πρόγραμμα με βασική συνιστώσα την καταπολέμηση της διαφθοράς στην πολυπληθέστερη χώρα της κεντρικής Αμερικής. Η Ισπανία, η οποία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, επιδιώκει πάγια τη βελτίωση των σχέσεων Ευρώπης-Λατινικής Αμερικής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο Μαδρίτης Ισπανία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ισπανία θα προσφέρει υπηκοότητα σε 135 αντιφρονούντες της Νικαράγουα

Η Ισπανία είχε ήδη προσφέρει υπηκοότητα σε περισσότερους από 300 Νικαραγουανούς που είναι αντίπαλοι του σημερινού καθεστώτος. Μεταξύ αυτών ήταν οι πιο δημοφιλείς σύγχρονοι συγγραφείς της Νικαράγουας, Ζοκόντα Μπέλι και Σέρτζιο Ραμίρεζ.
Κτίριο Μαδρίτης Ισπανία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μαδρίτη προσφέρει σε 200 Νικαραγουανούς την ισπανική υπηκοότητα

Πρόκειται για πολιτικούς κρατούμενους που αποφυλακίστηκαν πρόσφατα. Αντιφρονούντες από την Κούβα, τη Βενεζουέλα και τη Νικαράγουα βρίσκουν ολοένα πιο συχνά τα τελευταία χρόνια καταφύγιο στην ισπανική πρωτεύουσα.
Τεστ COVID-19 Ισπανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανός στο MV Hondius διαγνώστηκε θετικός στον ιό Χαντα

Ένας επιβάτης του MV Hondius διαγνώστηκε θετικός στον χανταϊό και παραμένει ασυμπτωματικός σε καραντίνα σε στρατιωτικό νοσοκομείο στη Μαδρίτη. Οι υπόλοιποι 13 Ισπανοί βρέθηκαν αρνητικοί, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανικό δικαστήριο φυλάκισε ζευγάρι για απομόνωση παιδιών λόγω φόβων Covid-19

Ζευγάρι Γερμανών καταδικάστηκε σε φυλάκιση σχεδόν τριών ετών στην Ισπανία, επειδή κράτησε τα τρία παιδιά του κλειδωμένα στο σπίτι για τριάμισι χρόνια λόγω φόβων μετά την πανδημία. Απαλλάχθηκαν από τη βαρύτερη κατηγορία.
Σημαία Eurovision
ΔΙΕΘΝΗ

Ιρλανδία, Ισπανία και Σλοβενία αποσύρονται από τη μετάδοση της Eurovision

Η δημόσια τηλεόραση της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Σλοβενίας δεν θα μεταδώσει τη φετινή Eurovision λόγω της συμμετοχής του Ισραήλ. Αντί αυτού, θα προβληθούν εναλλακτικά προγράμματα αφιερωμένα στους Παλαιστίνιους ή άλλες εκπομπές.
Κρουαζιερόπλοιο στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Οι τελευταίοι 22 επιβάτες του MV Hondius αναχωρούν από Ισπανία για Ολλανδία

Οι 22 τελευταίοι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου MV Hondius θα φύγουν σήμερα προς Ολλανδία με μια πτήση πριν τις 21:00, καθώς η πτήση για Αυστραλία ακυρώθηκε. Στο πλοίο θα μείνουν 32 μέλη πληρώματος.