ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:02
Φώτο: Shutterstock

Τις επιθέσεις κατά βάσεων τους στη Μέση Ανατολή καταδικάζουν οι ΗΠΑ

Χθες έγιναν πέντε ακόμη τέτοιες επιθέσεις στο Ιράκ και στη Συρία, με το σύνολό τους να έχει φθάσει πλέον τις 85, κατά πηγές στο αμερικανικό Πεντάγωνο.

Καταδίκασε «σθεναρά» χθες Παρασκευή τις επιθέσεις εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη και αμερικανικών στρατευμάτων και δυνάμεων του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού στην επικράτεια του Ιράκ η διπλωματία των ΗΠΑ, αξιώνοντας οι ιρακινές αρχές να «προσαγάγουν τους δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης». «Πολλές παραστρατιωτικές οργανώσεις ευθυγραμμισμένες με το Ιράν που δρουν ελεύθερα στο Ιράκ απειλούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα» της χώρας αυτής, «τους στρατιώτες μας και τους εταίρους μας», τονίζεται σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ομοβροντίες ρουκετών που εκτοξεύθηκαν χθες τα ξημερώματα έβαλαν στο στόχαστρο την αμερικανική πρεσβεία, εντός των τειχών της αυστηρά φυλασσόμενης Πράσινης Ζώνης, χωρίς να προκαλέσουν τραυματισμούς, εξέλιξη που υπογράμμισε για άλλη μια φορά τον κίνδυνο κλιμάκωσης στην περιοχή, δυο μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς. Η επίθεση, για την οποία δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης, είναι η πρώτη εναντίον της πρεσβείας αφότου φιλοϊρανικές ένοπλες οργανώσεις άρχισαν να εξαπολύουν παρόμοια πλήγματα εναντίον στρατευμάτων των ΗΠΑ και δυνάμεων του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού υπό την ηγεσία της Ουάσιγκτον στο Ιράκ και στη Συρία.

Χθες έγιναν πέντε ακόμη τέτοιες επιθέσεις στο Ιράκ και στη Συρία, με το σύνολό τους να έχει φθάσει πλέον τις 85, κατά πηγές στο αμερικανικό Πεντάγωνο. «Παροτρύνουμε τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας να διενεργήσουν αμέσως έρευνα για τις επιθέσεις αυτές, να συλλάβουν τους δράστες και να τους προσαγάγουν ενώπιον της δικαιοσύνης», επιμένει το δελτίο Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, υπενθυμίζοντας στη Βαγδάτη τη δέσμευσή της να προστατεύει τις διπλωματικές αποστολές και εγκαταστάσεις. Πάντως η Ουάσιγκτον εξέφρασε ικανοποίηση για το ότι ο ιρακινός πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σία ας Σουντάνι καταδίκασε την επίθεση εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας, χαρακτηρίζοντάς τη «απαράδεκτη και αδικαιολόγητη».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ απειλεί να διακόψει βοήθεια στο Ιράκ αν επιστρέψει ο Μάλικι

Ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα διακόψουν τη στήριξή τους στο Ιράκ, εάν επανέλθει στην εξουσία ο Νούρι αλ Μάλικι, επισημαίνοντας πως η προηγούμενη διακυβέρνησή του είχε οδηγήσει τη χώρα σε χάος και φτώχεια.
Σημαίες ΗΠΑ και Ιράκ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Προειδοποίηση στο Ιράκ για τη σχέση του με το Ιράν

Ο Μάρκο Ρούμπιο προειδοποίησε το Ιράκ να μην πλησιάσει το Ιράν, καθώς ο Νούρι αλ Μάλικι αναμένεται να επιστρέψει ως πρωθυπουργός με στήριξη σιιτικών δυνάμεων. Τόνισε ότι ελπίζει η νέα κυβέρνηση να φέρει σταθερότητα.
Σημαίες ΗΠΑ και Ιράκ
ΔΙΕΘΝΗ

Μεταφορά μελών ΙΚ από Συρία σε φυλακές του Ιράκ βρίσκεται σε εξέλιξη

Εκατοντάδες μέλη του Ισλαμικού Κράτους μεταφέρθηκαν από τη Συρία στο Ιράκ, στη δεύτερη τέτοια επιχείρηση, μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ για μεταφορά τζιχαντιστών από συριακές φυλακές σε τρεις ιρακινές φυλακές.