ΓΔ: 2637.76 0.13% Τζίρος: 146.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:03:40
businessdaily-OASE-OSCE
Φωτο: Shutterstock

Υπουργική διάσκεψη του ΟΑΣΕ στη Β. Μακεδονία, παρουσία του Λαβρόφ

Στη διάσκεψη θα εξεταστεί το μέλλον του ΟΑΣΕ, οι προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος, ενώ θα επικυρωθεί και η απόφαση για την ανάληψη της προεδρίας του Οργανισμού από την Μάλτα για το 2024.

Πραγματοποιείται σήμερα και αύριο, 1η Δεκεμβρίου, η Υπουργική Διάσκεψη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), εν όψει της ολοκλήρωσης της προεδρίας του Οργανισμού από τη Βόρεια Μακεδονία για το τρέχον έτος. Άτυπα, η διάσκεψη αυτή ξεκίνησε χθες το βράδυ, με δείπνο που παρέθεσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι στους συμμετέχοντες. 

Στη διάσκεψη θα εξεταστεί το μέλλον του ΟΑΣΕ, οι προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος, ενώ θα επικυρωθεί και η απόφαση για την ανάληψη της προεδρίας του Οργανισμού από την Μάλτα για το 2024. Στη διάσκεψη θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών ή εκπρόσωποι τους των 57 χωρών του ΟΑΣΕ, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, υπουργοί Εξωτερικών χωρών μελών της ΕΕ και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ. Στη διάσκεψη θα συμμετάσχει και ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Έλι Κοέν, παρά το γεγονός ότι η χώρα του δεν είναι μέλος του ΟΑΣΕ.

Ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία της διάσκεψης αυτής θα είναι η συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών σε ευρωπαϊκή χώρα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ωστόσο δεν προβλέπεται να υπάρξουν συναντήσεις του Σεργκέι Λαβρόφ με Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους, στο περιθώριο των εργασιών της διάσκεψης αυτής του ΟΑΣΕ. 

Λόγω της παρουσίας του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας στη διάσκεψη, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ουκρανίας, της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας ακύρωσαν τη συμμετοχή τους σε αυτήν, διότι, όπως θεώρησαν, με τον τρόπο αυτόν «δίνεται άλλη μια ευκαιρία στη Ρωσία για προπαγάνδα».  

Ο προεδρεύων του ΟΑΣΕ, υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι δήλωσε ότι η προσοχή του Οργανισμού θα επικεντρωθεί στην Ουκρανία και στην ευθύνη που πρέπει να αναλάβει η Ρωσία για την επιθετικότητά της και την παραβίαση των βασικών αρχών του ΟΑΣΕ.

Η υπουργική διάσκεψη του ΟΑΣΕ  θα πραγματοποιηθεί στο κλειστό γήπεδο των Σκοπίων «Μπόρις Τραϊκόφσκι».

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διάσκεψη που φιλοξενεί η Βόρεια Μακεδονία στην ιστορία της, γι' αυτό και οι προετοιμασίες ήταν εντατικές τις προηγούμενες ημέρες. Μάλιστα, με απόφαση της κυβέρνησης της χώρας, σήμερα όλοι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα των Σκοπίων δεν θα προσέλθουν στην εργασία τους, προκειμένου η κυκλοφορία στους δρόμους της πόλης να είναι όσο το δυνατό πιο εύκολη, ενώ κλειστά θα είναι τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην πόλη των Σκοπίων.

Η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί στη διάσκεψη από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο στον ΟΑΣΕ, πρέσβη Κωνσταντίνο Κόλλια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Ουκρανία δεν συμμετείχε στο σαμποτάζ των Nord Stream

Ο Ζελένσκι αρνήθηκε εκ νέου εμπλοκή της Ουκρανίας στο σαμποτάζ των αγωγών Nord Stream το 2022, παρά τα ευρήματα της γερμανικής εισαγγελίας που την εμπλέκουν. Τόνισε πως η Ουκρανία δεν συμμετείχε σε καμία σχετική επιχείρηση.
Σεργκέι Λαβρόφ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Λαβρόφ: Η Βρετανία απειλείται να θεωρηθεί μέρος του πολέμου στην Ουκρανία

Ο Λαβρόφ δήλωσε πως η Ρωσία μπορεί να θεωρήσει τη συμμετοχή της Βρετανίας σε επιθέσεις με drones ως συμμετοχή στον πόλεμο. Η Μόσχα προειδοποιεί για συνέπειες, ενώ το Λονδίνο δηλώνει στήριξη στην Ουκρανία.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικός στρατός έπληξε φορτηγό πλοίο και λιμάνι στην Οδησσό

Ρωσία ανακοίνωσε ότι έπληξε φορτηγό πλοίο με στρατιωτικό υλικό και λιμενικές εγκαταστάσεις στην Οδησσό, αποθήκες καυσίμων και περιπολικό σκάφος σε Τσερνομόρσκ και Οτσακίφ. Το Reuters δεν επαληθεύει ανεξάρτητα τους ισχυρισμούς.
Άνωθεν θέα ντρόουν πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Μελέτη: Η Ευρώπη απροετοίμαστη σε ρωσικές επιθέσεις με drones

Σύμφωνα με μελέτη του IISS, οι ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένες για ρωσικές επιθέσεις με drones, ενώ δυσκολεύονται να αποδώσουν με σαφήνεια την ευθύνη αυτών των επιθέσεων στο Κρεμλίνο.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικές επιθέσεις σε επιμελητειακούς στόχους στο Κίεβο και πέριξ

Η Ρωσία χτύπησε κέντρα επιμελητείας και εφοδιασμού στο Κίεβο και την ευρύτερη περιοχή, τα οποία χρησιμοποιούνταν για στρατιωτικούς σκοπούς, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Επιπλέον, έπληξε τρία φορτηγά πλοία κοντά στην Οδησσό.