ΓΔ: 2665.93 0.90% Τζίρος: 397.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φωτο: Shutterstock

Πρόωρες βουλευτικές εκλογές ζητά ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας

Ο Μάρκους Ζέντερ, εκτιμά ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν είναι πλέον κατάλληλος για τη διακυβέρνηση της χώρας, μετά τη δημοσιονομική κρίση που προκάλεσε η «τρύπα» των 60 δισεκατομμυρίων .

Τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών τον Ιούνιο, ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, ζήτησε ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ, εκτιμώντας ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν είναι πλέον κατάλληλος για τη διακυβέρνηση της χώρας, μετά τη δημοσιονομική κρίση που προκάλεσε η «τρύπα» των 60 δισεκατομμυρίων που προέκυψε με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου περί αντισυνταγματικότητας της χρήσης από το Ταμείο του Κλίματος κονδυλίων που προορίζονταν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει το ζήτημα της ψήφου εμπιστοσύνης, όχι όμως στο Κοινοβούλιο, αλλά στον γερμανικό λαό», δήλωσε ο κ. Ζέντερ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ούτε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ούτε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) είναι σε θέση να λύσουν τα προβλήματα της Γερμανίας.

Αναφερόμενος σε πιθανά μελλοντικά κυβερνητικά σχήματα, ο Βαυαρός πρωθυπουργός απέκλεισε τη συνεργασία Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) με τους Πράσινους. «Αυτό το μοντέλο είναι κατάλληλο μόνο για εύκολες εποχές, όχι για περιόδους με μεγάλα προβλήματα», εξήγησε, ενώ πρόσθεσε ότι ούτε οι Φιλελεύθεροι (FDP) αποτελούν πλέον μακροπρόθεσμα σταθερό κυβερνητικό εταίρο.

Ο Μάρκους Ζέντερ απέρριψε επίσης ξεκάθαρα το ενδεχόμενο κατάργησης ή μεταρρύθμισης του «φρένου χρέους». Η αντιπολίτευση είναι πάντα έτοιμη να βοηθήσει τη Γερμανία, σημείωσε, αλλά διευκρίνισε ότι «η βοήθεια δεν έγκειται στην κατάργηση του φρένου χρέους ή στην αποδυνάμωσή του». «Αυτό το απορρίπτουμε. Σε αυτό συμφωνούν οι ηγέτες του CDU και του CSU. Θα ήταν ο λάθος τρόπος να το κάνουμε τώρα», πρόσθεσε και κάλεσε τον καγκελάριο Σολτς να καταστήσει σαφές ότι δεν προγραμματίζει κάτι τέτοιο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βίκτορ Όρμπαν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Όρμπαν συνεχάρη τη γερμανική AfD για τη νίκη στη Σαξονία-Άνχαλτ

Ο Βίκτορ Όρμπαν χαιρέτισε τη νίκη της AfD στη Σαξονία-Άνχαλτ, κάνοντάς λόγο για «τεράστια βραδιά για Γερμανία και Ευρώπη». Ο πρώην Ούγγρος πρωθυπουργός επαίνεσε τη Βάιντελ και τον Ζίγκμουντ, λέγοντας πως «αυτό είναι μόνο η αρχή!».
Αλέξης Τσίπρας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Αλέξης Τσίπρας συγχαίρει το Die Linke για τη νίκη στο Βερολίνο

Συγχαρητήρια επιστολή στην Elif Eralp για τη νίκη του Die Linke στο Βερολίνο έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας τη σημασία της για την Αριστερά στη Γερμανία και τονίζοντας την ανάγκη συνεργασίας ενάντια στην Ακροδεξιά.
Γερμανικό κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Βαυαρία: Υπό αμφισβήτηση η οικονομική συμβολή στο ταμείο εξίσωσης

Ο Μάρκους Ζέντερ αμφισβήτησε το σύστημα δημοσιονομικής εξίσωσης, επικρίνοντας τα κονδύλια της Βαυαρίας για το Βερολίνο, επιτέθηκε στην πολιτική της Αριστεράς και προειδοποίησε για επανεξέταση της συμφωνίας, αν προχωρήσουν οι απαλλοτριώσεις.
Σημαίες ΕΕ και Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινός πρέσβης: Απειλή για τους Εβραίους η άνοδος του Die Linke στο Βερολίνο

Ο Ισραηλινός πρέσβης στη Γερμανία, Ρον Πρόσορ, προειδοποιεί για άμεση απειλή στην εβραϊκή κοινότητα του Βερολίνου μετά τη νίκη του κόμματος Die Linke και εκφράζει ανησυχία για «απροκάλυπτο αντισημιτισμό» εκ μέρους της Αριστεράς.
Κτίριο CDU Γερμανία
ΔΙΕΘΝΗ

Παραιτήθηκε ο αρχηγός του CDU στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία

Ο Ντάνιελ Πίτερς παραιτήθηκε από επικεφαλής του CDU στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία μετά το ιστορικά χαμηλό 4,9% που απέσπασε το κόμμα, μένοντας εκτός τοπικού κοινοβουλίου. Ο Μερτς έκανε λόγο για «καταστροφή».