ΓΔ: 2687.04 1.26% Τζίρος: 280.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:27
Φωτο: Shutterstock

Πρόωρες βουλευτικές εκλογές ζητά ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας

Ο Μάρκους Ζέντερ, εκτιμά ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν είναι πλέον κατάλληλος για τη διακυβέρνηση της χώρας, μετά τη δημοσιονομική κρίση που προκάλεσε η «τρύπα» των 60 δισεκατομμυρίων .

Τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών τον Ιούνιο, ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, ζήτησε ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ, εκτιμώντας ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν είναι πλέον κατάλληλος για τη διακυβέρνηση της χώρας, μετά τη δημοσιονομική κρίση που προκάλεσε η «τρύπα» των 60 δισεκατομμυρίων που προέκυψε με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου περί αντισυνταγματικότητας της χρήσης από το Ταμείο του Κλίματος κονδυλίων που προορίζονταν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει το ζήτημα της ψήφου εμπιστοσύνης, όχι όμως στο Κοινοβούλιο, αλλά στον γερμανικό λαό», δήλωσε ο κ. Ζέντερ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ούτε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ούτε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) είναι σε θέση να λύσουν τα προβλήματα της Γερμανίας.

Αναφερόμενος σε πιθανά μελλοντικά κυβερνητικά σχήματα, ο Βαυαρός πρωθυπουργός απέκλεισε τη συνεργασία Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) με τους Πράσινους. «Αυτό το μοντέλο είναι κατάλληλο μόνο για εύκολες εποχές, όχι για περιόδους με μεγάλα προβλήματα», εξήγησε, ενώ πρόσθεσε ότι ούτε οι Φιλελεύθεροι (FDP) αποτελούν πλέον μακροπρόθεσμα σταθερό κυβερνητικό εταίρο.

Ο Μάρκους Ζέντερ απέρριψε επίσης ξεκάθαρα το ενδεχόμενο κατάργησης ή μεταρρύθμισης του «φρένου χρέους». Η αντιπολίτευση είναι πάντα έτοιμη να βοηθήσει τη Γερμανία, σημείωσε, αλλά διευκρίνισε ότι «η βοήθεια δεν έγκειται στην κατάργηση του φρένου χρέους ή στην αποδυνάμωσή του». «Αυτό το απορρίπτουμε. Σε αυτό συμφωνούν οι ηγέτες του CDU και του CSU. Θα ήταν ο λάθος τρόπος να το κάνουμε τώρα», πρόσθεσε και κάλεσε τον καγκελάριο Σολτς να καταστήσει σαφές ότι δεν προγραμματίζει κάτι τέτοιο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλέξης Τσίπρας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Ανεδαφική η δήλωση Τσίπρα περί σύγκρουσης με συμφέροντα

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σχολίασε τη συνέντευξη Τσίπρα, κατηγορώντας τον για αντιγραφή των προτάσεών του και ταύτιση με ΝΔ σε καίρια θέματα. Αμφισβήτησε τη δέσμευσή του για διαφάνεια και τον χαρακτήρισε "συμβιβασμένο Μαδούρο".
Λογότυπο AfD Γερμανία
ΔΙΕΘΝΗ

Δημοσκόπηση: Στο 28% η AfD, προπορεύεται 7 μονάδες του CDU/CSU

Η AfD ενισχύει το προβάδισμά της στη Γερμανία, αγγίζοντας το 28% στην πρόθεση ψήφου, ξεπερνά κατά επτά μονάδες το CDU/CSU, ενώ οι Οικολόγοι φτάνουν το 15%, οι Σοσιαλδημοκράτες το 12% και η ριζοσπαστική Αριστερά το 11%.
Γερμανική κάλπη εκλογών
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Ρωσικές προσπάθειες παραπληροφόρησης πριν τις τοπικές εκλογές

Οι γερμανικές αρχές παρακολουθούν ρωσικές εκστρατείες παραπληροφόρησης ενόψει εκλογών σε κρατίδια τον Σεπτέμβριο. Βίντεο-προπαγάνδα στοχεύει πολιτικούς μη φιλικούς προς τη Ρωσία, εκτός AfD και BSW, μέσω πλατφορμών με ψεύτικα λογότυπα ΜΜΕ.
Γερμανικό Κοινοβούλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Τόρστεν Φράι νέος επικεφαλής ΚΟ CDU/CSU στη Γερμανία με 91,9%

Ο Τόρστεν Φράι εξελέγη νέος αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας CDU/CSU, λαμβάνοντας το 91,9% των ψήφων, διαδεχόμενος τον Γενς Σπαν που παραιτήθηκε μετά από αντιδράσεις για απόκτηση παιδιού μέσω παρένθετης μητέρας.
Πινακίδα Εργατικό Κόμμα Ηνωμένου Βασιλείου
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Προβάδισμα Εργατικών στις δημοσκοπήσεις μετά την άνοδο Μπέρναμ

Σύμφωνα με τρία γκάλοπ, το Εργατικό Κόμμα στη Βρετανία με νέο ηγέτη τον Άντι Μπέρναμ ξεπέρασε το λαϊκιστικό Reform του Φάρατζ στις δημοσκοπήσεις μετά από πτώση τον Ιούνιο, σημειώνοντας πλέον 26% έναντι 24% του Reform.
Σημαίες G7
ΔΙΕΘΝΗ

Πρώτη συνάντηση Μερτς με τον νέο Βρετανό πρωθυπουργό Μπέρναμ

Ο Φρίντριχ Μερτς και ο Άντι Μπέρναμ συμφώνησαν να συνεχιστεί η στενή συνεργασία Γερμανίας-Βρετανίας και η υλοποίηση της συνθήκης Κένζιγκτον. Υπογράμμισαν τη στήριξη στην Ουκρανία και την ανάγκη σοβαρών συνομιλιών για ειρήνη.