ΓΔ: 2661.3 -0.99% Τζίρος: 4,264.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:35:04
Φώτο: Shutterstock

Τα μικροσωματίδια προκάλεσαν τον θάνατο 253.000 ανθρώπων στην ΕΕ το 2021

Ο αριθμός είναι αυξημένος σε σχέση με το 2020 όταν στα μικροσωματίδια, που διεισδύουν σε βάθος στους πνεύμονες, είχε αποδοθεί ο πρόωρος θάνατος 238.000 ανθρώπων.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση από μικροσωματίδια προκάλεσε τον θάνατο 253.000 ανθρώπων στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2021, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος που δημοσιεύεται σήμερα.

«Τουλάχιστον 253.000 θάνατοι στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2021 μπορούν να αποδοθούν στην ρύπανση από μικροσωματίδια (PM2,5) που είναι υψηλότερη από την συγκέντρωση των 5 µg/m3 που συνιστάται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος.

Ο αριθμός είναι αυξημένος σε σχέση με το 2020 όταν στα μικροσωματίδια, που διεισδύουν σε βάθος στους πνεύμονες, είχε αποδοθεί ο πρόωρος θάνατος 238.000 ανθρώπων.

Η αύξηση ανάμεσα στα δύο αυτά χρόνια εξηγείται από την αυξημένη έκθεση σε ρυπαντές και την ελαφρά αύξηση της θνητότητας της οφειλόμενης στην Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος.

Πάντως, η τάση παραμένει σαφώς ευνοϊκή σε μακροπρόθεσμη βάση, αφού κατά το διάστημα 2005-2021, ο αριθμός των πρόωρων θανάτων που οφείλονται στα μικροσωματίδια μειώθηκε κατά 41%, σύμφωνα με την μελέτη.

Παρά τις «μεγάλες προόδους» που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, «η επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία μας παραμένει υπερβολικά υψηλή», δηλώνει στην ανακοίνωση η εκτελεστική διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Λέενα Ιλα-Μονόνεν.

Κατά κατηγορία ρυπαντών, η θνητότητα που μπορεί να αποδοθεί στα PM2,5 βρίσκεται σε ελαφρά άνοδο σε σχέση με το 2020.

Παράλληλα, περί τους 52.000 πρόωρους θανάτους μπορούν να αποδοθούν στην έκθεση στο διοξείδιο του αζώτου (NO2), αέριο που παράγεται κυρίως από τα αυτοκίνητα και τις θερμοηλεκτρικές μονάδες, και εδώ καταγράφεται επίσης ελαφρά αύξηση σε σχέση με το 2020.

Στα μικροσωματίδια του όζοντος (O3), που παράγονται από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων και τις βιομηχανικές δραστηριότητες, μπορούν να αποδοθούν 22.000 πρόωροι θάνατοι, αριθμός ελαφρά μειωμένος σε σχέση με το 2020.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση παραμένει η σημαντικότερη περιβαλλοντική απειλή για την υγεία των Ευρωπαίων, υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ηλεκτρικό αυτοκίνητο φόρτιση
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοδος ταξινομήσεων ηλεκτρικών ΙΧ στην ΕΕ λόγω ακριβών καυσίμων

Η άνοδος στις τιμές καυσίμων και η αβεβαιότητα ενισχύουν τις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην ΕΕ, φτάνοντας το 20,7% της αγοράς. Τα plug-in υβριδικά αυξάνονται επίσης, ενώ απαιτείται επιτάχυνση της υποδομής φόρτισης ως το 2030.
Μανώλης Κεφαλογιάννης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για χρηματοδότηση αγροτών από τον CBAM

Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για χρηματοδότηση Ελλήνων και Ευρωπαίων αγροτών μέσω του φόρου άνθρακα από τον CBAM, με τον Μ. Κεφαλογιάννη να τονίζει πως η πράσινη μετάβαση πρέπει να στηρίζει εισόδημα και παραγωγή αγροτών.
Σημαίες Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Κάλας: Η Ευρώπη χρειάζεται παγοθραυστικά για την Αρκτική περιοχή

Η Κάγια Κάλας τόνισε πως η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερα παγοθραυστικά για να ενισχύσει την παρουσία της στην Αρκτική, λόγω κλιματικής αλλαγής και νέων θαλάσσιων διαδρόμων, μιλώντας στη σύνοδο ΕΕ-Αρκτικής στη Φινλανδία.
Χωριό Γροιλανδίας πάγοι
ΔΙΕΘΝΗ

Στη Φινλανδία οι Ευρωπαίοι ηγέτες για διάσκεψη για την Αρκτική

Ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται στη Ροβανιέμι της Φινλανδίας για να συντονίσουν δράσεις σχετικά με τις αλλαγές στην Αρκτική, εστιάζοντας σε νέες ναυτιλιακές οδούς, φυσικούς πόρους και απειλές ασφάλειας από Ρωσία και Κίνα.
Πυρκαγιά σε δάσος
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρώπη: Άνω των 5 εκατ. στρεμμάτων κάηκαν σε καλοκαιρινές πυρκαγιές

Περίπου 5,4 εκατ. στρέμματα έγιναν στάχτη στην ΕΕ από τα μέσα Ιουνίου ως αρχές Σεπτεμβρίου, καταγράφοντας ένα από τα χειρότερα καλοκαίρια των τελευταίων δεκαετιών, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σύστημα Effis.
Βασίλης Κικίλιας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Β. Κικίλιας: Προβληματισμός για τη στάση της Ευρώπης πριν τον IMO

Ο Β. Κικίλιας εκφράζει ανησυχία για τη στάση της ΕΕ ενόψει κρίσιμων διαπραγματεύσεων στον IMO, σημειώνοντας έλλειψη ευελιξίας σε προπαρασκευαστικές συζητήσεις και ανεπαρκή εκπροσώπηση χωρών που εκπροσωπούν το 70% της ευρωπαϊκής ναυτιλίας.