ΓΔ: 2619.08 -0.15% Τζίρος: 424.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φώτο: Shutterstock

Τα μικροσωματίδια προκάλεσαν τον θάνατο 253.000 ανθρώπων στην ΕΕ το 2021

Ο αριθμός είναι αυξημένος σε σχέση με το 2020 όταν στα μικροσωματίδια, που διεισδύουν σε βάθος στους πνεύμονες, είχε αποδοθεί ο πρόωρος θάνατος 238.000 ανθρώπων.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση από μικροσωματίδια προκάλεσε τον θάνατο 253.000 ανθρώπων στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2021, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος που δημοσιεύεται σήμερα.

«Τουλάχιστον 253.000 θάνατοι στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2021 μπορούν να αποδοθούν στην ρύπανση από μικροσωματίδια (PM2,5) που είναι υψηλότερη από την συγκέντρωση των 5 µg/m3 που συνιστάται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος.

Ο αριθμός είναι αυξημένος σε σχέση με το 2020 όταν στα μικροσωματίδια, που διεισδύουν σε βάθος στους πνεύμονες, είχε αποδοθεί ο πρόωρος θάνατος 238.000 ανθρώπων.

Η αύξηση ανάμεσα στα δύο αυτά χρόνια εξηγείται από την αυξημένη έκθεση σε ρυπαντές και την ελαφρά αύξηση της θνητότητας της οφειλόμενης στην Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος.

Πάντως, η τάση παραμένει σαφώς ευνοϊκή σε μακροπρόθεσμη βάση, αφού κατά το διάστημα 2005-2021, ο αριθμός των πρόωρων θανάτων που οφείλονται στα μικροσωματίδια μειώθηκε κατά 41%, σύμφωνα με την μελέτη.

Παρά τις «μεγάλες προόδους» που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, «η επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία μας παραμένει υπερβολικά υψηλή», δηλώνει στην ανακοίνωση η εκτελεστική διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Λέενα Ιλα-Μονόνεν.

Κατά κατηγορία ρυπαντών, η θνητότητα που μπορεί να αποδοθεί στα PM2,5 βρίσκεται σε ελαφρά άνοδο σε σχέση με το 2020.

Παράλληλα, περί τους 52.000 πρόωρους θανάτους μπορούν να αποδοθούν στην έκθεση στο διοξείδιο του αζώτου (NO2), αέριο που παράγεται κυρίως από τα αυτοκίνητα και τις θερμοηλεκτρικές μονάδες, και εδώ καταγράφεται επίσης ελαφρά αύξηση σε σχέση με το 2020.

Στα μικροσωματίδια του όζοντος (O3), που παράγονται από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων και τις βιομηχανικές δραστηριότητες, μπορούν να αποδοθούν 22.000 πρόωροι θάνατοι, αριθμός ελαφρά μειωμένος σε σχέση με το 2020.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση παραμένει η σημαντικότερη περιβαλλοντική απειλή για την υγεία των Ευρωπαίων, υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ισπανία, σύγκρουση τρένων
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Πάνω από 30 νεκροί και 80 τραυματίες σε σύγκρουση τρένων

Τουλάχιστον 31 νεκροί και 80 τραυματίες είναι ο απολογισμός σύγκρουσης δύο τρένων υψηλής ταχύτητας στην Ισπανία, στη γραμμή Μαδρίτη-Ανδαλουσία, σύμφωνα με τις περιφερειακές αρχές. Το δυστύχημα σημειώθηκε κοντά στο Τολέδο.
Πυρκαγιά σε δάσος
ΔΙΕΘΝΗ

Ινδονησία: Τέσσερις νεκροί σε επιχειρήσεις κατά των πυρκαγιών σε εθνικό πάρκο

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη μάχη με τις δασικές πυρκαγιές σε εθνικό πάρκο της Ιάβας στην Ινδονησία, ενώ άλλοι δύο τραυματίστηκαν σοβαρά, σύμφωνα με το υπουργείο Δασών της χώρας.
Σημαίες ΕΕ και Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Εντατικές συνομιλίες Κίνας-ΕΕ για το εμπόριο υβριδικών και ηλεκτρικών ΙΧ

Κίνα και ΕΕ συζήτησαν εντατικά το εμπόριο υβριδικών και ηλεκτρικών οχημάτων, συμφωνώντας σε δίκαιες ποσοστώσεις εξαγωγών και μέτρα που δεν στοχοποιούν τα κινεζικά προϊόντα, διασφαλίζοντας ευκαιρίες για κινεζικές εταιρείες το 2025.
Ηλεκτρικό αυτοκίνητο φόρτιση
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνεχίζουν να αυξάνονται τα μερίδια των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη

Πάνω από το 21% των νέων αυτοκινήτων στην ΕΕ φέτος είναι ηλεκτρικά, με αύξηση ταξινομήσεων και σημαντική παρουσία κινεζικών μοντέλων. Τα κίνητρα και οι τεχνολογικές βελτιώσεις ενισχύουν την εξάπλωση της ηλεκτροκίνησης, και στην Ελλάδα.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΕ: Επίπληξη στην Ελλάδα για ανεπαρκή μεταφορά οδηγίας ενέργειας

Η Κομισιόν καλεί την Ελλάδα να μεταφέρει πλήρως στο δίκαιό της την οδηγία για την ενεργειακή απόδοση εντός δύο μηνών. Διαφορετικά, η υπόθεση μπορεί να φτάσει στο ΔΕΕ και να επιβληθούν κυρώσεις. Ανάλογες αιτήσεις δέχθηκαν Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΕΕ παραπέμπει Ελλάδα και Κύπρο στο Δικαστήριο για χωματερές

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα και την Κύπρο στο ΔΕΕ για μη σωστή εφαρμογή οδηγιών διαχείρισης αποβλήτων. Στην Ελλάδα, 66 από 81 χώρους υγειονομικής ταφής κρίνεται ότι δεν συμμορφώνονται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.