ΓΔ: 2211.2 -1.12% Τζίρος: 284.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Εμανουέλ Μακρόν πρόεδρος
Φώτο: Shutterstock

Στο Λονδίνο τον Ιούνιο ο πρόεδρος Μακρόν

Αναφερόμενος στη «μελλοντική σχέση» ανάμεσα στην ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Εμανουέλ Μακρόν προβλέπει ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε να δημιουργηθεί ένας επιβλαβής ανταγωνισμός».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα επισκεφθεί το Λονδίνο τον Ιούνιο, αναφέρει σε μια «επιστολή» που απευθύνεται στον βρετανικό λαό και δημοσιεύεται στην εφημερίδα Times σήμερα, λίγες ώρες μετά το Brexit.

Στην επιστολή, γραμμένη στα αγγλικά, προς τους «αγαπητούς Βρετανούς φίλους» και ειδικότερα προς τα «εκατομμύρια των Βρετανών (...) που διατηρούν μια βαθιά σύνδεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση», ο Εμανουέλ Μακρόν εκφράζει τη «βαθιά λύπη» του για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση υπεραμυνόμενος της «σκληρής» στάσης που είχε κρατήσει η Γαλλία κατά τις διαπραγματεύσεις του Brexit.

«'Ηθελα να υπερασπίσω τις υπαρξιακές αρχές λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», λέει ο Εμανουέλ Μακρόν. «Όμως ποτέ ένα πνεύμα εκδίκησης ή τιμωρίας δεν κινητοποίησε είτε τη Γαλλία είτε τον γαλλικό λαό, ούτε, πιστεύω ότι μπορώ να πω, κανέναν λαό της Ευρώπης».

Αναφερόμενος στη «μελλοντική σχέση» ανάμεσα στην ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Εμανουέλ Μακρόν προβλέπει ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε να δημιουργηθεί ένας επιβλαβής ανταγωνισμός».

«Πιο προσωπικά, ελπίζω πως ανάμεσα στις δύο χώρες μας θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο βασισμένο στη δύναμη των απαράμιλλων δεσμών μας», συνεχίζει ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Υπενθυμίζοντας πως η Γαλλία θα γιορτάσει φέτος την 80ή επέτειο από την Έκκληση που απηύθυνε ο στρατηγός Ντε Γκολ στις 18 Ιουνίου 1940, μέσω της γαλλικής υπηρεσίας του BBC, για αντίσταση των Ευρωπαίων στη ναζιστική κατοχή της χώρας του, υπογραμμίζει πως «οι Γάλλοι γνωρίζουν τι οφείλουν στους Βρετανούς, που επέτρεψαν στη [Γαλλική] Δημοκρατία να ζήσει».

«Θα έλθω στο Λονδίνο τον Ιούνιο για να επιδώσω σε αυτή την πόλη το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής, ως φόρο τιμής στο τεράστιο θάρρος μιας ολόκληρης χώρας, ενός ολόκληρου λαού», συνεχίζει, εκφράζοντας την ευχή οι δύο χώρες να εμβαθύνουν τη «συνεργασία τους στον τομέα της άμυνας, της ασφάλειας, των υπηρεσιών πληροφοριών».

Ο Μακρόν δήλωσε χθες πως η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ είναι ένα «σοκ» και ένα «ιστορικό σήμα κινδύνου» για «ολόκληρη την Ευρώπη».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Αυστραλία προσφέρει αεροσκάφος Wedgetail E-7A για αποστολή στα Στενά Ορμούζ

Η Αυστραλία δηλώνει έτοιμη να μετάσχει στην ειρηνική, πολυεθνή αποστολή ασφαλείας στα Στενά του Ορμούζ, υπό βρετανική και γαλλική ηγεσία, προσφέροντας αεροσκάφος Wedgetail E-7A για επιτήρηση, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας.
δεξαμενόπλοιο σε λιμάνι
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία και Γαλλία συντονίζουν διεθνή αποστολή για τα Στενά του Ορμούζ

Βρετανία και Γαλλία συγκαλούν στο Λονδίνο διεθνή τηλεδιάσκεψη με συμμετοχή 40 χωρών για τον συντονισμό πολυεθνούς αποστολής προστασίας της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ, εν μέσω εντεινόμενης ανησυχίας για ασφάλεια κι ενέργεια.
Αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle
ΔΙΕΘΝΗ

Το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ κατευθύνεται προς Ερυθρά Θάλασσα και Κόλπο Άντεν

Το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ, συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία, κατευθύνεται προς τον Κόλπο του Άντεν για μελλοντική αποστολή διασφάλισης ελεύθερης ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ, όπως ανακοίνωσε ο γαλλικός στρατός.
Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία-Γαλλία: Κοινό σχέδιο για ασφαλή ναυσιπλοΐα στο Ορμούζ

Οι υπουργοί Άμυνας Βρετανίας και Γαλλίας κάλεσαν σε κοινό σχέδιο για την ασφάλεια των Στενών του Ορμούζ, υπογραμμίζοντας ότι μια «ειρηνική δύναμη» θα δημιουργηθεί μόνο αν επιτευχθεί βιώσιμη ειρήνη στην περιοχή.
Λονδίνο τη νύχτα
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία - Βρετανία: Νέα συμφωνία για μπλόκο στις διελεύσεις στη Μάγχη

Γαλλία και Βρετανία υπέγραψαν νέα τριετή συμφωνία για την αποτροπή μεταναστευτικών ροών στη Μάγχη, με τη βρετανική χρηματοδότηση να εξαρτάται εν μέρει από την αποτελεσματικότητα των μέτρων που θα ληφθούν.