ΓΔ: 2615.07 0.25% Τζίρος: 239.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φωτο: Shutterstock

Γιατί οι Γερμανοί γυρίζουν την πλάτη στο αεροπλάνο και επιλέγουν το τρένο

Οι νέες σιδηροδρομικές συνδέσεις υψηλής ταχύτητας προσελκύουν τους επιβάτες. Με ταχύτητες που ξεπερνούν τα 450 χλμ. την ώρα ολοένα και περισσότεροι Γερμανοί επιλέγουν το τρένο για τις μεταφορές τους στη χώρα.

Ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός Γερμανών εγκαταλείπει τις αεροπορικές πτήσεις κοντινών αποστάσεων και στρέφεται σε άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς, κυρίως τον σιδηρόδρομο. Σε εκτενές του ρεπορτάζ το BBC εξετάζει εάν ζητήματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή σχετίζονται με τον τρόπο που σημαντικός αριθμός ταξιδιωτών αλλάζει συνήθειες, πολλοί από τους οποίους επηρεάζονται από τις κινήσεις της σουηδής ακτιβίστριας Γκρέτα Τούνμπεργκ

Είναι χαρακτηριστικό ότι ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός πανεπιστημιακών εντάσσεται στην ομάδα 3.000 γερμανόφωνων πανεπιστημιακών, οι οποίοι δεσμεύθηκαν να μην πετάξουν αποστάσεις κάτω από 1.000 χιλιόμετρα - ταξίδια μέχρι και 12 ωρών στο τρένο.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, μια έρευνα της UBS διαπίστωσε ότι το 23% των Γερμανών ερωτηθέντων είχε εγκαταλείψει τουλάχιστον μία πτήση το περασμένο έτος για περιβαλλοντικούς λόγους. Ο αριθμός των επιβατών στις εσωτερικές πτήσεις της Γερμανίας υποχώρησε αισθητά το περασμένο έτος, ενώ ο Γερμανικός Οργανισμός Αεροδρομίων (ADV) σημείωσε μείωση 12% ετησίως το Νοέμβριο.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα, υπήρξε μια τεράστια συζήτηση στη Γερμανία τους τελευταίους μήνες που τώρα αρχίζει να αποτυπώνεται σε πραγματική  αλλαγή συμπεριφοράς που έχει  αποτέλεσμα ο αριθμός των επιβατών να μειώνεται.

Πολλοί είναι εκείνοι πάντως που συνδέουν την αλλαγή στις συνήθειες των ταξιδιωτών, όχι μόνον σε λόγους που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και τις ανησυχίες που δημιουργεί, αλλά και με οικονομικούς παράγοντες. Οι άνθρωποι δεν εγκαταλείπουν σημαντικές πτήσεις, τουλάχιστον όχι για κλιματικούς λόγους, αναφέρει ο Eric Heymann, αναλυτής της Deutsche Bank. Οι οικονομικές συνθήκες βρίσκονται πίσω από τη μείωση της εναέριας κυκλοφορίας. Εάν μια επιχείρηση διαπιστώσει ότι η οικονομία έχει προβλήματα μπορεί να επανεξετάσει τον τρόπο μεταφοράς των στελεχών της. Οι αεροπορικές εταιρίες προχωρούν επίσης στον εξορθολογισμό στα δρομολόγια εσωτερικού, αναφέρει από την πλευρά της η Ruxandra Haradau-Döser, αναλυτής της εταιρίας χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών Kepler Cheuvreux.

Είναι πολύ νωρίς για να συμπεράνουμε ότι οι επιπτώσεις στην κυκλοφορία στη Γερμανία βασίζονται σε περιβαλλοντικές ανησυχίες, αναφέρουν ειδικοί, επισημαίνοντας ότι είναι περισσότερο ο εξορθολογισμός των δικτύων, η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στην αγορά και η χαμηλή κερδοφορία ορισμένων φορέων τα τελευταία χρόνια που επηρεάζει τις αποφάσεις των πολιτών.

Σε κάθε περίπτωση στη Γερμανία, οι ταξιδιώτες προτιμούν το τρένο. Οι νέες σιδηροδρομικές συνδέσεις υψηλής ταχύτητας προσελκύουν τους επιβάτες. Ο Γερμανικός σιδηροδρομικός φορέας Deutsche Bahn αναφέρεται για παράδειγμα στη σύνδεση υψηλής ταχύτητας Μόναχο - Βερολίνο, η οποία άνοιξε το 2017 και ταξιδεύει τα 450 χλμ. Επίσης στη σύνδεση μεταξύ Νυρεμβέργης και Βερολίνου σε λιγότερο από 3,5 ώρες, ξεπέρασε το αεροπλάνο ως το πιο δημοφιλές μέσο μεταφοράς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Drone επιτήρησης πτήση
ΔΙΕΘΝΗ

Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Γερμανίας για χρήση drones

Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας Γερμανίας συνεδρίασε για το περιστατικό με drone στο αεροδρόμιο Leipzig/Halle υπό τον καγκελάριο Μερτς. Η ομοσπονδιακή εισαγγελία διερευνά πιθανή επίθεση που απειλεί την εθνική ασφάλεια.
Φόρτωση εμπορευματοκιβωτίου αεροπλάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Sueddeutsche Zeitung: Ουκρανικό αεροσκάφος μετέφερε πυρομαχικά στη Γερμανία

Ουκρανικό μεταγωγικό που μετέφερε πυρομαχικά εντοπίστηκε δίπλα σε drone με στρατιωτικού τύπου εκρηκτικά στο αεροδρόμιο Λειψίας/Χάλλε, γεγονός που εντείνει τις έρευνες τρομοκρατίας σε υποδομή ζωτικής σημασίας για τον γερμανικό στρατό.
Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Νέα διάσταση απειλών από drone με εκρηκτικά στη Λειψία

Ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ χαρακτήρισε την εμφάνιση drone με εκρηκτικά στο αεροδρόμιο Λειψίας/Χάλε ως «νέα διάσταση» απειλής, υπονοώντας εμπλοκή ξένων δυνάμεων και τονίζοντας την ανάγκη πολυεπίπεδης αντιμετώπισης των υβριδικών επιθέσεων.
Γερμανικό Κοινοβούλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Ο υπ. Μεταφορών ζητά απόλυση λόγω "αναξιοπρεπούς" κατάστασης

Ο Πάτρικ Σνίντερ ζήτησε την απομάκρυνσή του από το Υπουργείο Μεταφορών, καταγγέλλοντας «αναξιοπρεπή κατάσταση». Η αντικατάστασή του συναντά δυσκολίες, με τα ΜΜΕ να μιλούν για χάος στην κοινοβουλευτική ομάδα.
Γερμανικό τρένο υψηλής ταχύτητας
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Διακοπή δρομολογίων τρένων λόγω βλάβης στη ραδιοεπικοινωνία

Ακινητοποιήθηκαν όλα τα τρένα των Γερμανικών Σιδηροδρόμων λόγω βλάβης στο σύστημα ραδιοεπικοινωνίας. Οι τεχνικοί εργάζονται για αποκατάσταση, προκαλώντας καθυστερήσεις και ακυρώσεις δρομολογίων.
Κινεζικό τρένο υψηλής ταχύτητας
ΔΙΕΘΝΗ

Πάνω από 130.000 δρομολόγια έκανε το Σιδηροδρομικό Εξπρές Κίνας-Ευρώπης

Το Σιδηροδρομικό Εξπρές Κίνας-Ευρώπης έχει πραγματοποιήσει 130.000 εμπορικά ταξίδια με φορτία αξίας άνω των 520 δισ. δολαρίων, ενώ διαθέτει 93 τακτικές γραμμές και ταχύτητα έως 120 χλμ./ώρα, σύμφωνα με την China Railway.