ΓΔ: 1802.34 -1.42% Τζίρος: 252.22 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Απομιμήσεις-Fake
Φωτο: Απομιμήσεις πολυτελών τσαντών/Shutterstock

Σαρωτική επίθεση εξαπέλυσε η Κίνα στις μεγάλες φίρμες ειδών πολυτελείας

Αναρίθμητα βίντεο στο TitTok προβάλλουν τον ισχυρισμό ότι ακόμη και η παραγωγή προϊόντων κορυφαίων οίκων της Δύσης γίνεται στην Κίνα και προσφέρονται σε πολύ χαμηλές τιμές στο παγκόσμιο καταναλωτικό κοινό.

Το τελευταίο διάστημα, το TikTok έχει γεμίσει με ένα εντυπωσιακό κύμα βίντεο από Κινέζους ιδιοκτήτες εργοστασίων και προμηθευτές που βγαίνουν μπροστά με μεγάλες αποκαλύψεις –ή τουλάχιστον έτσι παρουσιάζονται. Τα περισσότερα από αυτά τα κλιπ απευθύνονται κυρίως σε αμερικανικό κοινό και κάνουν έναν αρκετά… προκλητικό ισχυρισμό: ότι η καρδιά της ευρωπαϊκής παραγωγής ειδών πολυτέλειας χτυπά στην Κίνα. 

Τσάντες, παπούτσια, καλλυντικά –όλα (ή σχεδόν όλα) φτιάχνονται στην Κίνα και απλώς «ολοκληρώνονται» στην Ευρώπη για να αποκτήσουν την περίφημη σφραγίδα "Made in Italy" ή "Made in France".

Ο πρωταγωνιστής του πιο viral βίντεο είναι ένας χρήστης με το ψευδώνυμο @bagbestie1. Παρουσιάζεται ως ιδιοκτήτης ενός εργοστασίου που -σύμφωνα με τα λεγόμενά του- εδώ και 30 χρόνια παράγει τσάντες για γνωστά ευρωπαϊκά luxury brands. Ο λογαριασμός του έχει εξαφανιστεί από την πλατφόρμα, αλλά ένα νέο account με το όνομα @senbags2 πήρε τη θέση του, όπου ο ίδιος συνεχίζει να μιλάει για το πώς δουλεύουν τα εργοστάσια στην Κίνα. Σε ένα από τα πιο δημοφιλή του βίντεο, εξηγεί με λεπτομέρειες πώς κατασκευάζει αντίγραφα Hermès Birkin για περίπου 1.400 δολάρια.

Και δεν είναι μόνος. Ο χρήστης @uilsonquirino4 δείχνει βίντεο με στοίβες από Louis Vuitton και Gucci sneakers που μοιάζουν περισσότερο με καλές απομιμήσεις, πωλούμενες όμως σε εξευτελιστικές τιμές. Άλλα clips προωθούν φθηνά Birkenstock για μόλις 10 δολάρια. Παράλληλα, εμφανίζονται και πιο «επαγγελματικές» παρουσίες, όπως η @lunasourcingchina, που κάνει tour σε εκθέσεις, εργοστάσια, και παρουσιάζει την Κίνα σαν τον αθέατο γίγαντα της παγκόσμιας παραγωγής ειδών πολυτελείας.

Αλήθεια ή fake news

Είναι όμως όλα αυτά αλήθεια; Το τοπίο είναι θολό. Κανείς δεν μπορεί να επιβεβαιώσει με σιγουριά πόσο αληθινά είναι όσα λέγονται στα βίντεο – ναι μεν γυρίστηκαν σε κανονικά εργοστάσια, αλλά από εκεί και πέρα αρχίζει η εικασία. Οι ίδιες οι εταιρείες δεν έχουν απαντήσει επίσημα. 

Παράλληλα, δεν υπάρχει καμία τεκμηριωμένη πληροφόρηση για την υποτιθέμενη «άρση ρήτρας εμπιστευτικότητας» ανάμεσα σε luxury brands και Κινέζους κατασκευαστές –παρ’ όλο που αυτό αναπαράγεται κατά κόρον στα social media. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, οι Κινέζοι παραγωγοί... απασφάλισαν, λόγω του εμπορικού πολέμου και παραβιάζουν την υποχρέωσή τους (ρήτρα εμπιστευτικότητας) να μην αποκαλύπτουν ότι παράγουν είδη πολυτέλειας μεγάλων δυτικών εταιρειών.

Πολλοί υποψιάζονται ότι πρόκειται για ένα είδος «αντάρτικου μάρκετινγκ», μια κίνηση υψηλού εθνικού συμβολισμού. Σε μια περίοδο που ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα κλιμακώνεται, οι Κινέζοι κατασκευαστές φαίνεται πως αποφάσισαν, προφανώς με ενθάρρυνση ή ανοχή από το Πεκίνο, να βγουν μπροστά και να δείξουν ποιος κρατά στα χέρια του την πραγματική παραγωγή. 

Αξίζει να σημειωθεί πως, παρά τους ισχυρισμούς, τα αυθεντικά Hermès και τα αυθεντικά Birkenstock συνεχίζουν να κατασκευάζονται στη Γαλλία και τη Γερμανία αντίστοιχα. Οι εφοδιαστικές τους αλυσίδες είναι τεκμηριωμένες και οι ποιοτικοί τους έλεγχοι αυστηροί. Όμως, όταν οι «μιμητές» αρχίζουν να παράγουν προϊόντα τόσο καλοφτιαγμένα και ταυτόχρονα τόσο φτηνά, δημιουργείται ερωτηματικό για το πού τελειώνει η απομίμηση και πού αρχίζει η αυθεντικότητα – τουλάχιστον στο μάτι του καταναλωτή.

Το φαινόμενο αυτό ξεδιπλώνεται την ίδια στιγμή που το Πεκίνο απειλεί να περιορίσει τις εξαγωγές σπάνιων γαιών και ημιαγωγών – υλικά ζωτικής σημασίας για τη Δύση. Παράλληλα, επιδιώκει πιο στενές εμπορικές σχέσεις με γείτονες όπως η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, ενώ προσεγγίζει και την Ευρώπη για να ενισχύσει την παρουσία του στο παγκόσμιο εμπόριο.

Στο TikTok, το πεδίο της μάχης φαίνεται να είναι τα είδη πολυτελείας. Και εκεί, οι μεγάλες μάρκες δείχνουν να κρατούν χαμηλό προφίλ – προς το παρόν. Όμως, με hashtags όπως #chinesemanufacturers και #chinasourcing να φτάνουν τα 74 και 157 εκατομμύρια προβολές αντίστοιχα, ίσως η σιωπή τους μάλλον δεν θα κρατήσει για πολύ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-TikTok-USA-Ameriki
ΔΙΕΘΝΗ

Επιστολή του Κογκρέσου προς Apple, Google, για «μπλόκο» σε TikTok

Η επιστολή του αναφέρονταν στην απόφαση αμερικανικού εφετείου που επικύρωνε την νέα αμερικανική νομοθεσία, που επιβάλλει στην κινεζική ByteDance να πουλήσει ή να εκχωρήσει σε άλλη εταιρεία ως τις 19 Ιανουαρίου.
ΔΙΕΘΝΗ

Tο 42% των Αμερικανών θεωρούν την Κίνα ως εχθρό της χώρας τους

Η έρευνα σε περισσότερους από 3.600 ενήλικες των ΗΠΑ, η οποία διεξήχθη στις αρχές Απριλίου, διαπίστωσε επίσης ότι το 81% είχε δυσμενή άποψη για την Κίνα - μειωμένη κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.