Η Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας 2026 σκιαγραφεί μια ανησυχητική εικόνα για την Ελλάδα, με σαφή υποχώρηση της χώρας μας τόσο στην παγκόσμια κατάταξη όσο και σε βασικούς δείκτες ευημερίας.
Η θέση της Ελλάδας το 2026
Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 85η θέση παγκοσμίως στη λίστα ευτυχίας για το 2026, πίσω ακόμη και από χώρες όπως το Βιετνάμ, τη Λιβύη ή το Ουζμπεκιστάν.
Βρίσκεται ανάμεσα στη Βουλγαρία (84η) και την Αλβανία (86η), χαμηλότερα ουσιαστικά από όλη τη Βαλκανική, γεγονός που υπογραμμίζει ουσιαστικά την απόλυτη υστέρησή της στην ευρύτερη περιοχή.
Την προηγούμενη χρονιά η χώρα βρισκόταν στην 64η θέση, άρα η πτώση είναι σημαντική και όχι συγκυριακή. Παράλληλα, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο δείκτης ευτυχίας της Ελλάδας για το 2025 ήταν 5,78 μονάδες, από 5,93 το 2024, με παγκόσμιο μέσο όρο 5,57.
Αυτό σημαίνει ότι, αν και ο μέσος Έλληνας δεν είναι «δυστυχισμένος» με απόλυτους όρους, η σχετική θέση της χώρας επιδεινώνεται σταθερά σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο.
Παράγοντες που διαμορφώνουν την εικόνα
Η Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας αξιολογεί τις χώρες με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, την κοινωνική στήριξη, το προσδόκιμο υγιούς ζωής, την ελευθερία επιλογών, τη γενναιοδωρία και την αντίληψη για τη διαφθορά.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, η χρόνια οικονομική ανασφάλεια, η αργή βελτίωση των εισοδημάτων και η πίεση στο κόστος ζωής φαίνεται να διαβρώνουν την καθημερινή αίσθηση ευημερίας.
Επιπλέον, η δυσπιστία προς τους θεσμούς και η αίσθηση γραφειοκρατικής αδιαφάνειας και διαφθοράς επηρεάζουν αρνητικά την αντίληψη για τη δικαιοσύνη και τις ευκαιρίες.
Σύμφωνα με την ανάλυση της έκθεσης, ιδίως οι νεότερες γενιές στην Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο εμφανίζουν βαθιά υποχώρηση στην ψυχική ευημερία, κάτι που συμπαρασύρει και τη συνολική επίδοση χωρών όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.
Τέλος, ο ρόλος της ψηφιακής ζωής – από τα κοινωνικά δίκτυα έως την εργασιακή «24/7» διαθεσιμότητα – αναδεικνύεται ως παράγοντας που συχνά επιβαρύνει αντί να ενισχύει την αίσθηση νοήματος και ικανοποίησης.
Η Ελλάδα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η εικόνα είναι ακόμη πιο σκληρή για την Ελλάδα, καθώς βρίσκεται πολύ χαμηλά σε σχέση με άλλες χώρες της ηπείρου. Η Βόρεια Ευρώπη – με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Φινλανδία, που παραμένει για ένατη συνεχόμενη χρονιά η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο – συνεχίζει να κυριαρχεί στις πρώτες θέσεις.
Οι σκανδιναβικές κοινωνίες βαθμολογούνται σταθερά υψηλά σε κοινωνική εμπιστοσύνη, στήριξη και θεσμική σταθερότητα, στοιχεία που λείπουν σε μεγάλο βαθμό από την ελληνική πραγματικότητα.
Η Ελλάδα καταγράφεται ως μία από τις λιγότερο ευτυχισμένες χώρες στην Ευρώπη . Αυτό αποκαλύπτει ένα «ευρωπαϊκό χάσμα ευτυχίας», όπου οι χώρες του Νότου και της Ανατολής δυσκολεύονται να φτάσουν τα επίπεδα ευημερίας του Βορρά, παρά την όποια μακροοικονομική σταθεροποίηση.
Ιστορική πορεία και διακυμάνσεις
Από το 2013 έως το 2025, ο μέσος δείκτης ευτυχίας της Ελλάδας κυμαίνεται γύρω στο 5,54, με ελάχιστη τιμή το 4,86 το 2015 και μέγιστη το 5,95 το 2021. Η περίοδος μετά την κρίση χρέους χαρακτηρίστηκε από σταδιακή βελτίωση, με αποκορύφωμα το 2021, όταν η χώρα κατέγραψε το υψηλότερο επίπεδο υποκειμενικής ευημερίας της τελευταίας δεκαετίας.
Ωστόσο, τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν αντιστροφή της τάσης, με σταδιακή πτώση των αξιολογήσεων ζωής από το 2022 και μετά, γεγονός που θα πρέπει να προβληματίζει ιδιαίτερα.
Η υποχώρηση στην κατάταξη κατά πολλές θέσεις μέσα σε λίγα μόλις χρόνια υποδεικνύει ότι η βελτίωση της οικονομίας δεν συνοδεύτηκε από αντίστοιχη ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της εμπιστοσύνης.
Σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο, η Ελλάδα παραμένει ελαφρώς ψηλότερα σε απόλυτο σκορ, αλλά τα κέρδη αυτά είναι εύθραυστα και άνισα κατανεμημένα μεταξύ κοινωνικών ομάδων.
Κοινωνικά δίκτυα: η νέα απειλή για τους νέους
Το κεντρικό θέμα της φετινής έκθεσης είναι η «δραματική μείωση» της ευτυχίας στις ηλικίες κάτω των 25 ετών. Οι ερευνητές συνδέουν άμεσα χαμηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή με την εντατική χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης — τάση που είναι ιδιαίτερα έντονη στις νέες γυναίκες κοινωνιών στη δύση.
Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών όπου η Προβληματική Χρήση Κοινωνικής Δικτύωσης (PSMU) συσχετίζεται πιο έντονα με ψυχολογικές διαταραχές.
Σε μια αναστροφή ρόλων που αξίζει ιδιαίτερης προσοχής, η έκθεση επισημαίνει ότι στην Ελλάδα — μαζί με Πορτογαλία και Ισραήλ — οι νεότεροι πολίτες είναι σήμερα ευτυχέστεροι από τους μεγαλύτερους, κάτι που αντιστρατεύεται την τάση που παρατηρείται στη Σουηδία, Νορβηγία, Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ισπανία — όπου οι ηλικιωμένοι είναι σαφώς πιο ευτυχισμένοι.
Προκλήσεις και προοπτικές
Η Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας 2026 λειτουργεί ως καμπανάκι για την ελληνική κοινωνία και πολιτεία, θέτοντας στο επίκεντρο όχι μόνο την οικονομική ανάπτυξη αλλά και την ποιότητα ζωής.
Η ενίσχυση της ψυχικής υγείας, η πρόσβαση σε ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες, η μείωση των ανισοτήτων και η καλλιέργεια εμπιστοσύνης στους θεσμούς αναδεικνύονται ως κρίσιμες προϋποθέσεις για μια πιο ευτυχισμένη κοινωνία.
Ιδιαίτερη σημασία έχει η στόχευση στους νέους, που σύμφωνα με τα ευρήματα διεθνώς, βιώνουν μεγαλύτερη ανασφάλεια για το μέλλον, πίεση από την ψηφιακή καθημερινότητα και αβεβαιότητα στην αγορά εργασίας.
Παρά τις αρνητικές ενδείξεις, η Ελλάδα διαθέτει σημαντικά «άυλα» πλεονεκτήματα – κοινωνικούς δεσμούς, οικογένεια, πολιτισμό, κλίμα – που μπορούν να λειτουργήσουν ως βάση για μια στρατηγική ενίσχυσης της ευημερίας, εφόσον συνδεθούν με συνεκτικές δημόσιες πολιτικές.
Το στοίχημα των επόμενων ετών είναι αν η χώρα θα καταφέρει να μετατρέψει τη σταθεροποίηση της οικονομίας σε πραγματική, αισθητή βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών της, ώστε οι μελλοντικές εκθέσεις ευτυχίας να αποτυπώνουν όχι μόνο αριθμούς, αλλά μια βαθύτερη αλλαγή νοοτροπίας και πρακτικών.
*Ο κ. Δημήτρης Πασχαλέρης είναι στέλεχος με πολυετή εμπειρία, κοντά στα 35 χρόνια, σε θέσεις ευθύνης κυρίως στον τραπεζικό χώρο αλλά και στη βιομηχανία. Αρθρογραφεί τακτικά στον οικονομικό τύπο.