ΓΔ: 2057.56 -0.25% Τζίρος: 166.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
Πηγή: Shutterstock

Αυξημένος τζίρος και προσεκτικές κινήσεις για το Χρηματιστήριο

Διάθεση να μαζέψουν μέρος των κερδών τους από συγκεκριμένα blue chips δείχνουν οι επενδυτές. Ώθηση από ΟΤΕ και Coca-Cola, με κέρδη που ξεπερνούν το 1%. Σταθεροποίηση για τράπεζες.

Διαθέσεις να «μαζέψουν» μέρος των κερδών τους, μετά την ισχυρή χθεσινή άνοδο, εμφανίζουν οι επενδυτές στην εγχώρια αγορά, με σημαντική ενίσχυση της αξίας των συναλλαγών και τον Γεν. Δείκτη να έχει κατοχυρώσει το επίπεδο των 1.200 μονάδων. 

Ανάλογο είναι το κλίμα και στην Ευρώπη, εν αναμονή των στοιχείων για την πορεία της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ, με τον Stoxx 600 να έχει άνοδο μόλις 0,02%, ενώ ο DAX ενισχύεται κατά 0,08%. Ήπια πτωτική κίνηση και για τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 στο -0,14%. 

Ο Γενικός Δείκτης έφθασε έως και το υψηλό των 1.234,54 μονάδων (+1,19%) για να αρχίσει από αυτό το σημείο και μετά να χάνει σταδιακά τα κέρδη του, διολισθαίνοντας έως και το χαμηλό των 11.218,44 (-0,13%) και πλέον στις 13:57 βρίσκεται στο +0,1% και τις 1.221,26 μονάδες. Καλή η εικόνα από την αξία των συναλλαγών που φθάνει στα 43,2 εκατ. ευρώ, ενώ 53 μετοχές εμφανίζουν κέρδη έναντι 58 που κινούνται με αρνητικό πρόσημο. Κέρδη 0,16% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με αυτόν μέσης κεφαλαιοποίησης να κινείται 0,14% χαμηλότερα. 

Στο -0,17% ο τραπεζικός δείκτης, με τις μετοχές να μην εμφανίζουν πολύ μεγάλες διακυμάνσεις, στον απόηχο των ανακοινώσεων μεγεθών γ' τριμήνου από Alpha Bank και Τρ. Πειραιώς, με τους αναλυτές να υπογραμμίζουν ότι ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων, χωρίς, όμως, να προχωρούν σε αλλαγές ούτε των συστάσεων ούτε των τιμών - στόχων.  Στο -0,34% η μετοχή της Alpha Bank η οποία είχε ισχυρές επιδόσεις για το 9μηνο και προχώρησε σε αναθεώρηση των στόχων για την κερδοφορία της. Πτώση 0,27% για την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία από την πλευρά της εμφάνισε ισχυρή βελτίωση μεγεθών για το ίδιο διάστημα. Οι δύο τράπεζες επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις για ένα ακόμη ισχυρό τρίμηνο, με την αγορά να περιμένει τις αντίστοιχες ανακοινώσεις από Eurobank και Εθνική Τράπεζα την Τρίτη 7/11. Απώλειες 0,20% για την Eurobank, ενώ η Εθνική Τράπεζα ενισχύεται κατά 0,11%. 

Coca-Cola HBC, OTE, HelleniQ EnergyJumbo και Ελλάκτωρ εμφανίζουν την καλύτερη εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, με κέρδη άνω του 1%, ενώ στο +0,51% κινείται ο τίτλος της ΔΕΗ μετά την ανακοίνωση ότι προχωρά στην εξαγορά της Κωτσόβολος. Ήπια ανοδική κίνηση για τον ΟΠΑΠ στο +0,13%, ενώ στον αντίποδα πιέσεις και απώλειες που ξεπερνούν το -1% εμφανίζουν οι τίτλοι των Aegean, Viohalco, ElvalHalcor και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, οι οποίοι, όμως, συγκαταλέγονται μεταξύ αυτών που είχαν «τρέξει» με δυναμικό τρόπο στις προηγούμενες συνεδριάσεις. 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αγορές Χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Τρίτη ημέρα ανόδου στο ΧΑ, επιστροφή αγοραστών και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας

Ξεπέρασε τις 2.060 μονάδες ο Γενικός Δείκτης που συνεχίζει σε ανοδική τροχιά για τρίτη συνεδρίαση. Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση υπεραπέδωσαν οι μετοχές της Τρ. Κύπρου, Aktor, Viohalco, ΟΤΕ, ΔΕΗ ενώ ξεχώρισε και Coca Cola HBC.
Κερδοφορία, Επενδύσεις
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σημάδια κόπωσης στην κερδοφορία των εισηγμένων στο πρώτο εξάμηνο

Η άνοδος της κερδοφορίας δεν χαρακτηρίζει πλέον το σύνολο της αγοράς όπως τα προηγούμενα χρόνια. Καθοριστική η επίδραση από την πτώση των κερδών των διυλιστηρίων. Τι εκτιμούν οι αναλυτές για τη συνέχεια.
Χρηματιστήριο Αθηνών
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα «χρυσά» μερίσματα της Alpha Trust Aνδρομέδα από τα κέρδη στο ΧΑ

Για έβδομη χρονιά η Alpha Trust Ανδρομέδα ξεπερνά τη μέση μερισματική απόδοση του ΧΑ. Με τις δύο χρηματικές διανομές φέτος προσφέρει μερισματική απόδοση 8% έναντι περίπου 4% της αγοράς. Προβληματίζει το discount της μετοχής.
Χρηματιστήριο και μετοχές
ΑΓΟΡΕΣ

Νέα κέρδη στο Χρηματιστήριο με τα blue chips στο επίκεντρο των αγοραστών

O Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.040,30 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,43%, με τις τράπεζες να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο συναλλακτικό ενδιαφέρον. Κέρδη άνω του 5% για Elvalhalcor και πάνω από 3% για Helleniq Energy και Viohalco.
Χρηματιστήριο και νομίσματα
ΑΓΟΡΕΣ

Σημάδια κόπωσης δείχνει ο Γενικός Δείκτης μετά το καλοκαιρινό ράλι

Ο Γενικός Δείκτης κινείται πέριξ των 2.000 μονάδων, με ενδείξεις κόπωσης μετά το καλοκαιρινό ράλι και το 15ετές υψηλό, ενώ η αγορά παρακολουθεί διεθνείς εξελίξεις. Γράφει ο Πέτρος Στεριώτης*