Στο γεγονός ότι η ελληνική κεφαλαιαγορά έχει μεγάλες δυνατότητες και περιθώρια να αναπτύξει περαιτέρω δυναμική τα επόμενα χρόνια, αν συνδυαστικά με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας συνεχιστεί η καλή πορεία της οικονομίας που καταγράφει διπλάσια ανάπτυξη έναντι της Ευρώπης, αναφέρθηκε χθες ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΕΧΑΕ και πρόεδρος του Χ.Α. Γιάννος Κοντόπουλος, σε εκδήλωση για τη συμπλήρωση 15 χρόνων από τη δημιουργία από την Alpha Asset Management του πρώτου ETF για τις μετοχές του Large Cap.
Στην εκδήλωση, στην οποία έδωσαν το παρόν πολλά και σημαντικά στελέχη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, χρηματιστές, διαχειριστές αμοιβαίων και θεσμικοί, ο κ. Κοντόπουλος έκανε αναφορά στη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, στη διπλάσια ανάπτυξη έναντι της Ευρώπης, ενώ τόνισε το βελτιωμένο επενδυτικό προφίλ της χώρας μας στο εξωτερικό, παραθέτοντας έρευνα της EY.
Τόνισε πως η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στο εξωτερικό, θα συμβάλλει στο στόχο για μετάταξη του ελληνικού χρηματιστηρίου στις αναπτυγμένες κεφαλαιαγορές και θα προκαλέσει το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών.
Συνάμα, ο κ. Κοντόπουλος έκανε αναφορά στους τέσσερις πυλώνες, που μπορούν υπό προϋποθέσεις να συνεχίσουν να ελκύουν επενδυτικά κεφάλαια από το εξωτερικό στην Ελλάδα:
- Πρώτον, αναφέρθηκε στο ότι οι άμεσες καθαρές επενδύσεις που ήρθαν το 2022 στην Ελλάδα, ήταν οι υψηλότερες της 20ετίας (από το 2002), τάση που όπως δείχνουν τα πράγματα, συνεχίζεται και φέτος. Σημείωσε πως η εμπειρία από το εξωτερικό, δείχνει ότι συνήθως μετά τις άμεσες ξένες επενδύσεις, ακολουθούν και οι επενδύσεις χαρτοφυλακίου από τους ξένους.
- Δεύτερον, έκανε ειδική μνεία στην αύξηση των καταθέσεων που από το Δεκέμβριο του 2015 έχουν αυξηθεί κατά 68,1 δισ. ευρώ (+43%), ενώ ο δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις βρίσκεται μόλις γύρω στο 60%, όταν στην Ευρώπη υπερβαίνει το 100%. «Η Ελλάδα είναι υπομοχλευμένη (underleveraged) ανέφερε χαρακτηριστικά», ο πρόεδρος του Χ.Α. Η χώρα μας έχει το χαμηλότερο δείκτη assets / deposits, δηλαδή περιουσιακά στοιχεία έναντι καταθέσεων στην Ευρώπη.
- Τρίτον, ανέφερε το ότι ο δείκτης της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ελληνικού χρηματιστηρίου ως προς το ΑΕΠ της χώρας, βρίσκεται μόλις στο 30,3%, όταν διεθνώς είναι πολύ υψηλότερα και στην Ευρώπη στο 80,9%.
- Τέταρτον, σημείωσε πως η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο μέσο εργατικό κόστος ανά μονάδα προϊόντος σε σχέση με την Ευρώπη (101,17 έναντι 113,64). Στοιχείο που επίσης δύναται να αποτελέσει μοχλό έλκυσης περαιτέρω επενδύσεων προς τη χώρα μας.
Τέλος, ο κ. Κοντόπουλος τόνισε πως η ελληνική κεφαλαιαγορά δεν βασίζεται μόνο στις μακροοικονομικές εξελίξεις, αλλά πατάει γερά και στα θεμελιώδη των εταιρειών, τα οποία τόσο το 2022 όσο και το 2023 κινούνται σε υψηλά 15ετίας, ενώ εξήρε τη μερισματική απόδοση που φτάνει το 3,4%.
Έκλεισε 15 χρόνια το ETF για τον FTSE 25
Τα 15 χρόνια από την ίδρυσή του έκλεισε το ETF FTSE – ATHEX Large Cap, αποτελώντας ένα προϊόν αρκετά… καινούριο για την ελληνική αγορά, ενώ οι επενδυτές – σε μεγάλο βαθμό – δεν είναι εξοικειωμένοι με τις δυνατότητες που προσφέρει το πρώτο διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Asset Management ΑΕΔΑΚ (που έχει ιδρύσει το ETF κατόπιν διαγωνισμού) Παναγιώτης Αντωνόπουλος στάθηκε στην πολύ μεγάλη ανάπτυξη που σημειώνουν τα ETF’s στο εξωτερικό, όπου υπάρχουν πάνω από 11.000 τέτοια, με το ενεργητικό τους να ξεπερνά τα 10 τρισ. δολάρια.
Αναφορικά με τα πλεονεκτήματά τους, τόνισε ότι είναι η απλότητα και η διαφάνεια, καθώς επίσης η εύκολη πρόσβαση και με χαμηλό κόστος.
Το ETF FTSE - ATHEX Large Cap καλύπτει περίπου το 80% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ΧΑ, ενώ επιτυγχάνει αποδόσεις πολύ κοντά στις αντίστοιχες του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης. Έχει ικανοποιητική ρευστότητα, χαμηλό κόστος (αμοιβή διαχείρισης 0,275% που μειώνεται από τα όποια έσοδα προκύπτουν από την ενοικίαση τίτλων), ενώ είναι πολύ πιο ανταγωνιστικό σε σχέση με τα άλλα δύο ETF’s του εξωτερικού που αναφέρονται στην Ελλάδα και έχει δυνατότητα χρήσης του ως εξασφάλιση.
Τέλος, ο κ. Αντωνόπουλος εστίασε και στο ότι – πέρα από τις αποδόσεις – οι μεριδιούχοι καρπώνονται κάθε χρόνο δωρεάν νέα μερίδια του Α/Κ, τα οποία προκύπτουν από τα εισπραττόμενα μερίσματα των εισηγμένων εταιρειών.
Τι είναι το exchange traded fund (ETF)
Το ακρωνύμιο ETF σημαίνει Exchange Traded Fund (Διαπραγματεύσιμο Αμοιβαίο Κεφάλαιο), το οποίο είναι επίσης γνωστό ως «tracker». Πρόκειται για ένα προϊόν το οποίο ακολουθεί έναν δείκτη, ένα ομόλογο ή έναν συνδυασμό προϊόντων. Στις αγορές, για μεγαλύτερη κατανόηση, παρουσιάζεται σαν ένα «καλάθι» μετοχών. Τα ETF αγοράζονται και πωλούνται στο χρηματιστήριο, ενώ η απόδοσή τους ακολουθεί τις κινήσεις των τιμών των υποκείμενων προϊόντων εντός του αμοιβαίου κεφαλαίου.
Για παράδειγμα, ένα κεφάλαιο ETF που παρακολουθεί τον δείκτη S&P 500 θα αποτελείται από κλάσματα μετοχών εταιρειών που περιλαμβάνονται στον συγκεκριμένο δείκτη. Δεδομένου ότι ένα μεμονωμένο προϊόν περιέχει πολλά υποκείμενα περιουσιακά στοιχεία, τα κεφάλαια ETF παρέχουν τη δυνατότητα να διαφοροποιείτε χωρίς δυσκολία το χαρτοφυλάκιο σε προσιτή τιμή.
Τα υποκείμενα περιουσιακά στοιχεία του ETF μπορεί να διαφέρουν. Θα μπορούσαν να είναι μια επιλογή μετοχών από συγκεκριμένο κλάδο, μια επιλογή ομολόγων ή ακόμη και η αξία ενός εμπορεύματος. Κατά συνέπεια, το επίπεδο διαφοροποίησης μεταξύ των ETF μπορεί επίσης να διαφέρει.