ΓΔ: 2144.71 1.25% Τζίρος: 285.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
γράφημα χρηματιστηρίου μετοχών
Φωτό: Shutterstock

Προσπάθεια ισορροπίας για το ΧΑ, με το βλέμμα στις διεθνείς αγορές

«Κόντρα» αγοραστών - πωλητών στο ΧΑ, με αρκετές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης να βρίσκονται στο επίκεντρο και την προσοχή να στρέφεται και στις εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο της Μ. Ανατολής.

Την ισορροπία του, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί αλλά και την έντονη μεταβλητότητα της χθεσινής συνεδρίασης προσπαθεί να βρει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με το κλίμα στις διεθνείς αγορές να παραμένει αρκετά εύθραυστο. 

Η κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή εισέρχεται σταδιακά στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών, καθώς πληθαίνουν οι «φωνές» τόσο αναλυτών όσο και οργανισμών όπως το ΔΝΤ που εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρξει «διεύρυνση» των εμπλεκόμενων μερών, με το ενδεχόμενο σύγκρουσης Ισραήλ - Ιράν να μην μπορεί να αποκλειστεί, γεγονός που θα δημιουργήσει ένα ντόμινο αντιδράσεων και πιέσεων για αγορές και οικονομίες. 

Πτώση 0,28% εμφανίζει ο DAX, με τα προθεσμιακά συμβόλαια της Wall Street να κινούνται με θετικό πρόσημο, μετά τις χθεσινές πιέσεις στην αμερικανική αγορά και τον S&P 500 να ενισχύεται 0,20%. 

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με προσεκτικό βηματισμό τη συνεδρίαση και στις 11:31 βρίσκεται στο -0,39% και τις 1.177,67 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 7,8 εκατ. ευρώ, ενώ 51 μετοχές εμφανίζουν κέρδη και 46 υποχωρούν. Οριακή πτώση 0,11 % για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να παρουσιάζει καλύτερη εικόνα και να ενισχύεται 0,11%. 

Ήπια κίνηση και για τον τραπεζικό δείκτη ο οποίος εμφανίζει απώλειες 0,32%, με την Alpha Bank στο -0,20%, τη Eurobank να υποχωρεί 1,02%, την Εθνική Τράπεζα να έχει κέρδη 0,55%, ενώ απώλειες 2,98% εμφανίζει η Τράπεζα Πειραιώς. 

Συνεχίζει ανοδικά η μετοχή του ΟΠΑΠ στο +1,16%, ενώ κέρδη που ξεπερνούν το +1% εμφανίζουν ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠAegean και Sarantis. Πτώση 0,44% για την Coca-Cola HBC, με τον ΟΤΕ να έχει άνοδο 0,45% και τη ΔΕΗ να ενισχύεται 0,71%. Στο -1,08% η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία προχώρησε σε διάψευση δημοσιεύματος ότι υπήρξε άρνηση χορήγησης εγγυητικής επιστολής. 

Όπως τονίζουν οι αναλυτές μπορεί να υπάρξει διάθεση για κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδών στην αγορά, με δεδομένο ότι αρκετά «βαριά χαρτιά» έχουν σημειώσει εντυπωσιακό ράλι το προηγούμενο τριήμερο με κέρδη που φθάνουν στο 15%, ενώ στο επίκεντρο βρίσκεται και η μετοχή της Intralot, η οποία, πάντως, διατηρείται αμετάβλητη, καθώς σήμερα ξεκινά η διαδικασία για την ΑΜΚ. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία θα εκδώσει  232.758.621 νέες μετοχές που θα διατεθούν στους μετόχους με δικαίωμα προτίμησης 0,62 νέες μετοχές για κάθε 1 παλαιά προς 0,58 ευρώ η κάθε μία. Σήμερα είναι η πρώτη μέρα άσκησης και διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων προτίμησης. Στις 23 Οκτωβρίου θα σταματήσει η διαπραγμάτευση του δικαιώματος και στις 26 Οκτωβρίου θα λήξει η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης και του δικαιώματος προεγγραφής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστήριο μετοχές γράφημα
ΑΓΟΡΕΣ

Με ισχυρά αντισώματα στη διεθνή πτώση το ΧΑ και κλείσιμο με άνοδο +1,25%

Άνοδο 1,25% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, φτάνοντας τις 2.144,71 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε και τις 2.160,28 μονάδες, με τις διεθνείς αγορές να κινούνται πτωτικά λόγω γεωπολιτικών ανησυχιών.
Χρηματιστηριακός Δείκτης
ΑΓΟΡΕΣ

Μεγάλη νευρικότητα στις αγορές ελέω Τραμπ, ανθεκτικό το Χρηματιστήριο Αθηνών

Τα αμερικανική πλήγματα στο νησί Χαργκ «γύρισαν» πτωτικά τις αογρές. Το Χρηματιστήριο Αθηνών χάνει μέρος των αρχικών κέρδών ωστόσο παραμένει ανθεκτικό με τον Γενικό Δείκτη στις 2.140,99 μονάδες (+1,07%).