ΓΔ: 2130.06 3.15% Τζίρος: 398.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:27:05
Διυλιστήριο πετρελαίου βιομηχανία
Φωτο: Shutterstock

Νέα ισχυρή άνοδος για το πετρέλαιο, σε υψηλό έτους το αμερικανικό αργό

Ξεπέρασαν εκ νέου τα 95 δολάρια τόσο το brent όσο και το αμερικανικό αργό, στον απόηχο της υποχώρησης των αποθεμάτων των ΗΠΑ και ενώ το ισοζύγιο προσφοράς - ζήτησης παραμένει ελλειμματικό.

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2022, ξεπερνώντας και το επίπεδο των 95 δολαρίων, διαμορφώθηκε το αμερικανικό αργό, ενώ ανάλογη πορεία ακολουθεί και το brent, καθώς διατηρείται το αρνητικό ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης. 

Το προθεσμιακό συμβόλαιο για το brent έφθασε έως και τα 95,34 δολάρια, ενώ για το αμερικανικό αργό διαμορφώθηκε στα 95,03 δολάρια, στις αγορές της Ασίας, με αφορμή την υποχώρηση των αμερικανικών αποθεμάτων και μάλιστα για τέταρτη διαδοχική εβδομάδα. Με το άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών το brent ενισχύεται 0,56% στα 94,91 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό έχει κέρδη 0,74% στα 94,37 δολάρια. 

Οι αναλυτές τονίζουν ότι το ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης θα παραμείνει ελλειμματικό και μάλιστα σε μία περίοδο που παραδοσιακά υπάρχει αύξηση της ζήτησης, με την Goldman Sachs να επιμένει ότι είναι ορατή η διαμόρφωση του brent στο επίπεδο των 100 δολαρίων. 

Σε πρόσφατη έκθεσή της η αμερικανική τράπεζα εκτίμησε ότι «εν γένει αναμένουμε ότι το brent θα κυμανθεί μεταξύ 80 και 105 δολάρια το βαρέλι και το 2024 λόγω της ισχυρής ενίσχυσης της ζήτησης κυρίως από χώρες της Ασίας».

Αιτία φυσικά η απόφαση του ΟΠΕΚ+ να διατηρήσει τη μειωμένη παραγωγή του, με τη Σ. Αραβία να την περιορίζει κατά ένα εκατ. βαρέλια ημερησίως, έως το τέλος του έτους, ενώ σε ανάλογη κίνηση προχωρά και η Ρωσία. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αμερικανική σημαία χρηματιστήριο
ΔΙΕΘΝΗ

Πτώση στις τιμές πετρελαίου, άνοδος στους δείκτες πριν το διάγγελμα Τραμπ

Οι τιμές του πετρελαίου σημειώνουν πτώση, ενώ τα ασιατικά χρηματιστήρια κινούνται ανοδικά, εν μέσω αισιοδοξίας λόγω των δηλώσεων Τραμπ ότι ο πόλεμος με το Ιράν θα λήξει σύντομα. Brent στα 99,39 δολ., WTI στα 97,91 δολ.
Τιμή πετρελαίου διακύμανση
ΔΙΕΘΝΗ

ΔΟΕ: Μεγαλύτερες οι απώλειες πετρελαίου τον Απρίλιο λόγω Χορμούζ

Ο επικεφαλής του ΔΟΕ, Φατίχ Μπιρόλ, προειδοποιεί ότι οι ελλείψεις πετρελαίου από το κλείσιμο των Στενών του Χορμούζ θα ενταθούν τον Απρίλιο, επηρεάζοντας την ευρωπαϊκή οικονομία, ενώ ήδη έχουν χαθεί πάνω από 12 εκατ. βαρέλια λόγω των συγκρούσεων.
Χρηματιστήριο και μετοχές
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Ράλι στις αγορές με φόντο το τέλος του πολέμου στο Ιράν

Ισχυρή ανοδική αντίδραση στις αγορές και πτώση των τιμών πετρελαίου φέρνουν οι προσδοκίες για λήξη του πολέμου στο Ιράν. Στο επίκεντρο και η αναβάθμιση στις ανεπτυγμένες αγορές για το ΧΑ από την MSCI.
λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Επίτροπος Ενέργειας καλεί τα κράτη μέλη για άμεση εξοικονόμηση καυσίμων

Ο Επίτροπος Ενέργειας Νταν Γιόργκενσεν κάλεσε τα κράτη-μέλη να εξετάσουν μέτρα της εργαλειοθήκης του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, όπως μείωση ταχύτητας, ενίσχυση δημόσιων μεταφορών και τηλεργασία, προτείνοντας ευελιξία στην εφαρμογή τους.
Νότια Αφρική ηλιοβασίλεμα πόλη
ΔΙΕΘΝΗ

Νότια Αφρική: Μείωση φόρου καυσίμων εξαιτίας του πολέμου Μ. Ανατολής

Η Νότια Αφρική μειώνει τον ειδικό φόρο στα καύσιμα για έναν μήνα, ωστόσο η τιμή του ντίζελ αυξήθηκε κατά 40% λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Το μέτρο κοστίζει 6 δισ. ραντ μηνιαίως και ενδέχεται να παραταθεί.