ΓΔ: 2391.76 0.91% Τζίρος: 288.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:23:48
Φώτο: Shutterstock

«Πέφτει» η στερλίνα εν μέσω ανησυχίας για τoυς δεσμούς ΕΕ και Βρετανίας

Αυξάνεται η ανησυχία στους επενδυτές για την επόμενη μέρα στις σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την ολοκλήρωση του Brexit.

Πτώση κατέγραψε σήμερα η στερλίνα ύστερα από τα σχόλια του Βρετανού υπουργού Οικονομικών Σατζίντ Τζάβιντ που ενίσχυσαν τους φόβους για αδύναμους δεσμούς μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ύστερα από την αποχώρηση της χώρας από το μπλοκ.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times προχθές, Σάββατο, ο Τζάβιντ δήλωσε ότι η Βρετανία δεν θα δεσμευθεί ότι θα εμμείνει στους κανόνες της ΕΕ στις εμπορικές συνομιλίες μετά το Brexit. Αυτό αποτελεί απειλή για τις επιχειρήσεις που θέλουν να χαλαρώσουν οι διασυνοριακοί έλεγχοι με την ΕΕ μόλις τερματιστεί στα τέλη του έτους η μεταβατική περίοδος ύστερα από την αποχώρηση της Βρετανίας στις 31 Ιανουαρίου.

Η λίρα κατέγραψε πτώση 0,3% νωρίτερα σήμερα έναντι του αμερικανικού νομίσματος στο 1,2977 δολάριο. Αντίστοιχη πτώση κατέγραψε νωρίτερα και έναντι του ευρώ, στις 85,48 πένες.

«Έχει να κάνει με το ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποκλίνει από την Ευρώπη, και αυτό αναπόφευκτα θα οδηγήσει στο να περιοριστεί η πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές», δήλωσε ο Άνταμ Κόουλ, επικεφαλής αναλυτής συναλλαγματικών ισοτιμιών στην RBC Capital markets. «Οι αγορές αντιδρούν αρνητικά σε αυτό».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Sunak, Great Britain, Britain, England, Bretania, Vretania, Agglia
ΔΙΕΘΝΗ

Κυρώσεις σε τέσσερα στελέχη των Χούθι επέβαλε η Βρετανία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ είπε την Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων για να πλήξει εκείνους που χρηματοδοτούν τις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία.
Πίτερ Μάντελσον πορτραίτο
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Μετανιώνει ο Στάρμερ για διορισμό Μάντελσον στις ΗΠΑ

Ο Κιρ Στάρμερ εξέφρασε λύπη για τον διορισμό του Πίτερ Μάντελσον ως πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον, μετά την απομάκρυνσή του λόγω σχέσεων με τον Έπστιν, και δεσμεύτηκε να δημοσιοποιήσει σχετικά στοιχεία εκτός θεμάτων εθνικής ασφάλειας.
Κάστρο Ουίνδσορ Βρετανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Άντριου έφυγε νύχτα από το Ουίνδσορ μετά τις αποκαλύψεις Έπστιν

Ο Άντριου, αδελφός του βασιλιά Καρόλου, εγκατέλειψε το Ουίνδσορ μετά τις αποκαλύψεις για τη σχέση του με τον Έπστιν. Μετακόμισε στο Σάντριγχαμ, ενώ ενδέχεται να επισκέπτεται περιστασιακά το Ουίνδσορ έως το τέλος της μετάβασης.
Ντόναλντ Τραμπ και Κιρ Στάρμερ
ΔΙΕΘΝΗ

Επικοινωνία Στάρμερ - Τραμπ για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο Κιρ Στάρμερ μίλησε με τον Ντόναλντ Τραμπ για τις ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία που άφησαν χιλιάδες χωρίς ρεύμα, τις διαπραγματεύσεις στο Αμπού Ντάμπι και τη σημασία της βάσης στο Ντιέγκο Γκαρσία.
Πίτερ Μάντελσον πορτραίτο
ΔΙΕΘΝΗ

Έρευνα για Μάντελσον σχετικά με διαρροές προς τον Έπστιν κι έλεγχο ΕΕ

Η κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ έδωσε στην αστυνομία στοιχεία για να διερευνηθεί αν ο Πίτερ Μάντελσον διέρρευσε οικονομικά μυστικά στον Τζέφρι Έπστιν. Ο Μάντελσον ίσως αντιμετωπίσει διώξεις, σύμφωνα με τα ευρήματα των αρχών.