Η νευρικότητα είναι το βασικό χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης στο ΧΑ, με τον βασικό στόχο να είναι η ανάκτηση και διατήρηση των 1.100 μονάδων, αλλά η προσπάθεια αυτή βρίσκει εμπόδια από τους πωλητές.
Πάντως η διακύμανση για την αγορά είναι αρκετά περιορισμένη, ενώ η εικόνα της είναι πολύ καλύτερη σε σύγκριση με αυτή των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, όπου ο Stoxx 600 υποχωρεί 0,70%, εν αναμονή των αποφάσεων της ΕΚΤ και με τους επενδυτές να έχουν προεξοφλήσει ότι θα προχωρήσει σε αύξηση 0,25%. Αρκετά έντονη μεταβλητότητα στα futures της Wall Street, στον απόηχο της αύξησης επιτοκίων από τη Fed, με τον S&P 500 στο -0,12%.
Ο Γενικός Δείκτης στις 13:26 εμφανίζει πτώση 0,08% στις 1.095,47 μονάδες, ενώ έχει κινηθεί μεταξύ του χαμηλού των 1.092,18 μονάδων (-0,34%) και του υψηλού των 1.101,04 μονάδων (+0,46%). Στα 27,5 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών με 36 μετοχές να κινούνται με θετικό πρόσημο, ενώ 58 υποχωρούν. Απώλειες 0,27% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί 0,03%.
Πτώση 0,69% για τον τραπεζικό δείκτη, όπου ξεχωρίζουν θετικά η Τρ. Πειραιώς με κέρδη 1,24% και η Attica Bank με άνοδο 0,46%. Αντίθετα πτώση 0,21% εμφανίζει η Alpha Bank, τις μεγαλύτερες πιέσεις με απώλειες 1,49% δέχεται η Eurobank, ενώ η Εθνική Τράπεζα κινείται 0,91% χαμηλότερα.
Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση συνεχίζει να ξεχωρίζει η μετοχή της Mytilineos, μετά την ανακοίνωση νέας ισχυρής αύξησης των κερδών της στο α’ τρίμηνο, κατά 1,86%, έχοντας, πάντως, μαζέψει μέρος των αρχικών κερδών που ξεπερνούσαν το 2%. Θετικό γύρισμα με έστω και οριακή άνοδος 0,07% για την Coca-Cola HBC, με τον ΟΠΑΠ να συνεχίζει να κινείται με άνοδο στο +0,38%, ενώ αντίθετα πτώση 0,60% εμφάνισε ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ κινείται 1,13% χαμηλότερα. Με θετικό πρόσημο συνεχίζει η Lamda και κέρδη 0,89%, μετά και τις δηλώσεις του επικεφαλής της για αυξημένη ζήτηση των ακινήτων στο Ελληνικό αλλά και εκτίμηση για έσοδα άνω των 500 εκατ. για το 2023.
Η αγορά βρίσκεται σε εν τω μέσω αντίρροπων δυνάμεων. Από τη μία πλευρά το γεγονός ότι όλα δείχνουν ότι ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων από Fed και ΕΚΤ πλησιάζει στο τέλος του. Η σφιχτή νομισματική πολιτική με συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων ευνοεί κατά κύριο λόγο τον τραπεζικό κλάδο, με τις ελληνικές τράπεζες να συγκαταλέγονται μεταξύ αυτών που έχουν τα περισσότερα οφέλη, αλλά από την άλλη πλήττει αρκετούς άλλους, καθώς έρχονται αντιμέτωποι με αυξημένο κόστος δανεισμού.
Ταυτόχρονα, όμως, συνεχίζεται η αναταραχή στις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ, οι οποίες μπορεί να μην αποτελούν μία απειλή ανάλογου μεγέθους με αυτήν της Lehman Brothers, αλλά τα προβλήματά τους δεν παύει να είναι σημαντικά και να πλήττουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Τελευταίο «θύμα» η PacWest, η μετοχή της οποίας υποχώρησε άνω του 50% στη χθεσινή συνεδρίαση της Wall Street, ενώ η ίδια η τράπεζα σημειώνει ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με πιθανούς αγοραστές.