Αρνητική ήταν η εικόνα για την παγκόσμια αγορά δημόσιων εγγραφών στα διεθνή Χρηματιστήρια, κατά τη διάρκεια του α' τριμήνου του 2023, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της τακτικής έκθεσης της EΥ, Global IPO Trends Q1 2023.
Με συνολικά 299 δημόσιες εγγραφές που συγκέντρωσαν 21,5 δισ. δολ. - μία μείωση της τάξης του 8% και 61% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αντίστοιχα - το α' τρίμηνο του 2023 αποτέλεσε ακόμη μία αρνητική περίοδο, εν μέσω αυξήσεων των επιτοκίων, μίας «χλιαρής» χρηματιστηριακής αγοράς, του επίμονου πληθωρισμού και απροσδόκητων αναταράξεων στον παγκόσμιο τραπεζικό κλάδο. Παρά τη συνεχιζόμενη οικονομική και γεωπολιτική αβεβαιότητα, ωστόσο, σχεδιάζονται αρκετές δημόσιες εγγραφές, δημιουργώντας αισιοδοξία για ανάκαμψη της αγοράς, αργότερα μέσα στη χρονιά, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης της EY.
Οι εταιρείες τεχνολογίας, οι οποίες αποτέλεσαν βασικό πυλώνα της δραστηριότητας δημόσιων εγγραφών τα τελευταία χρόνια, παρουσίασαν απότομες μειώσεις στις αποτιμήσεις τους και η αναταραχή στις αγορές κρυπτονομισμάτων και στον παγκόσμιο τραπεζικό κλάδο, δυσχέρανε περαιτέρω την κατάσταση. Ενώ ο κλάδος της τεχνολογίας συνέχισε να ηγείται του συνολικού αριθμού των δημοσίων εγγραφών παγκοσμίως, τέσσερις από τις 10 κορυφαίες συμφωνίες το α' τρίμηνο του 2023 ήταν στον κλάδο της ενέργειας.
Οι υψηλές ρευστοποιήσεις και οι απογοητευτικές επιδόσεις των εταιρειών που εισήχθησαν στο χρηματιστήριο μέσω σχημάτων εξαγοράς ειδικού σκοπού (SPACs), μείωσαν την όρεξη των επενδυτών για νέες δημόσιες εγγραφές. Αυτό το τρίμηνο, η δραστηριότητα των δημοσίων εγγραφών μέσω SPACs ήταν από τις χαμηλότερες των τελευταίων ετών, σημειώνοντας χαμηλό εξαετίας όσον αφορά τον αριθμό των συμφωνιών, ενώ μειώθηκαν και τα έσοδα, σε επίπεδα που είχαν να παρατηρηθούν από το 2016.
Καθώς πολλές εταιρείες ματαίωσαν ή ανέβαλλαν τη δημόσια εγγραφή τους εξαιτίας των δυσχερών συνθηκών αγοράς, στην περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Ινδίας και Αφρικής (EMEIA), ο αριθμός των συναλλαγών μειώθηκε κατά 19% και τα έσοδα κατά 36%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με 84 δημόσιες εγγραφές να αποφέρουν 6,2 δισ. δολάρια το α' τρίμηνο. Παρά τους θετικούς οικονομικούς δείκτες, οι επενδυτές διατηρούν μια επιφυλακτική και επιλεκτική στάση, αναζητώντας κερδοφόρες και βιώσιμες επιχειρηματικές περιπτώσεις.
Η δραστηριότητα στην Αμερικανική ήπειρο ήταν παρόμοια με το α' τρίμηνο του 2022, αλλά σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από συγκρίσιμες περιόδους κατά την τελευταία δεκαετία, με 40 συμφωνίες και έσοδα ύψους 2,6 δισ. δολάρια - αύξηση 11% και 9%, αντίστοιχα, σε ετήσια βάση. Παρόλο που οι δημόσιες εγγραφές κινήθηκαν σε πιο ήπια επίπεδα, παρατηρούνται κάποιες πρώτες θετικές εξελίξεις στα μέτωπα του πληθωρισμού, των επιτοκίων, των αποτιμήσεων και της μεταβλητότητας της αγοράς, οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μια πιθανή ανάκαμψη της αμερικανικής αγοράς δημόσιων εγγραφών.
Παρόλο που η αγορά δημόσιων εγγραφών στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού αντιπροσώπευε το 59% των παγκόσμιων συμφωνιών το α' τρίμηνο του 2023, η δραστηριότητα μειώθηκε κατά 6% σε αριθμό συναλλαγών και τα έσοδα κατακρημνίστηκαν κατά 70%, αντίστοιχα, σε ετήσια βάση, καταγράφοντας μόνο 175 συμφωνίες που απέφεραν 12,7 δισ. δολάρια. Συνολικά, οι επενδυτές στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού τήρησαν μία στάση αναμονής, αναζητώντας περαιτέρω ενδείξεις ανάκαμψης της αγοράς.
Παρά το δυσμενές οικονομικό και γεωπολιτικό τοπίο, υπάρχουν αισιόδοξες ενδείξεις στον ορίζοντα, με τον πληθωρισμό να κορυφώνεται, τις τιμές ενέργειας να αμβλύνονται και την οικονομία της Κίνας σε τροχιά ανάκαμψης. Ωστόσο, ο αριθμός των δημοσίων εγγραφών που δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί συνεχίζει να αυξάνεται, καθώς οι εταιρείες περιμένουν τις κεφαλαιαγορές να σταθεροποιηθούν και να ανακάμψουν, προτού εγγραφούν στα ταμπλό των χρηματιστηρίων.
Σε ένα εξαιρετικά απρόβλεπτο περιβάλλον επίμονου πληθωρισμού, οι επενδυτές που προηγουμένως προσανατολίζονταν στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης και των μελλοντικών προοπτικών, επικεντρώνονται περισσότερο στην κερδοφορία και τις ταμειακές ροές. Η συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων διασύνδεσης μετοχών, σε συνδυασμό με τη διάθεση των επενδυτών για διαφοροποίηση των χαρτοφυλακίων τους, θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε ένα κύμα διπλών εγγραφών και διασυνοριακών συναλλαγών φέτος.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έκθεσης, ο κος Τάσος Ιωσηφίδης, Εταίρος και Επικεφαλής του Τμήματος Συμβούλων Εταιρικής Στρατηγικής και Συναλλαγών της EY Ελλάδος, δήλωσε: «Οι πρόσφατες αναταραχές στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, ήρθαν να εντείνουν το δυσχερές περιβάλλον για τις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Σε ένα τοπίο οικονομικής και γεωπολιτικής αστάθειας, οι επενδυτές αναζητούν βιώσιμες επενδυτικές επιλογές με μακροπρόθεσμη αξία, τηρώντας μία πιο αμυντική στάση. Στη χώρα μας, έπειτα από μία εντυπωσιακή πορεία το 2022, παρατηρούμε μία – λογική – διόρθωση και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όμως τα καλά θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας και οι αναπτυξιακές προοπτικές της, ενόψει και της λήψης της επενδυτικής βαθμίδας, δημιουργούν αισιοδοξία για ανάκαμψη και νέες εισαγωγές στο χρηματιστήριο, που αναμένεται να ενισχύσουν τη δυναμική της εγχώριας κεφαλαιαγοράς».