Σε συμφωνία για την επιβολή φόρου 0,2% σε αγοραπωλησίες μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης οδηγούνται δέκα ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, στη βάση σχετικών προτάσεων που διατύπωσε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, με τη σθεναρή υποστήριξη της Γαλλίας.
Το σχέδιο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, κοινοποιήθηκε στους ομολόγους του από άλλες εννέα χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, οι οποίες έχουν συμφωνήσει να συμμετάσχουν σε κοινή πρωτοβουλία για τη φορολόγηση χρηματοοικονομικών συναλλαγών. Στην Γερμανία, τα εκτιμώμενα έσοδα από το νέο φόρο θα φθάσουν το 1,5 δισ. ευρώ.
Το σχέδιο υποστήριξε με δηλώσεις του ο Γάλλος υπ. Οικονομικών, Μπρούνο Λε Μερ, τονίζοντας ότι καλωσορίζει τη γερμανική πρόταση, ενώ η καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε ότι η πρόταση του Σολτς είναι απόλυτα σωστή.
Η πρόταση για έναν ενιαίο φόρο στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, ώστε να αποθαρρυνθεί η κερδοσκοπία, γεννήθηκε μετά την κρίση του 2008, αλλά το 2011 απορρίφθηκε από τα κράτη - μέλη και μια ομάδα κρατών συμφώνησε να επεξεργασθεί σχετικές προτάσεις, για να τις εφαρμόσει ανεξάρτητα από τα υπόλοιπα μέλη της Ένωσης. Στο σχήμα «ενισχυμένης συνεργασίας» συμμετέχουν η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Ισπανία.
Όμως, πολλοί επικρίνουν την πρόταση Σολτς, τονίζοντας ότι, στην πραγματικότητα, δεν στρέφεται κατά της κερδοσκοπίας στις αγορές, που θεωρείται ότι ενισχύει την αστάθεια. Οι Πράσινοι στην Γερμανία τονίζουν ότι το μάθημα από την κρίση του 2008 είναι πως θα πρέπει να φορολογηθούν οι συναλλαγές υψηλού ρίσκου και να υποστηριχθούν οι μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Όμως, η πρόταση Σολτς επιβαρύνει συναλλαγές σε μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, που θα μπορούσαν να αποτελούν μια καλή μακροπρόθεσμη επένδυση, ενώ δεν αγγίζει τις συναλλαγές υψηλού ρίσκου στην αγορά παραγώγων.
Ο προτεινόμενος φόρος θα επιβληθεί στις συναλλαγές επί μετοχών εταιρειών με κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δισ. ευρώ. Στο ελληνικό Χρηματιστήριο, οι μετοχές τόσο υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι λίγες, αλλά σε αυτές συγκεντρώνονται και οι περισσότερες συναλλαγές: COCA COLA, ΟΤΕ, EUROBANK, ΟΠΑΠ, ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, JUMBO, ΤΙΤΑΝ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ.