ΓΔ: 2569.75 -0.08% Τζίρος: 396.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: Shutterstock

Λιγότερο διαδεδομένη στην ΕΕ απ' ότι το 2013 η διαφθορά

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων πιστεύει ότι η διαφθορά εξακολουθεί να είναι ευρέως διαδεδομένη.

Πτωτική τάση σημειώνει η διαφθορά στην ΕΕ αλλά σημαντικός αριθμός (63%) επιχειρήσεων πιστεύει ότι εξακολουθεί να είναι ευρέως διαδεδομένη, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Διαφθοράς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ποσοστό μειώθηκε 75% σε σχέση με το 2013. Οι εταιρείες είναι επιφυλακτικές ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης της διαφθοράς, με το 51% από αυτές να πιστεύει ότι τα διεφθαρμένα άτομα ή οι επιχειρήσεις δεν είναι πιθανό να συλληφθούν ή να καταγγελθούν στην αστυνομία ή στον εισαγγελέα.

«Η διαφθορά υπονομεύει τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, τα ίδια τα θεμέλια των ευρωπαϊκών κοινωνιών μας. Με την πάροδο του χρόνου, η επιρροή της οξύνει τις ανισότητες και υπονομεύει την κοινωνική συνοχή. Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο ως Ένωση με την πάροδο των ετών, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις εθνικές αρχές, τους διεθνείς οργανισμούς, την κοινωνία των πολιτών και τον ιδιωτικό τομέα για την εξάλειψη της διαφθοράς», δήλωσε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιοχάνσον.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σημειώσει πρόοδο στην καταπολέμηση της διαφθοράς με νέους κανόνες για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης, καθώς και με τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

Η καταπολέμηση της διαφθοράς θα αποτελέσει βασικό στοιχείο του νέου κύκλου αναθεώρησης του κράτους δικαίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελληνική Βουλή συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Κατερίνας Παπακώστα για τις κατηγορίες στην υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ

Η Κατερίνα Παπακώστα, βουλευτής Τρικάλων, δηλώνει αθώα για την υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ, χαρακτηρίζει άδικη και νομικά αστήρικτη την πλημμεληματική κατηγορία, ζητά άμεση εκδίκαση και ευχαριστεί όσους τη στήριξαν, δηλώνοντας ακέραια.
Σφύρα δικαστηρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στο εδώλιο 22 άτομα και τέσσερις εν ενεργεία βουλευτές

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία απήγγειλε κατηγορίες για απάτη σε 22 άτομα, ανάμεσά τους τέσσερις βουλευτές, για υπόθεση αγροτικών κονδυλίων. Η βουλή ενέκρινε άρση ασυλίας 11 βουλευτών για τη συνέχιση της έρευνας.
Αίθουσα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε το σχέδιο ανάκαμψης Ουγγαρίας

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε το σχέδιο ανάκαμψης της Ουγγαρίας, ανοίγοντας τον δρόμο για την αποδέσμευση 10 δισ. ευρώ που παραμένουν παγωμένα λόγω ανησυχιών για διαφθορά. Τα κονδύλια είναι ζωτικής σημασίας για την ουγγρική οικονομία.
Δημήτρης Αβραμόπουλος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Δελής: Η διαφθορά και τα λόμπι είναι θεσμός στην ΕΕ

Ο Γ. Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ, σχολίασε την υπόθεση Αβραμόπουλου, επισημαίνοντας την ευθύνη της ΝΔ και τονίζοντας πως απαιτείται διερεύνηση, ενώ επέκρινε την θεσμοθετημένη διαπλοκή μέσω λόμπι και ΜΚΟ στην ΕΕ.
Ολομέλεια Ελληνικής Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκη: Αιχμές για προμήθειες και εξοπλισμούς στον χώρο της Υγείας

Η «Νίκη» κατηγορεί την κυβέρνηση για πανικό και προσπάθεια συγκάλυψης σκανδάλων στην Υγεία, βάσει αναφορών της Ευρωπαίας εισαγγελέως Λ. Κοβέσι, και προτείνει άμεσα μέτρα για διαφάνεια και αποτελεσματικότερες προμήθειες.