Μαζική έξοδος επενδυτών, απώλειες 11 τρισ. δολαρίων και το χειρότερο σερί απωλειών από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 χαρακτηρίζει τις αγορές, με αρκετούς αναλυτές να εκτιμούν ότι ο πτωτικός κύκλος δεν έχει κλείσει ακόμη.
Το sell off στον διεθνή δείκτη MSCI ACWI έχει μειώσει δραματικά τις αποτιμήσεις των εισηγμένων σε Wall Street και Ευρώπη, αλλά κορυφαίοι αναλυτές των Morgan Stanley και Citigroup, σπεύδουν να προειδοποιήσουν τους επενδυτές ότι έρχεται περισσότερος «πόνος» για τις μετοχές, ιδιαίτερα από τη στιγμή που οι κεντρικές τράπεζες έχουν καταστεί πιο επιθετικές.
Οι επενδυτές συνεχίζουν να εγκαταλείπουν κάθε κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων εταιρειών όπως οι Apple και Bank of America. Τα ιστορικά τεχνικά επίπεδα για τον S&P 500 δείχνουν ότι ο δείκτης έχει περιθώριο να υποχωρήσει σχεδόν 14% περαιτέρω πριν «πιάσει» βασικά επίπεδα στήριξης, ενώ το ποσοστό των εταιρειών που έχουν μέχρι στιγμής βρεθεί σε χαμηλό έτους είναι αρκετά μικρότερο σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2008.
«Οι επενδυτές συνεχίζουν να μειώνουν τις θέσεις τους, ιδίως σε μετοχές τεχνολογίας και ανάπτυξης», σημείωσε ο Andreas Lipkow, στρατηγικός αναλυτής της Comdirect Bank και προσέθεσε «αλλά το κλίμα πρέπει να επιδεινωθεί σημαντικά περισσότερο για να να φθάσουμε στο ναδίρ».
Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι αναλυτές λένε ότι η πτώση έχει ήδη δημιουργήσει θύλακες αξίας σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των εμπορευμάτων και ακόμη και της τεχνολογίας, η οποία αποτιμάται με βάση τη μελλοντική αύξηση των κερδών και, ως εκ τούτου, γενικά αποφεύγεται σε περιόδους υψηλών επιτοκίων. Όπως έχει τονίσει ο στρατηγικός αναλυτής της Goldman Sachs, Πήτερ Οπενχάιμερ, αυτή είναι η κατάλληλη περίοδος για να ακολουθηθεί η επενδυτική στρατηγική «buy the dip».
Ο MSCI ACWI υποχώρησε επί έξι συνεχόμενες εβδομάδες, ο Stoxx Europe 600 έχει υποχωρήσει κατά 6% από τα τέλη Μαρτίου, ενώ ο S&P 500 έχει εμφανίζει ακόμη μεγαλύτερη «βουτιά».
Υπάρχουν ορισμένα βασικά στοιχεία που θα πρέπει να εξετασθούν:
Γρήγορη πτώση
Ο S&P 500 εξακολουθεί να βρίσκεται περίπου 14% πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 200 εβδομάδων, ένα επίπεδο που στο παρελθόν αποτέλεσε το κατώτατο όριο σε όλες τις μεγάλες πτωτικές αγορές, εκτός από τη φούσκα της τεχνολογίας και την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
Επενδυτικό άγχος
Για όλες τις πρόσφατες μειώσεις οι επονομαζόμενοι δείκτες άγχους δεν βρίσκονται στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια ανάλογων υφέσεων. Λιγότερο από το 30% των εισηγμένων στον S&P 500 έχουν βρεθεί σε χαμηλό ενός έτους, σε σύγκριση με σχεδόν 50% κατά τη διάρκεια του 2018 και 82% κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008. Ο δείκτης Stoxx Europe 600 εισήλθε σε υπερπουλημένο έδαφος την περασμένη εβδομάδα, ο αμερικανικός δείκτης αναφοράς δεν έχει φτάσει ακόμη σε αυτό το επίπεδο, το οποίο αποτελεί γενικά προάγγελο ανάκαμψης.
Αμυντική στάση
Οι αμυντικές μετοχές έχουν ζήτηση, καθώς το φάσμα της επιβράδυνσης της ανάπτυξης πλήττει τους οικονομικά ευαίσθητους κυκλικούς τομείς. Ο δείκτης Stoxx 600 Defensives Index είναι αμετάβλητος το 2022 έναντι πτώσης 15% για τον κυκλικό, και οι αναλυτές της Barclays και της Morgan Stanley αναμένουν ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί.
Υποχώρηση αποτιμήσεων
Παρόλο που οι αποτιμήσεις των τεχνολογικών μετοχών έχουν μειωθεί απότομα, ορισμένοι στρατηγικοί αναλυτές αναμένουν ότι θα παραμείνουν υπό πίεση από την επιθετική νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών. Οι μετοχές τεχνολογίας μόλις υπέστησαν τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες εκροές του έτους, σύμφωνα με την Bank of America.