Ανοδικό ξέσπασμα συνεχίζει να χαρακτηρίζει τη σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να ξεπερνά για λίγο και το επίπεδο των 870 μονάδων και τις «αναβαθμισμένες» από την MSCI μετοχές της Εθνικής Τράπεζας και της Mytilineos να συνεχίζουν το εντυπωσιακό τους ράλι.
Η αγορά δέχεται ώθηση και από το ιδιαίτερα θετικό κλίμα που επικρατεί στα διεθνή χρηματιστήρια, ενώ η ικανοποιητική αναδιάρθρωση των δεικτών της MSCI αποτελεί τον βασικό παράγοντα που υποστηρίζει την ανοδική αντίδραση.
Στις 15:52 ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται +2,37% στις 866,51 μονάδες, έχοντας κινηθεί μεταξύ του χαμηλού των 851,93 μονάδων και του υψηλού των 873,55 μονάδων. Αυξημένη η αξία των συναλλαγών στα 91,20 εκατ. ευρώ, με επικράτηση των ανοδικών μετοχών που φθάνουν στις 79 έναντι 42 που κινείται πτωτικά. Κέρδη +2,47% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να ενισχύεται στο +1,09%.
Κέρδη +3,46% για τον τραπεζικό δείκτη, με την Εθνική Τράπεζα να ενισχύεται +3,75%, την Alpha Bank να έχει κέρδη +2,22%, τη Eurobank στο +4,31%, ενώ η Τρ. Πειραιώς εμφανίζει άνοδο +3,17%.
Ισχυρή ανοδική κίνηση χαρακτηρίζει τις περισσότερες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με εξαιρέσεις τις μετοχές των ΕΛΠΕ (-1,7%), ΕΥΔΑΠ (-0,42%), ΑΔΜΗΕ (-0,46%), Quest (-0,31%), ενώ σε αρνητικό πρόσημο με πτώση -0,30% γύρισε και ο ΟΠΑΠ. Ράλι στο +3,43% για τη Mytilineos, ενώ και η Jumbo, που απέφυγε τη διαγραφή από τον MSCI, έχει ισχυρή άνοδο στο +3,48%, με την Coca-Cola HBC να συνεχίζει την πολύ καλή της πορεία και να ενισχύεται +5,87%. Στο +1,13% ο ΟΤΕ, με τη ΔΕΗ να κινείται στο +0,78%.
Η ένταξη των Εθνικής Τράπεζας και Mytilineos στον δείκτη MSCI, με διατήρηση και της Jumbo σε αυτόν, μεταφράζεται σε συνολικές εισροές κοντά στα 200 εκατ. δολάρια. Αυτό δημιουργεί ένα θετικό ντόμινο και για τις υπόλοιπες μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης και προσφέρει ρευστότητα στο ΧΑ σε μία δύσκολη περίοδο.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εισροές προέρχονται από παθητικά funds τα οποία θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις αγορές τους έως και την 31η Μαΐου, καθώς η διαπραγμάτευση των δεικτών της MSCI με τη νέα σύνθεσή τους ξεκινά την 1η Ιουνίου. Πρέπει να επισημανθεί πάντως ότι οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν χθες σε κάποιο είχαν προεξοφληθεί από funds τον Απρίλιο και τότε οι αγορές που έκαναν είχαν οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη κοντά στις 950 μονάδες.
Όλα δείχνουν ότι το βασικό στοίχημα για το Χρηματιστήριο σε πρώτο επίπεδο είναι να κρατήσει το επίπεδο των 870 μονάδων, προκειμένου να κατορθώσει να κινηθεί υψηλότερα και να επιτύχει τον, ίσως μακροπρόθεσμο, στόχο της κατάκτησης των 1.000 μονάδων.
Αναλυτές προειδοποιούν, πάντως, ότι μια ανοδική κίνηση αυτή την περίοδο έχει υψηλό βαθμό δυσκολίας, καθώς τα διεθνή χρηματιστήρια δέχονται συνεχή πίεση από τον πληθωρισμό, τις επικείμενες αυξήσεις επιτοκίων και τις ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη.
Ανακάμπτουν από τα χαμηλά 18 μηνών οι αγορές
Βελτιωμένο είναι σήμερα το κλίμα και σε διεθνές επίπεδο με τις μετοχές να ανακάμπτουν από τα χαμηλά 18 μηνών που είχαν διολισθήσει κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και το δολάριο να υποχωρεί ελαφρώς από το υψηλό 20 ετών.
Ο παγκόσμιος δείκτης MSCI ενισχύεται 0,32%, έχοντας διολισθήσει την Πέμπτη στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020, ενώ σε εβδομαδιαία βάση έχει απώλειες 4%, έτοιμος να «κλείσει» την έκτη διαδοχική εβδομάδα πτώσης.
Ισχυρά τα κέρδη για τις ευρωπαϊκές αγορές, με τους αναλυτές να τονίζουν ότι οι επενδυτές βρίσκονται και σε αναζήτηση αγοραστικών ευκαιριών μετά τις μεγάλες πιέσεις των προηγούμενων ημερών. Με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο ο Stoxx 600 ενισχύεται +1,58%, με τον γερμανικό DAX να κινείται στο +1,47%, ενώ κέρδη +1,74% εμφανίζει ο βρετανικός FTSE 100, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κινείται +1,79% υψηλότερα. Θετική πορεία εμφανίζουν και οι αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας με τον ιταλικό FTSE MIB να ενισχύεται +1,44% και τον ισπανικό ΙΒΕΧ 35 να βρίσκεται στο +1,04%.
Ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ με συνέντευξή του ξεκαθαρίζει ότι η τράπεζα θα συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων, έστω και εάν αυτό απειλήσει την ανάπτυξη των ΗΠΑ, καθώς βασικός της στόχος είναι η πάταξη των πληθωριστικών πιέσεων. «Ο στόχος μας, φυσικά, είναι να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο 2% χωρίς να οδηγηθεί η οικονομία σε ύφεση ή, για να το θέσω έτσι, με την αγορά εργασίας να παραμένει αρκετά ισχυρή. Αυτό προσπαθούμε να επιτύχουμε. Νομίζω όμως ότι το μόνο πράγμα που πραγματικά δεν μπορούμε να κάνουμε είναι να μην καταφέρουμε να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα των τιμών. Τίποτα στην οικονομία δεν λειτουργεί, η οικονομία δεν λειτουργεί για κανέναν χωρίς σταθερότητα τιμών», σημείωσε ο κ. Πάουελ.
Ο φόβος για μία επιθετική πολιτική από την πλευρά της Fed είναι αυτός που οδήγησε σε πτώση τις διεθνείς αγορές το τελευταίο διάστημα, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι το παράδειγμά της θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες. Όμως μία πολύ επιθετική νομισματική πολιτική απειλεί να πλήξει την ούτως ή άλλως εύθραυστη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία συνεχίζεται να «ταλαιπωρείται» τόσο από την πανδημία όσο και από τις οικονομικές συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Ανοδική η εικόνα και στην αγορά πετρελαίου, με το brent να έχει κέρδη +2,54% στα 110,08 δολάρια και το αμερικανικό αργό να ενισχύεται +2,60% στα 108,91 δολάρια. Αντίθετα πτώση άνω του 5% εμφανίζει το φυσικό αέριο στην αγορά της Ολλανδίας στα 100,5 ευρώ. Πτωτικές τάσεις για την αγορά πολυτίμων μετάλλων με τον χρυσό να υποχωρεί -0,9% στα 1.808,08 δολάρια και τον άργυρο να έχει πτώση -0,65% στα 20,6 δολάρια.