ΓΔ: 1450.92 0.72% Τζίρος: 78.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτό: Shutterstock

«Παραδίδεται» στους πωλητές και το ΧΑ, μεγάλη πίεση για τις τράπεζες

Μεγάλες πιέσεις για τις τραπεζικές μετοχές, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί άνω του 3%. «Αντίσταση» από Coca-Cola HBC και ΟΤΕ με σημαντικά κέρδη. Πτώση άνω του 2% στην Ευρώπη.

«Θύμα» του sell off που καταγράφεται σε διεθνές επίπεδο, με τον MSCI World να έχει υποχωρήσει σε χαμηλό 2,5 ετών είναι και το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παρά την αρχική του αντίσταση, παραδίδεται και αυτό στους πωλητές. 

Ο Γενικός Δείκτης στις 15:32 υποχωρεί 1,29% στις 851,52 μονάδες, έχοντας κινηθεί μεταξύ του χαμηλού των 847,22 μονάδων και του υψηλού των 859,27 μονάδων, με την αξία των συναλλαγών στα 57,93 εκατ. ευρώ. Απόλυτη επικράτηση των πτωτικών μετοχών που φθάνουν στις 105 έναντι 18 που εμφανίζουν θετικό πρόσημο. Πτώση 1,25% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να αποδυναμώνεται 2,46%. 

Στο -3,51% ο τραπεζικός δείκτης, με την Τράπεζα Πειραιώς να υποχωρεί 4,08%, παρά και την επίτευξη ισχυρών επιδόσεων για το α’ τρίμηνο. Πτώση 4,08% για την Alpha Bank, με τη Eurobank να υποχωρεί 2,06% και την Εθνική Τράπεζα να κινείται 4,38% χαμηλότερα. 

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση ισχυρή αντίσταση κρατά η Coca-Cola HBC, η οποία ανακοίνωσε άλμα εσόδων 26% στο α’ τρίμηνο παρά τα προβλήματα στις αγορές Ρωσίας και Ουκρανίας, με τη μετοχή να ενισχύεται 3,29%. Στο +1,56% ο ΟΤΕ λόγω και της σημαντικής ανόδου κατά 16% των κερδών του στο α’ τρίμηνο. Την τετράδα των ανοδικών μετοχών συμπληρώνουν οι Jumbo και ο ΟΠΑΠ που κατόρθωσε να μηδενίσει τις αρχικές του απώλειες με κέρδη 1,40% και 0,08% αντίστοιχα. Αντίθετα απώλειες 3,78% εμφανίζει η μετοχή της ΔΕΗ. Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχεται η ElvalHalcor με πτώση που ξεπερνά το 4%, ενώ άνω του 3% υποχωρούν Lamda, Viohalco και Aegean Airlines

Το ΧΑ παρότι προσπάθησε να δείξει αντίσταση στη γενικευμένη έξοδο των επενδυτών από τις μετοχές που σημειώνεται στις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ είχε καταγραφεί αντίστοιχη τάση και στη χθεσινή συνεδρίαση της Wall Street, τελικώς δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί. 

Η πτώση στις αγορές καταφθάνει μετά τη διαμόρφωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Απρίλιο στο 8,3%, δηλαδή υψηλότερα από το 8,1% που είχαν προεξοφλήσει οι αναλυτές, γεγονός που επαναφέρει στο προσκήνιο τους φόβους για επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed αλλά και τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες, οι οποίες, όμως, μπορούν να προκαλέσουν πλήγμα και στην εύθραυστη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. 

Ειδικά στην Ευρώπη, για την οποία οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία είναι πολύ πιο σοβαρές λόγω και της γειτνίασής αλλά και της εξάρτησής της από τη ρωσική ενέργεια, ο φόβος ακόμη και για ύφεση της οικονομίας δεν διαφεύγει τις προσοχής των επενδυτών. Αυτό αποδεικνύεται και από τη σημερινή εικόνα των μεγάλων ευρωπαϊκών δεικτών, με τον Stoxx 600 να υποχωρεί 2,11%, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα για τον γερμανικό DAX με απώλειες 2,37%. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ντόμινο στην Ευρώπη από τη Γαλλία, «βουτιά» 2,19% στο χρηματιστήριο

Πιέσεις κυρίως στις τραπεζικές μετοχές σε όλη την Ευρώπη μετά την προειδοποίηση του Γάλλου ΥΠΟΙΚ για κρίση αν κερδίσει η Λεπέν. Ρευστοποιήσεις σε όλο το ταμπλό στην Αθήνα με τζίρο 141 εκατ., απώλειες 3,74% για τις τράπεζες.