ΓΔ: 1468.72 -0.78% Τζίρος: 50.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:19:35 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Metoxes, Markets, Stocks, Stock
Φωτο: Shutterstock

Πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές λόγω των φόβων για ενέργεια και Κίνα

Επιφυλακτικές κινήσεις καταγράφονται στις ευρωπαϊκές αγορές μετά την χθεσινοβραδινή «βουτιά» που πραγματοποίησαν οι δείκτες της Wall Street καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τα lockdown στην Κίνα.

Με βαριές απώλειες έχουν ανοίξει τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το κλίμα στη διεθνή αγορά να είναι ιδιαίτερα βαρύ μετά και την χθεσινοβραδινή «βουτιά» που πραγματοποίησαν οι δείκτες της Wall Street.

Οι αυξανόμενες γεωπολιτικές πιέσεις που δημιουργεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η απουσία οποιασδήποτε ελπίδας για λήξη του πολέμου σύντομα, σε συνδυασμό με το νέο κύμα πανδημίας που έχει χτυπήσει την Κίνα όπου επιβάλλονται σκληρά lockdown, ο καλπάζων πληθωρισμός και η άνοδος των επιτοκίων που θα συνεχιστεί μέχρι τον Σεπτέμβριο έχουν δημιουργήσει μια «τέλεια καταιγίδα» που χτυπάει τις αγορές.

Στις 10:45 ο Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 0,73% στις 438 μονάδες, με τον Eurostoxx 50 να υποχωρεί κατά 0,92% στις 3.687 μονάδες.

Στις επί μέρους ευρωπαϊκές αγορές ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 0,95% στις 13.630 μονάδες, και ο CAC 40 στο Παρίσι σημειώνει πτώση 0,78% στις 6.367 μονάδες ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο καταγράφει απώλειες 0,29% στις 7.360 μονάδες.

Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο δείκτης MIB στο Μιλάνο σημειώνει πτώση 1,14% στις 23.420 μονάδες και ο IBEX στη Μαδρίτη υποχωρεί κατά 0,77% στις 8.375 μονάδες.

Οι ευρωπαϊκές αγορές βρίσκονται υπό πίεση αυτή την εβδομάδα, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες ότι η επιμονή της Κίνας να επιβάλλει σκληρά περιοριστικά μέτρα εξαιτίας του νέου κύματος κορονοϊού που έχει πλήξει τη χώρα, μπορεί να επιβραδύνει εκ νέου την οικονομική ανάκαμψη τόσο της χώρας όσο και την παγκόσμια. Ήδη η Σαγκάη βρίσκεται για τέταρτη εβδομάδα υπό σκληρό lockdown, ενώ τα κρούσματα που καταγράφονται μπορεί να οδηγήσουν σε παρόμοια μέτρα στο Πεκίνο.

Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ σε μια προσπάθεια για τόνωση της οικονομίας δεσμεύτηκε για περισσότερα έργα υποδομών στη χώρα, και ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει δεσμευτεί πως θα υπάρξει νομισματική στήριξη στην οικονομία ώστε να ξεπεράσει τις αναταράξεις από τα νέα lockdown, οι επενδυτές ανησυχούν για τις προοπτικές της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Την ίδια ώρα η Fed έχει ανακοινώσει πως θα αυξάνει τα επιτόκια κατά μισή μονάδα βάσης με στόχο να αντιμετωπίσει τις ολοένα και αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις. Εν μέσω του κινδύνου πληθωρισμού, οι περισσότερες νομισματικές αρχές τρέχουν τώρα να αντιδράσουν, αποσύροντας τα έκτακτα κίνητρα του Covid και αυξάνοντας τα επιτόκια.

Την περασμένη εβδομάδα εξάλλου ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι η αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης είναι «στο τραπέζι» στην επόμενη συνεδρίαση της Fed, προσθέτοντας ότι «είναι σωστό να κινηθούμε λίγο πιο γρήγορα» για να καταπολεμήσουμε τον πληθωρισμό.

Παράλληλα οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους και στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με την ένταση μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας να εντείνεται έπειτα από την απόφαση της Gazprom να σταματήσει να παρέχει φυσικό αέριο σε Πολωνία και Βουλγαρία από σήμερα Τετάρτη. Η Ρωσία απαιτεί οι πληρωμές να γίνουν σε ρούβλια εξαιτίας των κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί από τις ευρωπαϊκές χώρες. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απορρίψει την κίνηση κατ' αρχήν, αλλά τώρα οι προθεσμίες πληρωμών αρχίζουν να λήγουν, οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη πρέπει να αποφασίσουν εάν θα αποδεχτούν τους όρους του Πούτιν ή θα αντιμετωπίσουν τις απώλειες των κρίσιμων προμηθειών -και θα κληθούν να λάβουν σκληρές αποφάσεις όπως οι διακοπές ρεύματος.

Ωστόσο η νέα ένταση πυροδότησε την άνοδο των τιμών πετρελαίου, με το αμερικανικό αργό να σημειώνει άνοδο 0,84% στα 102 δολάρια το βαρέλι, ενώ το brent ενισχύεται κατά 0,95% στα 105 δολάρια το βαρέλι. Στην Ολλανδία και στην αγορά φυσικού αερίου η τιμή βρίσκεται στα 115 ευρώ ανά μεγαβατώρα σημειώνοντας άνοδο 11,4%.

Οι επενδυτές έχουν παράλληλα στραμμένη την προσοχή τους και στα εταιρικά αποτελέσματα, με τον τραπεζικό τομέα να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Η Deutsche Bank κατέγραψε αύξηση 17% των κερδών στο πρώτο τρίμηνο ξεπερνώντας τις προβλέψεις, με την γερμανική τράπεζα να καταγράφει ισχυρά έσοδα από την επενδυτική τραπεζική παρά την αβεβαιότητα που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η Credit Suisse αντιθέτως σημείωσε ζημιές ύψους 283,6 εκατ. δολαρίων στο πρώτο τρίμηνο ενώ ανακοίνωσε και πάλι αλλαγές στην διοικητική πυραμίδα της τράπεζας. Η ελβετική τράπεζα είχε προειδοποιήσει την περασμένη εβδομάδα πως περιμένει να υπάρχουν απώλειες στο πρώτο τρίμηνο εξαιτίας και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Επίσης σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα τριμήνου από Lloyd’s, GlaxoSmithKline, Persimmon και WPP ενώ η Renault βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο καθώς σχεδιάζει να μεταφέρει το μετοχικό της μερίδιο από την ρωσική Avtovaz σε ένα ρωσικό επιστημονικό ινστιτούτο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ