ΓΔ: 2024.37 -1.74% Τζίρος: 278.78 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Petrelaio, Oil, brent, wti
Φωτο: Shutterstock

Νέα lockdown στην Κίνα οδηγούν σε πτώση άνω του 6% το πετρέλαιο

Στα 109,89 δολάρια διολισθαίνει το brent, ενώ μεγαλύτερες είναι οι πιέσεις για το αμερικανικό αργό, με πτώση που ξεπερνά το 7%, μετά την ανακοίνωση περιοριστικών μέτρων στη Σαγκάη.

Σε τροχιά σημαντικής πτώσης κινούνται οι τιμές πετρελαίου, μετά την επιβολή lockdown στη Σαγκάη, γεγονός το οποίο ενισχύει τις εκτιμήσεις για σημαντική μείωση της ζήτησης από την Κίνα. 

Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα επιβάλουν νέους περιοριστικούς όρους σε δύο φάσεις στο χρηματοοικονομικό κέντρο της Σαγκάης, καθώς αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα από μία νέα παραλλαγή του κορονοϊού. Όπως σημειώνεται στην επίσημη ανακοίνωση διακόπτεται η λειτουργία αρκετών υποδομών και θα επιβληθούν μέτρα και περιορισμού της κυκλοφορίας για τα 26 εκατ. κατοίκους της Σαγκάης, αρχής γενομένης από σήμερα.

Η ανακοίνωση αυτή από τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν αρκετή ώστε να οδηγήσει το brent σε απώλειες 6,56% στα 109,89 δολάρια, με το αμερικανικό αργό να αμερικανικό αργό να κινείται ακόμη πιο χαμηλά, με πτώση άνω του 7% στα 105,78 δολάρια. 

«Η επιβολή lockdown στη Σαγκάη φαίνεται ότι απογοητεύει τους επενδυτές, καθώς θεωρούσαν ότι αυτό το ενδεχόμενο έχει ξεπεραστεί, γεγονός που προκαλεί sell off στην αγορά», σημειώνει ο Καζουχίκο Σάιτο, ειδικός για την ενεργειακή αγορά στη Fujitomi Securities. 

Οι αναλυτές είναι αρκετά προβληματισμένοι και για τις τελικές ποσότητες του ρωσικού πετρελαίου που θα εξαφανιστούν από τις αγορές λόγω των κυρώσεων, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για «απουσία» από 1 έως και 3 εκατ. βαρελιών ημερησίως. Σημειώνεται ότι μέχρι την εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία είχε εξαγωγές 4 έως 5 εκατ. βαρελιών σε ημερήσια βάση, γεγονός που την καθιστούσε τον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα μετά τη Σαουδική Αραβία. 

Οι αγορές, όμως, βρίσκονται εν αναμονή και των αποφάσεων του ΟΠΕΚ+, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει αντισταθεί στις πιέσεις για αύξηση της παραγωγής του πέραν από τη συμφωνία για επιπλέον 400.000 βαρέλια ημερησίως από τον Αύγουστο έως και σήμερα. 

«Το πιθανότερο είναι ότι οι τιμές πετρελαίου θα παραμείνουν υψηλότερα των 100 δολαρίων για κάποιο διάστημα, καθώς οι προμήθειες σε παγκόσμιο επίπεδο θα μειωθούν λόγω των κυρώσεων ενάντια στη Ρωσία», εκτιμά ο Τέτσου Εμόρι, επικεφαλής της Emori Fund Management, ο οποίος προσθέτει ότι αυτή τη στιγμή τα παγκόσμια αποθέματα μαύρου χρυσού βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2014. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δεξαμενόπλοιο στο Ορμούζ
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ταϊλάνδη συμφώνησε με Ιράν για το Στενό του Χορμούζ

Η Ταϊλάνδη ανακοίνωσε συμφωνία με το Ιράν για ασφαλή διέλευση των ταϊλανδικών δεξαμενόπλοιων από το στενό του Χορμούζ, με στόχο να διασφαλιστεί η ομαλή μεταφορά πετρελαίου, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας.
Δεξαμενόπλοιο στο Ορμούζ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Το Ιράν χάρισε 10 δεξαμενόπλοια πετρέλαιο, πέρασαν το Χορμούζ

Ο Τραμπ δήλωσε ότι το Ιράν επέτρεψε τη διέλευση δέκα δεξαμενόπλοιων από το Χορμούζ ως «δώρο», ξεπερνώντας την αρχική υπόσχεση για οκτώ. Κάποια πλοία φέρουν πακιστανική σημαία, σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Οικονομία Γερμανίας ευρώ
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Μειώνεται η καταναλωτική διάθεση και η κίνηση το Πάσχα

Ο πόλεμος στο Ιράν και ο φόβος για αυξήσεις στην ενέργεια, μαζί με χαμηλές προσδοκίες εισοδήματος, χαλάρωσαν σημαντικά το καταναλωτικό κλίμα, που έπεσε στις -28 μονάδες. Η εμπιστοσύνη είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2022.
Λογότυπο Motor Oil
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Motor Oil: Yψηλή η προσαρμοστικότητα της στις αναταράξεις της διεθνούς αγοράς πετρελαίου

Ο CEO της Motor Oil, Π. Τζαννετάκης, τόνισε την ευελιξία της εταιρείας στην προμήθεια πετρελαίου, με νέο μείγμα προμηθευτών. Η παραγωγή αυξήθηκε, η ζήτηση παραμένει ισχυρή, ενώ δύο φορτία παραμένουν στα Στενά του Ορμούζ.
Βαρέλια πετρελαίου σε σειρά
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΔΟΕ έτοιμος για νέα αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου

Ο επικεφαλής της ΔΟΕ δήλωσε έτοιμος για νέα αποδέσμευση πετρελαίου αν χρειαστεί, λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Πρόσφατα, τα μέλη του οργανισμού αποφάσισαν να απελευθερώσουν 400 εκατ. βαρέλια από τα αποθέματά τους.