ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φωτο: Shutterstock

Ποιες ευρωπαϊκές μετοχές «απογειώνει» η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Ανακτούν το χαμένο έδαφος οι αγορές μετά το αρχικό σοκ. Αμυντικές βιομηχανίες και εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας γίνονται νέοι ηγέτες στα χρηματιστήρια.

Με τους κλάδους ενέργειας και άμυνας να πρωτοστατούν, οι ευρωπαϊκές αγορές εμφανίζονται ικανές να διαγράψουν όλες τις απώλειες που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, βοηθούμενες και από την εκ βάθρων αλλαγή πολιτικής που καταγράφεται σε αυτούς τους δύο τομείς. 

Ο μεγαλύτερος πόλεμος στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο προκάλεσε μία ξαφνική αφύπνιση των κυβερνήσεων, οι οποίες κατανόησαν ότι οι οικονομίες τους θα πρέπει να μειώσουν τη μεγάλη εξάρτησή τους από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου και ταυτόχρονα θα πρέπει να ενισχύσουν περισσότερο τις Ένοπλες Δυνάμεις. 

Αφού αρχικά υποχώρησαν σε χαμηλά 12 μηνών εν μέσω εκροών ρεκόρ λόγω ανησυχιών ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να προκαλέσει σοκ στασιμοπληθωρισμού, οι ευρωπαϊκές μετοχές ανέκαμψαν γρήγορα. Οι μετοχές της γερμανικής αμυντικής εταιρείας Rheinmetall αξίζουν δύο φορές περισσότερο από ό,τι πριν από τη σύγκρουση, ενώ οι μετοχές της εταιρείας κατασκευής ανεμογεννητριών Vestas Wind Systems έχουν σημειώσει άλμα περίπου 40% μέχρι στιγμής.

Με discount 34% έναντι της Wall Street διαπραγματεύονται οι ευρωπαϊκές μετοχές

 

Η ευρύτερη αγορά έχει ανακάμψει κατά 11% σε ένα μήνα και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το ρεκόρ της 4ης Ιανουαρίου, με τις αποτιμήσεις σε discount 34% σε σχέση με την αμερικανική αγοράΤο επιχείρημα TINA («There is No Alternative», ήτοι «Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση») για τις μετοχές δεν είναι τόσο ισχυρό όσο ήταν, αλλά οι αποδόσεις που προσφέρουν αρκετοί κλάδοι και κυρίως αυτοί άμυνας και ενέργειας είναι οι καλύτερες που υπάρχουν την τρέχουσα περίοδο», σημειώνει ο Μπ. Τζόουνς, επικεφαλής αναλύσεων στην Invesco. 

Παράλληλα οι επενδυτές φροντίζουν να αλλάξουν σχεδόν πλήρως τη σύνθεση των χαρτοφυλακίων τους σε σύγκριση με τους κλάδους τους οποίους επέλεγαν πριν από την 24η Φεβρουαρίου, δηλαδή την ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. 

«Η Ευρώπη μοιάζει έτοιμη να καταστεί περισσότερο ανεξάρτητη σε αρκετούς τομείς και αυτό θα αλλάξει σημαντικά την οικονομία της», τονίζει από την πλευρά του ο Έρικ Λόπεζ, επικεφαλής για την περιοχή ΕΜΕΑ στην Bank of America Global Research, ο οποίος εκτιμά ότι οι αλλαγές θα περιλαμβάνουν «ανάπτυξη νέων βιομηχανιών, επιτάχυνση των υφιστάμενων, πρόσθετες υποδομές και τεχνολογίες». 

Την ίδια ώρα έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται το αρκετά δαπανηρό σχέδιο REpowerEU, δηλαδή το πρόγραμμα της Κομισιόν με στόχο να υποκατασταθούν κατά 70% το 2022 οι ρωσικές εισαγωγές φυσικού αερίου, μέσω αύξησης των αγορών υγροποιημένου φυσικού αερίου, περαιτέρω ενίσχυσης στην παραγωγή πράσινης ενέργειας αλλά και ταχύτερης αποκατάστασης των αποθεμάτων φυσικού αερίου. 

Η πορεία ανά κλάδο πριν και μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία 

 

Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι οι επενδυτικές ροές σε περιφερειακό επίπεδο συνεχίζουν να βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος για την Ευρώπη με καθαρές εκροές 17,9 δισ. δολαρίων την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την BofA.

Ωστόσο, τα στοιχεία της Morningstar έδειξαν εισροές κεφαλαίων ύψους 2,1 δισ. ευρώ στον ευρωπαϊκό ενεργειακό τομέα φέτος, ενώ οι μετοχές ορισμένων ευρωπαϊκών αμυντικών εταιρειών έχουν επιτύχει διψήφιες αποδόσεις από την έναρξη του πολέμου.Δεν πρέπει να παραβλέψει κάποιος το γεγονός ότι η Γερμανία και η Σουηδία δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες σε περίπου 2% του ΑΕΠ τους. 

Η BofA εκτιμά 200 δισεκατομμύρια ευρώ πρόσθετων ετήσιων δαπανών στον αμυντικό τομέα, εάν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες αποφασίσουν να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ, όπως είναι και ο «κανόνας» του ΝΑΤΟ. 

Σε τροχιά ανάκαμψης, όμως, κινούνται οι μετοχές τραπεζών και εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των εμπορευμάτων, με τις πρώτες να επωφελούνται από την εκτίμηση ότι η νομισματική πολιτική θα γίνει πιο «σφιχτή» και τις δεύτερες από την εκτίναξη των τιμών για μία σειρά εμπορευμάτων από το πετρέλαιο και τα μέταλλα έως τα σιτηρά. Σταθερός πρωταγωνιστής και ο κλάδος Υγείας και Υγειονομικής Περίθαλψης, καθώς η πανδημία μπορεί να έχει υποχωρήσει αλλά δεν έχει σβήσει. 

Όσο για τους αναλυτές συμβουλεύουν τους επενδυτές να επιλέξουν μετοχές ή χρηματιστήρια τα οποία θεωρείται ότι θα επωφεληθούν περισσότερο από τις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί τόσο σε γεωπολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Όπως τονίζει η Λ. Ακόνερ, επικεφαλής επενδύσεων στην BNY Mellon Investment Management, μία από τις καλύτερες επιλογές είναι ο βρετανικός FTSE 100, καθώς είναι ένας δείκτης στον οποίο υπάρχουν αρκετές μετοχές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των εμπορευμάτων, ενώ αντίθετα θεωρεί ότι η γερμανική αγορά και ο DAX είναι περισσότερο ευάλωτοι, λόγω της υψηλής έκθεσης της Γερμανίας στη ρωσική ενέργεια. 

«Αυτό που λέω στους πελάτες μου είναι ότι πρέπει να καταλάβετε τις αποχρώσεις σχετικά με το ποια χώρα εξαρτάται περισσότερο από το φυσικό αέριο και τον ενεργειακό εφοδιασμό από τη Ρωσία. Οπότε μακριά από αυτούς τους δείκτες», σημειώνει η Ακόνερ.

Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον των επενδυτών για τον ενεργειακό τομέα της Ευρώπης, με το σχέδιο REPowerEU να αναμένεται να είναι θετικό για τους παίκτες των αμιγώς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η RWE, η Orsted και η EDP Renováveis. Τα σχέδια για την επιτάχυνση της ανάπτυξης εναλλακτικών προμηθειών φυσικού αερίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου θα χρειαστούν υποστηρικτικές υποδομές, γεγονός που θα μπορούσε να στηρίξει και να οδηγήσει σε ανοδική πορεία μετοχές εταιρειών όπως οι E.ON, Italgas, Snam, Terna, Red Eléctrica και Enagás.

«Αυτό που συνέβη στη Ρωσία και την Ουκρανία σήμαινε ξαφνικά ότι η ενεργειακή μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα σε πιο ανανεώσιμες εναλλακτικές πηγές ενέργειας δεν είναι πλέον μόνο ένα περιβαλλοντικό ζήτημα, αλλά είναι πλέον και ένα ζήτημα ασφάλειας», τονίζει ο Τζόουνς της Invesco.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Ουραγοί οι μετοχές της Ευρώπης: Πώς ανοίγει το χάσμα με τη Wall Street

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν υποαποδώσει έναντι των αμερικανικών τα οκτώ από τα τελευταία δέκα χρόνια. Η Ευρώπη δεν έχει ούτε μία εισηγμένη με αξία άνω των 500 δισ. να αντιτάξει στους οκτώ τεχνολογικούς γίγαντες των ΗΠΑ με αξία πάνω από 1 τρισ. δολ.
ΑΓΟΡΕΣ

«Εγκλωβισμένες» στους χρησμούς του Τζερόμ Πάουελ για επιτόκια οι αγορές

Η ομιλία του προέδρου της Fed στο Τζάκσον Χολ, δημιουργεί αρκετό προβληματισμό στους επενδυτές, οι οποίοι ευελπιστούν να αποκαλύψει τις προθέσεις της τράπεζας για μειώσεις επιτοκίων.