ΓΔ: 2259.13 -0.64% Τζίρος: 411.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Xrisos, Agores, Gold
Πηγή: Shutterstock

Στο υψηλότερο επίπεδο 8 μηνών ο χρυσός, στροφή στα επενδυτικά καταφύγια

To προθεσμιακό συμβόλαιο για το πολύτιμο μέταλλο έφθασε έως και τα 1.879,85 δολάρια, ενώ η τιμή spot έχει ενισχυθεί περίπου 5% από τα τέλη Ιανουαρίου.

Οι τιμές του χρυσού σκαρφάλωσαν σε υψηλό οκτώ μηνών στις αγορές της Ασίας, καθώς οι αυξημένες εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης για την Ουκρανία ώθησαν τους επενδυτές να αποφύγουν τα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία και να επιλέξουν τα παραδοσιακά ασφαλή καταφύγια. 

Ο χρυσός σποτ σημείωσε άνοδο 0,56% στα 1.879,85 δολάρια ανά ουγγιά, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από τις 11 Ιουνίου 2021. Η κρίση στην Ουκρανία, οι πληθωριστικές πιέσεις αλλά και η προοπτική για πιο υψηλό κόστος δανεισμού στρέφει τους επενδυτές στην ασφάλεια των πολυτίμων μετάλλων. 

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι εάν η κρίση κλιμακωθεί η πρώτη συνέπεια θα είναι περαιτέρω ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων, γεγονός που θα στρέψει όλο και μεγαλύτερο μερίδιο επενδυτών προς την ασφάλεια του χρυσού. 

Σύμφωνα, δε, με τον κ. Στέφεν Ίνες, ειδικό στην αγορά πολυτίμων μετάλλων στην εταιρεία  SPI Asset Management, οι προοπτικές για το πολύτιμο μέταλλο είναι ιδιαίερα ευνοϊκές, ενώ η τιμή spot για τον χρυσό έχει ενισχυθεί περίπου 5% από τα τέλη Ιανουαρίου έως και σήμερα, κλείνοντας 10 συνεδριάσεις με σημαντική άνοδο. 

Ο χρυσός θεωρείται συνήθως ως αντιστάθμισμα έναντι των γεωπολιτικών συγκρούσεων και με τις εντάσεις που σιγοβράζουν γύρω από την Ουκρανία. Την ίδια ώρα κορυφαία στελέχη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ συνέχισαν να στέλνουν το μήνυμα στις αγορές ότι η τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων τον Μάρτιο, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρξουν ακόμη και επτά αυξήσεις εντός του τρέχοντος έτους. 

Μεταξύ των άλλων πολύτιμων μετάλλων, το ασήμι κέρδισε 0,3% στα 23,91 δολάρια ανά ουγγιά και η πλατίνα σημείωσε άνοδο 0,1% στα 1.029,19 δολάρια, ενώ το παλλάδιο υποχώρησε 0,3% στα 2.353,18 δολάρια.

Η σημερινή πορεία για το προθεσμιακό συμβόλαιο χρυσού

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ράβδοι χρυσού
ΑΓΟΡΕΣ

Ανακάμπτει ο χρυσός μετά τη «βουτιά» από τα ιστορικά υψηλά των 5.000 δολαρίων

Ο χρυσός ανέκαμψε μετά τη χθεσινή πτώση κάτω από τα 5.000 δολάρια. Οι επενδυτές τώρα περιμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που μπορεί να δείξουν τι θα κάνει στη συνέχεια η Fed με τα επιτόκια.
Αστυνομικός Ιταλίας υπηρεσία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Άνδρας πέταξε κατά λάθος ράβδους χρυσού 120.000 ευρώ στα σκουπίδια

Στη νότια Ιταλία, αστυνομικοί βρήκαν και διέσωσαν κουτί με ράβδους χρυσού αξίας 120.000 ευρώ από μονάδα απορριμμάτων, μετά από λάθος ενός κατοίκου που τα πέταξε κατά λάθος στα σκουπίδια.
Ράβδοι χρυσού
ΑΓΟΡΕΣ

Χρυσός: Από τα ιστορικά υψηλά στη βίαιη διόρθωση και την ανάκαμψη

Ο χρυσός γνώρισε ακραία μεταβλητότητα στις αρχές του 2026, με ιστορικά υψηλά, βίαιη διόρθωση και μερική ανάκαμψη, καθώς το δολάριο, η Fed, η γεωπολιτική και η κατοχύρωση κερδών αναδιαμόρφωσαν το κλίμα στις αγορές.
Ράβδοι χρυσού
ΑΓΟΡΕΣ

Χρυσός: Πάνω από 5.000 δολάρια ξανά, μετά την έντονη μεταβλητότητα

Ο χρυσός επέστρεψε πάνω από τα 5.000 δολάρια η ουγγιά, παίρνοντας ώθηση από την υποχώρηση του δολαρίου και τις αναζωπυρωμένες γεωπολιτικές ανησυχίες. Σε τροχιά ανάκαμψης κινείται και το ασήμι.