ΓΔ: 2314.88 -0.85% Τζίρος: 390.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:36
Πετρέλαιο, τιμές, αγορές
Φωτο: Shutterstock

Νέο ράλι για το πετρέλαιο με το brent να ξεπερνά το επίπεδο των 91 δολαρίων

Το brent έχει ενισχυθεί 17% από την αρχή του 2022, ενώ το αμερικανικό αργό (WTI) κατά 20'%, με τους αναλυτές να τονίζουν ότι το ισοζύγιο προσφοράς - ζήτησης παραμένει ελλειμματικό.

Ακάθεκτο συνεχίζει την εντυπωσιακή πορεία ανόδου το πετρέλαιο και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, δημιουργώντας έναν ακόμη πονοκέφαλο σε κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις για την τροφοδότηση του πληθωρισμού. 

Το προθεσμιακό συμβόλαιο για το brent έφθασε έως και τα 91,45 δολάρια, ενώ το αντίστοιχο για το αμερικανικό αργό διαμορφώθηκε έως και το τα 90,73 δολάρια δηλαδή το υψηλότερο επίπεδο από τις 6 Οκτωβρίου 2014. 

Σημειώνεται ότι και οι δύο «τύποι» αργού πετρελαίου συμπληρώνουν την έβδομη εβδομάδα ανόδου, σε ένα κρεσέντο κερδοφορίας που είχε να καταγραφεί εδώ και αρκετούς μήνες. 
 

Η σημερινή πορεία για το πετρέλαιο brent

 

Αιτίες θεωρούνται το ελλειμματικό ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης, η ύπαρξη προβλημάτων σε αρκετούς αγωγούς μεταφοράς αλλά και η επέλαση ακραίων καιρικών συνθηκών σε αρκετές χώρες της υφηλίου και κυρίως στις ΗΠΑ. 

Στο πεδίο εξέτασης των επενδυτών εντάσσεται και η συνεχιζόμενη ένταση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας για την Ουκρανία, ενώ η τιμή για το brent έχει ενισχυθεί 17% από την αρχή του έτους και για το αμερικανικό αργό κατά 20%. 

«Με την κλιμάκωση της γεωπολιτικής έντασης στην Ουκρανία και τη «φτωχή» αύξηση παραγωγής από τον ΟΠΕΚ είναι απόλυτα φυσιολογικό οι τιμές να κινούνται ισχυρά ανοδικά», εκτιμά ο Chiyoki Chen, αναλυτής της Sunward Trading
 

Η σημερινή πορεία για το αμερικανικό αργό (WTI)

 

Σημειώνεται ότι ο ΟΠΕΚ+ (τα κράτη – μέλη του ΟΠΕΚ και ορισμένοι σύμμαχοί τους όπως η Ρωσία) αποφάσισαν στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας να προχωρήσουν σε αύξηση της ημερήσιας παραγωγής τους κατά 400.000 βαρέλια, επίπεδο το οποίο, όπως τονίζουν οι αναλυτές, σε καμία περίπτωση δεν είναι ικανό να καλύψει τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση. 

Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, πάντως, οι αναλυτές εμφανίζονται αισιόδοξοι, με τη Citi Research σε πρόσφατη έκθεσή της να εκτιμά ότι θα υπάρξει σταδιακή αποκλιμάκωση των τιμών εντός του επόμενου τριμήνου, με αύξηση των αποθεμάτων. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έκρηξη σε εργοστάσιο
ΔΙΕΘΝΗ

Έκρηξη άγνωστης αιτίας σε λιμενικό κτίριο του Ιράν στον Κόλπο

Έκρηξη σε οκταώροφο κτίριο στη Μπαντάρ Αμπάς του Ιράν προκάλεσε ζημιές και τραυματισμούς, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ενώ η αιτία της έκρηξης παραμένει άγνωστη. Δεν υπάρχουν θάνατοι.
Σημαίες ΗΠΑ και Κούβας
ΔΙΕΘΝΗ

Σοβαρή κρίση αν οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς σε χώρες που στηρίζουν Κούβα

Η πρόεδρος του Μεξικού, Κλαούδια Σέινμπαουμ, προειδοποιεί ότι οι αμερικανικοί δασμοί σε χώρες που προμηθεύουν με πετρέλαιο την Κούβα ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στο νησί, επηρεάζοντας υγεία και τρόφιμα.
Σημαίες ΗΠΑ και Κούβας
ΔΙΕΘΝΗ

Κούβα: Οι ΗΠΑ στραγγαλίζουν την οικονομία, λέει ο πρόεδρος Κανέλ

Ο πρόεδρος της Κούβας κατηγόρησε τον Τραμπ ότι επιχειρεί να «στραγγαλίσει» την κουβανική οικονομία, επιβάλλοντας δασμούς σε χώρες που πωλούν πετρέλαιο στη χώρα του, ενώ αυξάνονται οι διακοπές ρεύματος και οι ουρές στα πρατήρια.
Σημαίες ΗΠΑ Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ άρουν κυρώσεις μετά τον νέο φιλοεπενδυτικό νόμο στη Βενεζουέλα

Το Καράκας καλωσόρισε την άρση μέρους των αμερικανικών κυρώσεων ως «ιστορικό άλμα» για το βενεζουελανό πετρέλαιο, μετά από μεταρρύθμιση που ανοίγει τον τομέα στους ιδιώτες, επέτρεψε συναλλαγές με την κρατική εταιρεία PDVSA.