ΓΔ: 1986.89 -0.58% Τζίρος: 257.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Πετρέλαιο, τιμές, αγορές
Φωτο: Shutterstock

Νέο ράλι για το πετρέλαιο με το brent να ξεπερνά το επίπεδο των 91 δολαρίων

Το brent έχει ενισχυθεί 17% από την αρχή του 2022, ενώ το αμερικανικό αργό (WTI) κατά 20'%, με τους αναλυτές να τονίζουν ότι το ισοζύγιο προσφοράς - ζήτησης παραμένει ελλειμματικό.

Ακάθεκτο συνεχίζει την εντυπωσιακή πορεία ανόδου το πετρέλαιο και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, δημιουργώντας έναν ακόμη πονοκέφαλο σε κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις για την τροφοδότηση του πληθωρισμού. 

Το προθεσμιακό συμβόλαιο για το brent έφθασε έως και τα 91,45 δολάρια, ενώ το αντίστοιχο για το αμερικανικό αργό διαμορφώθηκε έως και το τα 90,73 δολάρια δηλαδή το υψηλότερο επίπεδο από τις 6 Οκτωβρίου 2014. 

Σημειώνεται ότι και οι δύο «τύποι» αργού πετρελαίου συμπληρώνουν την έβδομη εβδομάδα ανόδου, σε ένα κρεσέντο κερδοφορίας που είχε να καταγραφεί εδώ και αρκετούς μήνες. 
 

Η σημερινή πορεία για το πετρέλαιο brent

 

Αιτίες θεωρούνται το ελλειμματικό ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης, η ύπαρξη προβλημάτων σε αρκετούς αγωγούς μεταφοράς αλλά και η επέλαση ακραίων καιρικών συνθηκών σε αρκετές χώρες της υφηλίου και κυρίως στις ΗΠΑ. 

Στο πεδίο εξέτασης των επενδυτών εντάσσεται και η συνεχιζόμενη ένταση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας για την Ουκρανία, ενώ η τιμή για το brent έχει ενισχυθεί 17% από την αρχή του έτους και για το αμερικανικό αργό κατά 20%. 

«Με την κλιμάκωση της γεωπολιτικής έντασης στην Ουκρανία και τη «φτωχή» αύξηση παραγωγής από τον ΟΠΕΚ είναι απόλυτα φυσιολογικό οι τιμές να κινούνται ισχυρά ανοδικά», εκτιμά ο Chiyoki Chen, αναλυτής της Sunward Trading
 

Η σημερινή πορεία για το αμερικανικό αργό (WTI)

 

Σημειώνεται ότι ο ΟΠΕΚ+ (τα κράτη – μέλη του ΟΠΕΚ και ορισμένοι σύμμαχοί τους όπως η Ρωσία) αποφάσισαν στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας να προχωρήσουν σε αύξηση της ημερήσιας παραγωγής τους κατά 400.000 βαρέλια, επίπεδο το οποίο, όπως τονίζουν οι αναλυτές, σε καμία περίπτωση δεν είναι ικανό να καλύψει τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση. 

Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, πάντως, οι αναλυτές εμφανίζονται αισιόδοξοι, με τη Citi Research σε πρόσφατη έκθεσή της να εκτιμά ότι θα υπάρξει σταδιακή αποκλιμάκωση των τιμών εντός του επόμενου τριμήνου, με αύξηση των αποθεμάτων. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διυλιστήριο πετρελαίου
ΔΙΕΘΝΗ

Η Σόφια ψηφίζει νόμο για έλεγχο του διυλιστηρίου Lukoil στο Μπουργκάς

Η βουλγαρική Βουλή ενέκρινε νόμο για την κρατική παρέμβαση στο διυλιστήριο της Lukoil στο Μπουργκάς, λόγω φόβων ότι οι αμερικανικές κυρώσεις στη Ρωσία θα αναστατώσουν τη λειτουργία του μεγαλύτερου βαλκανικού διυλιστηρίου.
Γιάνης Βαρουφάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΜέΡΑ25: «Καταστροφικές» οι κυβερνητικές επιλογές για εξορύξεις και LNG

Το ΜέΡΑ25 εκφράζει έντονη ανησυχία για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων και τη μεταφορά αμερικανικού LNG, θεωρώντας πως οι πολιτικές αυτές ωφελούν ξένα συμφέροντα και επιβαρύνουν τη χώρα.
Καλοριφέρ και υπολογιστής
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από τις 10 Νοεμβρίου οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης - Τα κριτήρια

Εφόσον η αίτηση υποβληθεί από τους δυνητικούς δικαιούχους έως την 5η Δεκεμβρίου 2025, τότε θα λάβουν ως προκαταβολή το 60% του ποσού του επιδόματος που τους είχε καταβληθεί κατά την περυσινή χειμερινή περίοδο 2024-2025.
Βαρέλια πετρελαίου και γράφημα
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΠΕΚ+: Μικρή αύξηση παραγωγής πετρελαίου τον Δεκέμβριο απόφαση

Οκτώ χώρες του ΟΠΕΚ+ θα αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου τον Δεκέμβριο κατά 137.000 βαρέλια ημερησίως, ενώ για το πρώτο τρίμηνο του 2026 παγώνουν τις νέες αυξήσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού.
Ουκρανικό drone Geran-2
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικά drones έπληξαν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Rosneft στο Τουάπσε

Ουκρανικές δυνάμεις φέρεται να έπληξαν με drones τερματικό σταθμό πετρελαίου της Rosneft στο Τουάπσε στη Μαύρη Θάλασσα, προκαλώντας ζημιές σε δεξαμενόπλοιο, εγκαταστάσεις φορτώσης και γειτονικά κτίρια, σύμφωνα με το SBU.