Τα νομίσματα της G10 συνεχίζουν να κινούνται εναρμονισμένα με την σχετική επιθετικότητα που έδειξαν οι κεντρικές τους τράπεζες - αν και το «επιθετικό» υπολογίζεται σε σχέση με μια εξαιρετικά επιπόλαιη συναίνεση, στην οποία οι νομισματικές πολιτικές στις ανεπτυγμένες χώρες παραμένουν εξαιρετικά χαλαρές γενικά, σύμφωνα Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury.
Η στερλίνα αποδυναμώθηκε από την αιφνιδιαστική απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να μην αυξήσει τα επιτόκια, ενώ το δολάριο παρέμεινε σταθερό μετά την ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για μείωση των αγορών ομολόγων της, που ήταν σε μεγάλο βαθμό σύμφωνη με τις προσδοκίες της αγοράς. Το αμερικανικό νόμισμα έκλεισε την εβδομάδα με θετικό τόνο μετά την ισχυρή έκθεση για την απασχόληση που βγήκε την Παρασκευή. Εν τω μεταξύ, το ευρώ συνεχίζει να αγωνίζεται, καθώς η Πρόεδρος Λαγκάρντ τονίζει την έλλειψη ανησυχίας της για τον πληθωρισμό και ωθεί τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων.
Τα βασικά στοιχεία που θα δημοσιοποιηθούν στο άμεσο μέλλον θα είναι αυτά που σχετίζονται με τον πληθωρισμό. Την επόμενη εβδομάδα περιμένουμε στοιχεία για τον πληθωρισμό τιμών παραγωγού την Τρίτη και δείκτη τιμών καταναλωτή την Τετάρτη. Και οι δύο προβλέπεται να αυξηθούν περαιτέρω από τα ήδη πολύ αυξημένα επίπεδα. Οι ομιλίες των αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας είναι στο επίκεντρο των νέων αυτή την εβδομάδα μιας και θα υπάρξει διχογνωμία σχετικά με την καταλληλότητα της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Στερλίνα
Η Τράπεζα της Αγγλίας φαίνεται να έχει μπερδέψει πολύ σοβαρά την επικοινωνία με την αγορά. Μετά από εβδομάδες επιθετικών υπαινιγμών, Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής αψήφησε τις προσδοκίες της αγοράς και άφησε τα επιτόκια αμετάβλητα στη συνεδρίασή της του Νοεμβρίου, ενώ δεν δεσμεύτηκε για κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία στο μέλλον. Η στερλίνα δεν αντέδρασε καλά και ήταν ένα από τα νομίσματα με τη χειρότερη απόδοση παγκοσμίως. Αυτή την εβδομάδα, οι ανακοινώσεις σχετικά με δεδομένα έρχονται ξανά στο επίκεντρο. Ενώ το νούμερο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ μπορεί να είναι το πιο κρίσιμο στοιχείο δεδομένων για την ισοτιμία USD/GBP, τα μηνιαία στοιχεία ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου για τον Σεπτέμβριο θα μας αποκαλύψουν την ταχύτητα με την οποία ομαλοποιείται ο τομέας των υπηρεσιών μετά τις διαταραχές που έφερε η παράλλαξη Δέλτα του Covid.
Ευρώ
Οι δηλώσεις της Προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ για τον αυξανόμενο πληθωρισμό παραμένει ένα σοβαρό εμπόδιο για την πορεία του κοινού νομίσματος, και ως εκ τούτου έχουμε αναθεωρήσει χαμηλότερα τις προβλέψεις μας για το ευρώ. Πιστεύουμε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις που διαρκούν περισσότερο από το αναμενόμενο είναι σαφώς παγκόσμιο φαινόμενο. Εμφανίστηκαν πρώτα στις ΗΠΑ, και τον τελευταίο καιρό χτυπούν την Ευρωζώνη με καθυστέρηση, όπως συμβαίνει συχνά με τις μακροοικονομικές τάσεις. Ωστόσο, αυτή η καθυστέρηση μπορεί να επιτρέψει στην ΕΚΤ να συνεχίσει να βασίζεται στις αισιόδοξες προβλέψεις της για τον μεταβατικό πληθωρισμό για ακόμη ένα διάστημα, και είναι δύσκολο σε μια τέτοια κατάσταση να δούμε στο επόμενο μεσοδιάστημα ένα υπερβολικό ράλι του ευρώ.
Δολάριο ΗΠΑ
Η απόφαση της FED το Νοέμβριο να μειώσει τις αγορές ομολόγων του Δημοσίου και των ενυπόθηκων δανείων ήταν περίπου σύμφωνη με τις προσδοκίες μας και τις προσδοκίες της αγοράς. Περιμέναμε μια κάπως επιθετική τάση στις ανακοινώσεις, ωστόσο ο πρόεδρος Πάουελ παραμένει σταθερά ξεκάθαρος στην πεποίθησή του ότι ο πληθωρισμός είναι προσωρινός, παρά την αποτυχία της FED να προβλέψει αρχικά την έλευση, την έκταση και τη διάρκεια της εκτίναξης του πληθωρισμού. Το δολάριο υποχώρησε κάπως μετά από αυτήν την εκτίναξη, αλλά ανέκαμψε και πάλι μετά την ισχυρή έκθεση για την απασχόληση που δημοσιεύτηκε την επόμενη ημέρα. Τώρα, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην έκθεση για τον πληθωρισμό της Τετάρτης. Η πρόβλεψη δείχνει μια ισχυρή άνοδο τόσο στους ονομαστικούς όσο και στους βασικούς δείκτες και για αυτό το λόγο δεν περιμένουμε κάποιες αλλαγές αναφορικά με τη νομισματική πολιτική.