Με εντυπωσιακό όσο και πειστικό τρόπο το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει την απρόσμενα καλή πορεία του κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, δείχνοντας ότι έστω και ετεροχρονισμένα «ζυγίζει» τις εξαιρετικές ειδήσεις και εξελίξεις που έχουν λάβει χώρα από τις αρχές Σεπτεμβρίου αλλά και πρωτύτερα, δείχνοντας χθες στοιχεία ξεμπλοκαρίσματος.
Η αγορά, έχοντας και την αρωγή των διεθνών δεικτών, φαίνεται πως ξεμπλόκαρε ύστερα από την απόφαση της ΑΜΚ της ΔΕΗ, έχοντας συνάμα σε πολύ βελτιωμένο momentum τον τραπεζικό κλάδο. Όπως σημειώνουν χρηματιστές στο Business Daily, καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτέμβρη υπήρξε μπαράζ θετικών ειδήσεων και εξελίξεων, τις οποίες το Χρηματιστήριο, για διάφορους λόγους δεν είχε εκτιμήσει. Τώρα, φαίνεται πως αρχίζει να τιμολογεί όλα όσα έχουν προηγηθεί.
Ο Γενικός Δείκτης επανήλθε με θεαματικό τρόπο πάνω από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων, εν μέσω σημαντικής αύξησης της αξίας συναλλαγών, διάχυσης ενδιαφέροντος σε μεγαλύτερο τμήμα του ταμπλό, εναλλαγών στους πρωταγωνιστές και με τις τράπεζες ως κεντρικό «εγγυητή» αυτής της προσπάθειας.
Η εικόνα της αγοράς δείχνει πολύ καλή κατά τη διάρκεια του τρέχοντα μήνα, καθώς ο Γ.Δ. κλείνει θετικά στις δέκα από τις 14 έως τώρα συνεδριάσεις, έχοντας κέρδη 4,94%, ο FTSE 25 ενισχύεται κατά 4,98%, ο Mid Cap είναι στο +4,87%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης πρωταγωνιστεί με άνοδο 8,26%.
Παράλληλα, οι μετοχές του ευρύτερου κλάδου της ενέργειας και των υποδομών ξεχωρίζουν με έμφαση, έχοντας μαζί με τις τράπεζες εξαιρετική παρουσία. Η ΔΕΗ πρωταγωνιστεί στην αντίδραση του μήνα, κερδίζοντας 15,85%, η Motor Oil είναι στο +13,86%, η Eurobank +11,43%, η ΕΧΑΕ +10,81%, η Εθνική +10,33%, η Μυτιληναίος +10% κ.ο.κ.
Κυριότερο στοιχείο που προσδίδει ποιότητα στην υπέρβαση των 900 μονάδων που έκανε χθες η αγορά είναι η ενίσχυση του τζίρου που ανήλθε στα 98,99 εκατ. ευρώ, επίδοση που είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων πολλών εβδομάδων. Η ενίσχυση των συναλλαγών είναι το σημείο - κλειδί που μπορεί να προσδώσει ανθεκτικότητα σ’ αυτή τη νέα προσπάθεια υπέρβασης που κάνει η αγορά, καθώς θυμίζουμε ότι την περασμένη εβδομάδα οι μέσες συναλλαγές ήταν μόλις στα 45,4 εκατ. ευρώ.
Κύριος καταλύτης για την αύξηση των συναλλαγών είναι η αφύπνιση του τραπεζικού κλάδου που και χθες διακίνησε 38 εκατ. ευρώ, επίδοση που είναι από τις υψηλότερες των τελευταίων μηνών, με τους επενδυτές, όπως σημειώσαμε στο Business Daily την Τρίτη να «χτίζουν» θέσεις προσδοκώντας σε βελτιωμένα αποτελέσματα 3ου τριμήνου. Συνάμα, λίαν υποστηρικτικό παραμένει καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα και το κλίμα στις διεθνείς αγορές, με τους ευρωπαϊκούς δείκτες και χθες σε άνοδο, ενώ ο Dow Jones οδεύει για τον καλύτερο Οκτώβριο της τελευταίας εξαετίας.
Ένας άλλος καταλύτης που φαίνεται πως έπαιξε ρόλο είναι η απρόσκοπτη έγκριση και μάλιστα με μεγάλη αποδοχή της διαδικασίας αύξησης κεφαλαίου της ΔΕΗ, που δύναται να αλλάξει θεαματικά το status της Επιχείρησης και ευρύτερα του ενεργειακού κλάδου της χώρας. Πληροφορίες κάνουν λόγο για ισχυρότατο ενδιαφέρον και τεράστιες προσφορές από δεκάδες διεθνή επενδυτικά σχήματα, οπότε δεν αποκλείεται το ποσό της αύξησης να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, είναι αξιοσημείωτο ότι καταγράφονται εισροές στα αμοιβαία μετοχικά του εσωτερικού, καθώς στα 52 εκατ. ευρώ της προπερασμένης εβδομάδας προστέθηκαν επιπλέον 15,4 εκατ. ευρώ εισροών την περασμένη και μένει να δούμε τα στοιχεία για την τρέχουσα.
Τι λένε οι χρηματιστές
Στο βελτιωμένο κλίμα των (ώριμων) διεθνών αγορών που παρέχουν «κάλυψη» και στις αναδυόμενες, όπως η ελληνική αποδίδει την καλή εικόνα του Χ.Α. το τελευταίο διάστημα ο Νίκος Χρυσοχοΐδης, διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης χρηματιστηριακής και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ). Ο ίδιος σημειώνει πως η τωρινή κίνηση του Χ.Α. έχει το ποιοτικό στοιχείο του τζίρου και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό.
Από την πλευρά του, ο Βαγγέλης Χαρατσής, διευθύνων σύμβουλος της Beta Χρηματιστηριακή και γραμματέας του ΣΜΕΧΑ τονίζει πως «η αγορά μας είχε μείνει πολύ πίσω τόσο συγκριτικά με τις ξένες αγορές, όσο και συγκριτικά με τα αλλεπάλληλα θετικά νέα που είχαν ανακοινωθεί το τελευταίο διάστημα».
Ο κ. Χαρατσής αποδίδει τη βελτίωση του κλίματος στο ότι η αγορά - έστω και με κάποια καθυστέρηση – κάνει καλύτερη ανάγνωση των εξελίξεων, οπότε τώρα απλώς καλύπτει μέρος του χαμένου εδάφους. Σύμφωνα με τον ίδιο, το μεγάλο ενδιαφέρον για την ΑΜΚ της ΔΕΗ αλλά και η θεαματική υπερκάλυψη του ομολόγου της Capital Product Partners (CPLP) δείχνουν τη σημαντική βελτίωση του κλίματος αλλά και τις πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής αγοράς.
Ειδήσεις και εξελίξεις που δεν είχαν εκτιμηθεί
Η πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου, σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, είναι εν πολλοίς… παράδοξη και στο Business Daily έχουμε αναφερθεί κατ’ επανάληψη σ’ αυτή την εικόνα. Η πορεία του Χ.Α. τους τελευταίους μήνες σε καμιά περίπτωση δεν έδειχνε ότι είναι το χρηματιστήριο μιας χώρας που ετοιμάζεται να κάνει επενδυτική... επανάσταση, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
Τους τελευταίους μήνες έχει καταγραφεί μια ομοβροντία θετικών εξελίξεων και ειδήσεων, όπως το ξεμπλοκάρισμα κομβικών και εμβληματικών έργων (Ελληνικό, Εγνατία, γραμμή 4 Μετρό κ.α.), ιδιωτικοποιήσεις σε πρωτοφανείς αποτιμήσεις (ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΠΑ), φορολογικές μεταρρυθμίσεις και πολλά άλλα.
Επίσης, είχαμε την πολύ καλύτερη από το αναμενόμενο πορεία του τουρισμού, αναθεωρήσεις προς τα επάνω για τη φετινή ανάπτυξη, εξαιρετικά εξάμηνα από έναν σημαντικό αριθμό εισηγμένων, πολλαπλά deal σε πληθώρα κλάδων (Wind, Nova, Intrasoft International, κινήσεις του fund Elikonos, εξαγορά του ομίλου Μούχαλη -Kiosky's από Delivery Hero και πολλά άλλα), αναβάθμιση τραπεζών από τον οίκο Moody’s κ.λπ.
Μπαράζ θετικών εκθέσεων
Στη χθεσινή δυναμική αντίδραση της αγοράς, θετικά συνέβαλαν και οι νέες εκθέσεις διεθνών οίκων, όπως της Goldman Sachs, που προέβλεψε ότι το Χ.Α. έχει τη δυνατότητα να αναρριχηθεί στις 1.000 μονάδες σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Την ίδια ώρα σε έκθεσή της η HSBC δίνει σύσταση overweight για τις ελληνικές μετοχές, εκτιμώντας, μάλιστα, ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα αγγίξει το 10,2% το γ' τρίμηνο και το 7,5% το δ' τρίμηνο του 2021. Στους αισιόδοξους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εντάσσεται και η Citigroup, η οποία εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα φθάσει φέτος στο 8,8%, ενώ από την πλευρά του το ΙΟΒΕ αναμένει ότι η ανάπτυξη θα κυμανθεί μεταξύ 8% και 8,5%.