ΓΔ: 2532.44 1.08% Τζίρος: 81.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:49:38
Φωτο: Shutterstock

Πτώση για τη βρετανική λίρα, σε χαμηλό έξι εβδομάδων έναντι του ευρώ

Αυξάνονται οι φόβοι για ένα χαώδες no deal μετά την οριστική αποχώρηση της Βρετανίας στις 31 Δεκεμβρίου, ενώ οι συζητήσεις επαναλαμβάνονται σήμερα στις Βρυξέλλες.

Πτώση έως και 1,5% βρέθηκε να σημειώνει σήμερα η στερλίνα, υποχωρώντας σε χαμηλό δυόμισι εβδομάδων, καθώς αυξάνονται οι φόβοι μεταξύ των επενδυτών για την πιθανότητα η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση να μην καταφέρουν να καταλήξουν σε μια εμπορική συμφωνία του Brexit. 

Η βρετανική λίρα νωρίτερα υποχωρούσε 1,5% έναντι του δολαρίου στο 1,3230 δολάριο, ενώ πλέον κινείται στο 1,3257 δολάριο. Έναντι του ευρώ, σημείωσε πτώση έως και 0,9%, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από έξι εβδομάδες. Σημειώνεται πως την Παρασκευή, υπό τις προσδοκίες μιας συμφωνίας εντός του σαββατοκύριακου το βρετανικό νόμισμα σημείωσε άνοδο πάνω από το 1,35 δολάριο για πρώτη φορά φέτος.

Οι συνομιλίες Λονδίνου και Βρυξελλών για μια εμπορική συμφωνία που θα αφορά την εποχή μετά το Brexit κρέμονται από μία κλωστή καθώς οι δύο πλευρές κάνουν μια ύστατη προσπάθεια να γεφυρώσουν τις σημαντικές τους διαφορές και να καταλήξουν σε συναίνεση μέσα σε μόλις 24 ημέρες, μια κίνηση που θα τους επιτρέψει να αποφύγουν μια άτακτη έξοδο της Βρετανίας από την τροχιά της ΕΕ.

Καθώς αυξάνονται οι φόβοι για ένα χαώδες ‘no deal’ μετά την οριστική αποχώρηση της Βρετανίας στις 31 Δεκεμβρίου, οι συζητήσεις επαναλαμβάνονται σήμερα στις Βρυξέλλες πριν ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξετάσουν την κατάσταση σήμερα το βράδυ.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ ήταν «μάλλον απαισιόδοξος» για τις πιθανότητες μια συμφωνίας, δήλωσε υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ΕΕ, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα The Sun, ο Τζόνσον είναι έτοιμος να αποσυρθεί από τις συνομιλίες του Brexit «εντός ωρών» εκτός κι αν η ΕΕ συμφωνήσει να υποχωρήσει στα αιτήματά του.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Sunak, Great Britain, Britain, England, Bretania, Vretania, Agglia
ΔΙΕΘΝΗ

Κυρώσεις σε τέσσερα στελέχη των Χούθι επέβαλε η Βρετανία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ είπε την Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων για να πλήξει εκείνους που χρηματοδοτούν τις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία.
Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρίγκιπας Χάρι θέλει να φέρει τα παιδιά του στη Βρετανία σύντομα

Ο πρίγκιπας Χάρι επιστρέφει στη Βρετανία με τη Μέγκαν και ίσως τα παιδιά τους, ενώ την ίδια μέρα αναμένεται η απόφαση στη δικαστική διαμάχη με τη Daily Mail για καταγγελίες περί παράνομης απόκτησης πληροφοριών και δημοσιεύσεων.
Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Εντοπισμός διεθνούς κυκλώματος κακοποίησης, οκτώ συλλήψεις

Οκτώ συλλήψεις στο Ηνωμένο Βασίλειο για διεθνές δίκτυο ανδρών που νάρκωναν και κακοποιούσαν σεξουαλικά γυναίκες. Η υπόθεση θυμίζει εκείνη της Ζιζέλ Πελικό στη Γαλλία. Παρόμοια κρούσματα εντοπίζονται σε Ευρώπη, Γερμανία και Ολλανδία.
Σφυρί δικαιοσύνης Ευρώπη
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Τέσσερα χρόνια φυλάκιση σε δύο εφήβους για διπλό βιασμό

Δύο Βρετανοί έφηβοι καταδικάστηκαν σε τετράχρονη φυλάκιση από το Εφετείο του Λονδίνου για βιασμό, μετά από κατακραυγή για την αρχικά επιεική ποινή. Τα θύματα ήταν δύο κορίτσια 15 και 14 ετών, ενώ οι επιθέσεις έγιναν με απειλή μαχαιριού.
Κιρ Στάρμερ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Επίσημη συγγνώμη Βρετανίας για τις αναγκαστικές υιοθεσίες δεκαετιών

Ο Κιρ Στάρμερ ζήτησε συγγνώμη από τις γυναίκες που αναγκάστηκαν να δώσουν τα μωρά τους μέσω αναγκαστικών υιοθεσιών στη Βρετανία, πρακτική που στιγμάτισε 185.000 παιδιά και τις οικογένειές τους μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.