ΓΔ: 2622.02 -2.39% Τζίρος: 401.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Χρηματιστηριακοί δείκτες γραφικά
Φωτο: Shutterstock

Χρηματιστήριο: Οριακή άνοδος με υψηλό τζίρο 423 εκατ. και πρεμιέρα Star Bulk

Με τον Γενικό Δείκτη στις 2.698,76 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,13% και τζίρο 423 εκατ. ευρώ έκλεισε το ΧΑ, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκε η πρεμιέρα της Star Bulk.

Η ήπια υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, η επίσης ήπια βελτίωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων και το ανοδικό άνοιγμα των αγορών της Ευρώπης στήριξαν σήμερα την πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών. 

Ωστόσο, για μία ακόμα φορά, η κίνηση ήταν άκρως επιλεκτική, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να εστιάζεται σε λίγα βαριά χαρτιά και τις περισσότερες μετοχές να υποχωρούν.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε χαμηλότερα από τα υψηλά ημέρας, στις 2.698,76 μονάδες, με άνοδο 0,13%. Ο τζίρος, όπως αναμενόταν, αυξήθηκε σήμερα, λόγω των επικείμενων κινήσεων που αναμένονται από την αναβάθμιση της αγοράς και ανήλθε στα 423 εκατ. ευρώ. Μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών έγιναν 94,7 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πως η διάρκεια της συνεδρίασης αυξήθηκε, λόγω της επικείμενης αναβάθμισης και για να εξυπηρετηθούν οι ροές, κατά 10 λεπτά.

Στα 62 ευρώ αύξησε την τιμή-στόχο για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η Santander, διατηρώντας σύσταση «Outperform», και βλέπει περαιτέρω περιθώριο ανόδου μέσω του χαρτοφυλακίου παραχωρήσεων και της επανεπένδυσης των κεφαλαίων της πρόσφατης ΑΜΚ.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ξεκίνησαν κάλυψη της μετοχής η Jefferies και η UBS, με τιμή-στόχο τα 55 ευρώ, καθώς και η Εθνική Χρηματιστηριακή, με τιμή-στόχο τα 60 ευρώ.

Η Star Bulk έκανε πρεμιέρα στο ΧΑ στα 27,05 ευρώ, με ισχυρή ζήτηση, κεφάλαια από ιδιωτική τοποθέτηση 112 εκατ. ευρώ και καλό, γρήγορο κέρδος για τους μετόχους, αφού η τιμή εισαγωγής είναι υψηλότερη από την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών.

Η εικόνα της συνεδρίασης

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,14%, κλείνοντας στις 6.929,65 μονάδες.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση ξεχώρισαν Optima Bank, ΕΥΔΑΠ και Αεροδρόμιο Αθηνών, ενώ HelleniQ Energy και Motor Oil κατέγραψαν νέα υψηλά.

Αντιθέτως, Metlen, Allwyn, Viohalco, Allwyn και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δέχθηκαν πιέσεις.

Εκτός υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησαν ΣΙΔΜΑ, Ικτίνος, Unibios, Avax, ΕΚΤΕΡ και Ίλυδα. Ενισχύθηκαν Safe Bulkers, ΕΧΑΕ, Κρι-Κρι και ΟΛΠ.

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών κατέγραψε η Τράπεζα Πειραιώς, με περίπου 99 εκατ. ευρώ, και ακολούθησε η Alpha Bank με 47,1 εκατ. ευρώ. Την πρώτη τριάδα συμπλήρωσε η Εθνική Τράπεζα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

πίνακας χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Διευρύνονται οι απώλειες στο ΧΑ, «βουτιά» σχεδόν 4% στις τράπεζες

Ισχυρές πιέσεις δέχονται οι τιμές των μετοχών στη χρηματιστηριακή αγορά, εν μέσω πτωτικού κλίματος και των ευρωαγορών, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων και οι τιμές του πετρελαίου κινούνται σε όλο και υψηλότερα επίπεδα.
Αγορές-Χρηματιστήρια
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Πτωτικά η αγορά με τις τράπεζες στο επίκεντρο των πιέσεων

Πτωτικά κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις, ενώ αρνητικό είναι το κλίμα και στις ευρωπαϊκές αγορές λόγω της ανόδου του πετρελαίου και των αποδόσεων των ομολόγων.
Στατιστικά μετοχών σε κόκκινο
ΑΓΟΡΕΣ

Πτώση στο ΧΑ με πιέσεις στις τράπεζες – Αρνητικό και στις ευρωαγορές το κλίμα

Πτωτικά κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά από δύο ανοδικές συνεδριάσεις, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί 1,50%. Πιέσεις και στις ευρωπαϊκές αγορές λόγω πετρελαίου και ομολόγων.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Σε αρνητικό έδαφος οι αγορές, ανοδικά το πετρέλαιο

Αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές με το πετρέλαιο να ενισχύεται και τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ενώ το ΧΑ προέρχεται από ισχυρή άνοδο 1,75%.