ΓΔ: 2602.41 -0.64% Τζίρος: 254.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Pixabay

Επιστρεπτέα προκαταβολή και σε προβληματικές επιχειρήσεις

Επιχειρήσεις με λιγότερους από 50 εργαζομένους μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις ως την Παρασκευή, ακόμη και αν εντάσσονται στην κατηγορία των προβληματικών. Ποιοι είναι οι όροι.

Ακόμη και στις προβληματικές, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, δίνει το υπουργείο Οικονομικών μια τελευταία ευκαιρία να λάβουν φθηνή χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος για την επιστρεπτέα προκαταβολή, εφόσον προλάβουν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους ως την Παρασκευή, που είναι και η τελευταία ημέρα για την υποβολή αιτήσεων, μετά την παράταση που δόθηκε με χθεσινή απόφαση.

Το πρόγραμμα για την επιστρεπτέα προκαταβολή διέπεται από τους κοινοτικούς κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, οι οποίοι σε όλες τις περιπτώσεις εξαιρούν από την παροχή ενισχύσεων τις προβληματικές επιχειρήσεις. Όμως, το υπ. Οικονομικών, σε συνεννόηση με τις Βρυξέλλες, άνοιξε ένα παράθυρο εξαίρεσης σε αυτό τον κανόνα, για δύο λόγους:

  1. Το πρόγραμμα έχει διαθέσιμα 1,4 δισ. ευρώ για αυτόν τον κύκλο, δεύτερο κατά σειρά, και επιδιώκεται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να εξαντληθεί το ποσό αυτό, κάτι που προϋποθέτει την αύξηση του αριθμού των δικαιούχων.
  2. Μεγάλος αριθμός μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων ήταν, με τα κοινοτικά κριτήρια, προβληματικές στις 31/12/2019 και θα στερούνταν την πρόσβαση στη φθηνή ρευστότητα της επιστρεπτέας προκαταβολής, κάτι που θα σήμαινε, στις περισσότερες περιπτώσεις, ότι θα κατέληγαν σε «λουκέτο».

Έτσι, με χθεσινή απόφαση, το υπ. Οικονομικών δίνει τη δυνατότητα να εκδηλώσουν ενδιαφέρον επιχειρήσεις οι οποίες:

  • «Δεν ήταν προβληματικές στις 31 Δεκεμβρίου 2019 κατά την έννοια του Κανονισμού υπ' αρ. 651/2014 (ΕΕ L 187/26.6.2014) και δεν έχουν στη διάθεσή τους προηγούμενη ενίσχυση η οποία έχει κηρυχθεί ασυμβίβαστη με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
  • Ειδικά οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, κατά την έννοια του Παραρτήματος Ι του Καν. 651/2014, δύνανται να υποβάλλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος ακόμη και αν ήταν προβληματικές στις 31/12/2019, υπό την αίρεση υιοθέτησης του σχεδίου τρίτης τροποποίησης του Προσωρινού Πλαισίου και υπό την προϋπόθεση ότι: δεν υπάγονται σε συλλογική πτωχευτική διαδικασία και δεν έχουν λάβει ενίσχυση διάσωσης και δεν έχουν ακόμη αποπληρώσει το δάνειο ή λύσει τη σύμβαση εγγύησης, ή δεν έχουν λάβει ενίσχυση αναδιάρθρωσης και υπόκεινται ακόμη σε σχέδιο αναδιάρθρωσης.

Επίσης, ενδιαφέρον μπορούν να εκδηλώσουν επιχειρήσεις που «πληρούν τις προϋποθέσεις του Κανονισμού υπ' αρ. 1407/2013 (ΕΕ L351/1 της 24.12.2013) και δεν έχουν ήδη εξαντλήσει το τιθέμενο στον Κανονισμό ανώτατο όριο, για την τριετία 2018-2020».

Σημειώνεται ότι στην κατηγορία των μικρών επιχειρήσεων εντάσσονται, σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανόνες, όσες απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζομένους και έχουν κύκλο εργασιών ή συνολικό ετήσιο ισιολογισμό που δεν υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ. Πολύ μικρές επιχειρήσεις χαρακτηρίζονται αυτές που απασχολούν λιγότερους από 10 εργαζομένους και έχουν κύκλο εργασιών ή συνολικό ισολογισμό μέχρι 2 εκατ. ευρώ.

Δόθηκαν ήδη 602 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα,

  • Η επιστρεπτέα προκαταβολή έχει συνολικό ύψος 2 δισ. ευρώ και ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της με επιτυχία, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η δεύτερη. Στην πρώτη φάση, 52.494 επιχειρήσεις έλαβαν σημαντικά χρηματικά ποσά, συνολικού ύψους 602 εκατ. ευρώ. Δηλαδή –κατά μέσο όρο– περίπου 11.500 ευρώ ανά επιχείρηση.
  • Από αυτές, 7.598 επιχειρήσεις δεν έχουν εργαζόμενους, 30.006 επιχειρήσεις έχουν από 1 έως 5 εργαζόμενους και 11.480 επιχειρήσεις διαθέτουν από 6 έως 20 εργαζόμενους. Δηλαδή, το 94% του συνόλου των βοηθούμενων επιχειρήσεων διαθέτει μέχρι 20 εργαζόμενους, αποδεικνύοντας έτσι ότι βοηθήθηκαν κυρίως οι πολύ μικρές και οι μικρές επιχειρήσεις.
  • Μάλιστα οι επιχειρήσεις από 1 έως 50 εργαζόμενους, που συνιστούν το 86% του συνόλου των επωφελούμενων επιχειρήσεων, μοιράστηκαν το 80% των διαθέσιμων πόρων.
  • Για να γίνει η εκταμίευση γρήγορα, χρησιμοποιήθηκαν τα διαθέσιμα, τότε, στοιχεία Μαρτίου για τη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων.
  • Στη δεύτερη φάση, η στήριξη θα αφορά μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων και πολύ μεγαλύτερο ποσό, που καταρχήν διαμορφώνεται στα 1,4 δισ. ευρώ. Ήδη, η εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Περίπου 47.000 επιχειρήσεις έχουν κάνει ήδη αίτηση. Και καλούμε και τις υπόλοιπες επιχειρήσεις να κάνουν τη σχετική αίτηση.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πινακίδα απεργίας καταστήματος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι Αρτοποιοί της Αθήνας συμμετέχουν στην κινητοποίηση και προτείνουν απεργία

Η Συντεχνία Αρτοποιών Αθήνας θα συμμετάσχει στη συγκέντρωση της ΟΒΣΑ στις 4/11 στο ΥΠΟΙΚ, καλώντας σε μαζική παρουσία λόγω αυξημένων εξόδων και ανταγωνισμού. Προτείνει επίσης απεργία του κλάδου στις 25/11, ημέρα πανελλαδικής απεργίας.
Δημήτρης Μαρκόπουλος
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ρεύμα, o κ. Μαρκόπουλος, η «πρόκληση» των servicers, ΑΟΖ και σεζ λονγκ

Η επίθεση του Δ. Μαρκόπουλου στους servicers, πώς η πρέσβης του Ισραήλ Π. Γιανάι πήγε από τις ΑΟΖ στις σεζ λονγκ, ο κλέψας του κλέψαντος και η κυβέρνηση, +13% για το φτηνό μπλέ της ΔΕΗ, ο ανταγωνισμός στις τηλεπικοινωνίες και τα έσοδα του ΟΤΕ.
Δημήτρης Μαρκόπουλος Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρκόπουλος: Βάζουμε όρια στις απαιτήσεις των servicers με το νέο νομοσχέδιο

Το νέο νομοσχέδιο για την ιδιωτική οφειλή φέρνει αυστηρούς κανόνες για funds και servicers, όριο 15% στην προκαταβολή, ενισχυμένα δικαιώματα δανειοληπτών και πρόστιμα έως 500.000 ευρώ για παραβιάσεις, σύμφωνα με τον Δημήτρη Μαρκόπουλο.
Ζυγαριά δικαιοσύνης ξύλινη σφύρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ικανοποίηση εκ μέρους των δικηγόρων για την απόσυρση του άρθρου 23

Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων χαιρετίζει την απόσυρση του άρθρου 23, που περιόριζε τη δικαστική προστασία δανειοληπτών. Ζητά την κατάργηση αντίστοιχης διάταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό λόγω καταχρηστικών πρακτικών.