ΓΔ: 2257.75 -0.09% Τζίρος: 33.05 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:34:40
Μετοχές χρηματιστηρίου
Φωτο: Shutterstock

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Σε τεντωμένο σκοινί οι αγορές, τα βλέμματα σε ΗΠΑ - Ιράν

Με μεικτή εικόνα διεθνώς και άνοδο στα futures, θα ανοίξει το ΧΑ καθώς οι επενδυτές εστιάζουν στις γεωπολιτικές εξελίξεις ΗΠΑ - Ιράν.

Σε ένα περιβάλλον συγκρατημένης αισιοδοξίας κινούνται οι διεθνείς αγορές με τους επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί λόγω γεωπολιτικών εξελίξεων και της αβεβαιότητας γύρω από τις σχέσεις ΗΠΑ - Ιράν. Υπενθυμίζεται ότι η σήμερα είναι η τελευταία ημέρα της 15μερης εκεχειρίας μεταξύ των δύο πλευρών, οπότε βρισκόμαστε ενώπιον εξελίξεων με το βασικό σενάριο για εμάς να περιλαμβάνει νέα παράταση στις συνομιλίες.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών χθες πρώτη ημέρα της εβδομάδας έκλεισε αρνητικά με τον Γενικό Δείκτη να κινείται από -2% πήγε στο -3,31% και τελικά έκλεισε με απώλειες 2,14% και στις 2.259,73 μονάδες με την αξία των συναλλαγών στα 237,5 εκατ. ευρώ. Μεγάλες απώλειες για Metlen, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Aegean, Motor Oil, Εθνική Τράπεζα και Optima Bank. Με άνοδο στην υψηλή κεφαλαιοποίηση μόνο η Coca Cola και η Jumbo. 

Η ημέρα ξεκίνησε με τα αποτελέσματα της Πλαστικά Θράης που ήταν σε ανοδική τροχιά. Η σημερινή ατζέντα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον δείκτη οικονομικών προσδοκιών Απριλίου στη Γερμανία, τις λιανικές πωλήσεις και τις εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών Μαρτίου στις ΗΠΑ. Για σήμερα αναμένουμε κινήσεις συσσώρευσης στο ταμπλό του ΧΑ εκτός και αν υπάρξουν εξελίξεις από τη Μέση Ανατολή.

Στην Ασία, οι μετοχικές αγορές εμφάνισαν μικτή εικόνα την Τρίτη. Ξεχώρισε η Νότια Κορέα, όπου ο δείκτης KOSPI εκτινάχθηκε πάνω από 2%, αγγίζοντας ιστορικά υψηλά επίπεδα στις 6.361,17 μονάδες, με αιχμή τις εταιρείες ημιαγωγών που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη. Η SK Hynix κατέγραψε νέα ρεκόρ, ενισχυμένη από τα σχέδια παραγωγής προηγμένων μνημών για chips νέας γενιάς της NVIDIA.

Στην Ιαπωνία, το θετικό κλίμα διατηρήθηκε χάρη στον τεχνολογικό κλάδο, με τον Nikkei 225 να ενισχύεται κατά 1,3% και τον ευρύτερο TOPIX να σημειώνει άνοδο 0,3%. Ωστόσο, η συνολική διάθεση στην περιοχή παρέμεινε συγκρατημένη, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις γύρω από την εύθραυστη εκεχειρία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν.

Στο μέτωπο της ενέργειας, οι τιμές του πετρελαίου παρουσίασαν μεταβλητότητα. Το Brent υποχώρησε έως και 1,1% στα 94,44 δολάρια το βαρέλι, μετά από ισχυρή άνοδο 5,6% στην προηγούμενη συνεδρίαση. Η πτώση αποδίδεται στις ενδείξεις ότι το Ιράν θα συμμετάσχει σε νέες διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ στο Ισλαμαμπάντ, πριν από τη λήξη της εκεχειρίας. Παράλληλα, οι ανησυχίες για πιθανές διαταραχές στα Στενά του Ορμούζ —μέσω των οποίων διέρχεται περίπου το 20% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου— συνεχίζουν να επηρεάζουν την αγορά.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, στις 09:45 ώρα Ελλάδας, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κινήθηκαν ανοδικά κατά τη διάρκεια της ασιατικής συνεδρίασης, μετά από οριακές απώλειες των βασικών δεικτών την προηγούμενη ημέρα. Συγκεκριμένα, τα futures του Dow Jones (US 30) ενισχύθηκαν κατά 93,30 μονάδες (+0,19%), του S&P 500 κατά 18,70 μονάδες (+0,26%), ενώ τα futures του Nasdaq 100 κατέγραψαν άνοδο 109,80 μονάδων (+0,41%). Αντίστοιχα, ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης Russell 2000 κινήθηκε υψηλότερα κατά 5,30 μονάδες (+0,19%), ενώ ο δείκτης μεταβλητότητας VIX υποχώρησε οριακά κατά 0,22%.

Στην Ευρώπη, στις 09:45 ώρα Ελλάδας τα συμβόλαια futures υποδεικνύουν επίσης θετικό άνοιγμα, με τον γερμανικό DAX να ενισχύεται κατά 0,36%, τον γαλλικό CAC 40 κατά 0,26% και τον πανευρωπαϊκό Euro Stoxx 50 κατά 0,36%. Πιο συγκρατημένη είναι η άνοδος για τον βρετανικό FTSE 100, στο +0,13%.

Συνολικά, το επενδυτικό κλίμα παραμένει εύθραυστο, με την πορεία των αγορών να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις γεωπολιτικές εξελίξεις και την έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης. Οι επενδυτές καλούνται να ισορροπήσουν ανάμεσα στη δυναμική των εταιρικών κερδών —ιδίως στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης— και στους αυξανόμενους γεωπολιτικούς κινδύνους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τράπεζα της Ελλάδος
ΑΓΟΡΕΣ

Τράπεζα της Ελλάδος: «Μηχανή» μερισμάτων αλλά με χαμηλές προσδοκίες υπεραξίας

Οι δύο όψεις της μετοχής της Τράπεζας της Ελλάδος: εντυπωσιακά μερίσματα που την τελευταία 25ετία ανέρχονται συνολικά σε 33,10 ευρώ ανά μετοχή αλλά χωρίς δυναμική στο ΧΑ με τη μετοχή καθηλωμένη σε χαμηλές πτήσεις.