ΓΔ: 2661.3 -0.99% Τζίρος: 4,264.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:35:04
πτώση χρηματιστηρίου
Φωτο: Shutterstock

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ισχυρές πιέσεις και κύμα ρευστοποιήσεων μετά το ράλι

Μετά τη χθεσινή άνοδο, οι μετοχές στο χρηματιστήριο σημειώνουν σημαντικές απώλειες λόγω κινήσεων κατοχύρωσης κερδών ενόψει Πάσχα. Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 2,26% στις 2.234,20 μονάδες, ενώ πτώση εμφανίζουν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ισχυρές πιέσεις δέχονται οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μετά τη χθεσινή εκρηκτική άνοδο. Οι επενδυτές προχωρούν σε αποκόμιση βραχυχρόνιων κερδών, ενόψει και των αργιών του Πάσχα.

Παρόμοιο κλίμα επικρατεί και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου οι αγορές κινούνται πτωτικά. Η επενδυτική επιφυλακτικότητα εντείνεται λόγω της εύθραυστης εκεχειρίας μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, ενώ οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν νέα άνοδο.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώνεται στις 2.234,20 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 2,26%. Ενδοσυνεδριακά έχει υποχωρήσει έως τις 2.232,94 μονάδες (-2,32%). Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 104,14 εκατ. ευρώ.

Ισχυρές πιέσεις δέχεται ο τραπεζικός κλάδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον δείκτη τραπεζών να υποχωρεί στις 2.553,08 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 3,68%. Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρίσκονται οι συστημικές τράπεζες, με τη Eurobank να σημειώνει τη μεγαλύτερη πτώση κατά 4,40%, την Alpha Bank να ακολουθεί με απώλειες 4,51%, την Εθνική Τράπεζα να υποχωρεί κατά 3,59% και την Πειραιώς κατά 3,46%, εικόνα που επιβεβαιώνει ότι ο κλάδος σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της σημερινής διόρθωσης στην αγορά.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά 2,46%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης περιορίζεται κατά 0,77%.

Κινήσεις μετοχών και συναλλαγές

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν η Motor Oil (+2,67%) και τα ΕΛΠΕ (+1,70%). Αντίθετα, σημαντικές απώλειες σημειώνουν η Eurobank (-4,86%), η Alpha Bank (-4,66%), η Εθνική (-4,12%), η Metlen (-3,92%) και η Πειραιώς (-3,75%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Credia Bank και η Alpha Bank, με 10.017.820 και 3.885.302 μετοχές αντίστοιχα. Σε αξία συναλλαγών, προηγούνται η Alpha Bank με 14,19 εκατ. ευρώ και η Εθνική με 13,29 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, ανοδικά κινούνται 34 μετοχές, 70 υποχωρούν και 9 παραμένουν αμετάβλητες. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές Ξυλεμπορία(π) (+16,28%) και Βογιατζόγλου Systems (+4,29%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι Eurobank (-4,86%) και Alpha Bank (-4,66%).

Διεθνείς αγορές

Tην ίδια ώρα, το πτωτικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, αποτυπώνεται στην πίεση 0,65% που καταγράφει ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 στις 609,64 μονάδες, ενώ ο έτερος πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 50 ανεβαίνει κατά 0,85% στις 5.862,05 μονάδες.

Στις επί μέρους ευρωπαϊκές αγορές, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημειώνει πτώση 0,86% στις 23.801,50 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι κινείται πτωτικά κατά 0,82% στις 8.195,15 μονάδες. Πίεση για τον FTSE 100 στο Λονδίνο στις 10.571,08 μονάδες με 0,38%.

Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη πέφτει κατά 0,35% στις 18.020,85 μονάδες, ενώ ο ΜΙΒ στο Μιλάνο καταγράφει πτώση 0,16% στις 47,018,50 μονάδες.  

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επενδύσεις στην Ελλάδα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ελλάδα μετατρέπεται σε χρηματοοικονομικό κέντρο για διεθνή funds

Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε νέο οικονομικό κέντρο, καθώς μεγάλοι διεθνείς διαχειριστές κεφαλαίων, όπως ο Κρις Ρόκος και οι εταιρείες Millennium και Veriton, μεταφέρουν φορολογική έδρα ή ανοίγουν γραφεία στην Αθήνα.
Μετοχές χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήρια: Ήπιες απώλειες στην Αθήνα – Πιέσεις στην Ευρώπη

Ήπιες πτωτικές τάσεις καταγράφει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη στις 2.703,41 μονάδες και απώλειες 0,12%. Πτωτικά κινούνται και οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η άνοδος της τιμής του πετρελαίου εντείνει τις πιέσεις.
Πλοίο-Star Bulk
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Star Bulk: Δημόσια πρόταση για εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο

Η Star Bulk Carriers ηγέτιδα στη μεταφορά ξηρού φορτίου, προχωρεί σε δημόσια προσφορά μετοχών στην Ελλάδα και εισαγωγή στη Euronext Athens, στοχεύοτας στην άντληση έως 112,2 εκατ. για αναβάθμιση στόλου.