ΓΔ: 2587.93 -2.11% Τζίρος: 333.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Κτίριο Deutsche Bank
Η πρόσοψη της Deutsche Bank σε εμπορικό κτίριο στη Γερμανία.

Deutsche Bank: Φόβοι για νέο sell-off σε μετοχές και ομόλογα όπως το 2022

Η Deutsche Bank προειδοποιεί ότι η άνοδος του πετρελαίου και η γεωπολιτική ένταση φέρνουν τις αγορές πιο κοντά σε νέο sell-off σε μετοχές και ομόλογα, όπως το 2022.

Η Deutsche Bank προειδοποιεί ότι η επιδείνωση του γεωπολιτικού κλίματος και οι έντονες κινήσεις στην αγορά πετρελαίου φέρνουν όλο και πιο κοντά ένα σκηνικό αντίστοιχο με το ιστορικό sell-off του 2022, όταν μετοχές και ομόλογα δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις εν μέσω ενεργειακής κρίσης.

Όπως επισημαίνει η γερμανική τράπεζα, η πρόσφατη άνοδος των τιμών του πετρελαίου συνοδεύεται ήδη από επιταχυνόμενο sell-off στα πιο ριψοκίνδυνα assets, γεγονός που αυξάνει την ανησυχία των αγορών. 

«Πλησιάζουμε πολύ στην κατάσταση που επικράτησε γύρω από το ιστορικό sell-off του 2022 και κατά την έξαρση της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Η Deutsche Bank εξηγεί ότι, ιστορικά, για να ακολουθήσει ένα τόσο έντονο risk-off μετά από πετρελαϊκό σοκ, συνήθως πρέπει να συντρέχει τουλάχιστον ένας βασικός παράγοντας: είτε μια μεγάλη και παρατεταμένη άνοδος της τιμής του πετρελαίου, είτε μια επιθετική αντίδραση από τις κεντρικές τράπεζες για να περιορίσουν τον πληθωρισμό, είτε μια τόσο μεγάλη οικονομική ζημιά που να οδηγεί σε ύφεση ή σε απότομη επιβράδυνση της οικονομίας.

Παρά την αυξημένη ανησυχία, η τράπεζα τονίζει ότι η σημερινή εικόνα δεν είναι ακόμη ίδια με προηγούμενες μεγάλες ενεργειακές κρίσεις. 

Πρώτον, οι αγορές δεν προεξοφλούν προς το παρόν μια μακρά περίοδο με το πετρέλαιο πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι. Όπως αναφέρει, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης εξακολουθούν να δείχνουν αποκλιμάκωση των τιμών τους επόμενους μήνες, κάτι που διαφοροποιεί το σημερινό περιβάλλον από το 2022, όταν το Brent παρέμεινε πάνω από τα 100 δολάρια για περίπου πέντε μήνες.

Δεύτερον, ο πληθωρισμός σήμερα βρίσκεται γενικά πιο κοντά στους στόχους των κεντρικών τραπεζών. Αυτό, σύμφωνα με τη Deutsche Bank, κάνει την κατάσταση λιγότερο πιεστική σε σχέση με το 2022 ή τη δεκαετία του 1970, όταν ο πληθωρισμός ήταν ήδη υψηλός και ανάγκαζε τις νομισματικές αρχές να αντιδράσουν πιο επιθετικά. «Δεν έχουμε δει ακόμη μια απότομη στροφή από τις κεντρικές τράπεζες», τονίζει.

Ωστόσο, η Deutsche Bank ξεκαθαρίζει ότι οι αγορές βρίσκονται πλέον πολύ πιο κοντά σε αυτά τα όρια σε σχέση με πριν από λίγες ημέρες. 

Όπως σημειώνει, εάν η σύγκρουση αποδειχθεί πιο παρατεταμένη και ενισχυθούν οι φόβοι για επίμονα υψηλές τιμές ενέργειας, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες να επαναληφθεί το sell-off σε μετοχές και ομόλογα που είχε καταγραφεί το 2022.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Απειλές Φρουρών Επανάστασης για κλιμάκωση αν οι ΗΠΑ συνοδεύουν πλοία στο Ορμούζ

Οι Φρουροί της Επανάστασης απείλησαν να κλιμακώσουν τη σύγκρουση με τις ΗΠΑ, αν συνεχιστεί η αμερικανική υποστήριξη στα πλοία που διαπλέουν το Στενό του Ορμούζ, το οποίο το Ιράν θεωρεί κρίσιμο για την παγκόσμια διακίνηση υδρογονανθράκων.
Πλοίο φλέγεται στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Δεξαμενόπλοιο χτύπησε νάρκη στα Στενά του Ορμούζ, λένε οι Φρουροί

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανέφεραν ότι πετρελαιοφόρο με πάνω από 2 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο πήρε φωτιά στα Στενά του Ορμούζ, αφού προσέκρουσε σε νάρκη. Το πλοίο ακολουθούσε μη εγκεκριμένη από το Ιράν διαδρομή.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

12 γερουσιαστές ΗΠΑ: Προδοσία η αγορά ρωσικού ντίζελ από συμμάχους

Δώδεκα Αμερικανοί γερουσιαστές, ανάμεσά τους και Ρεπουμπλικάνοι, καταγγέλλουν συμφωνία Τραμπ για αγορά ρωσικού ντίζελ, μιλώντας για «προδοσία Ουκρανών» και ζητούν την επαναφορά κυρώσεων κατά της Μόσχας.
Καπνός από έκρηξη
ΔΙΕΘΝΗ

Υεμένη: Οι Χούθι αναφέρουν επίθεση σε πετρελαϊκή εταιρεία στη Σαναά

Επίθεση δέχθηκε πετρελαϊκή εταιρεία στη Σαναά, σύμφωνα με το Al-Masirah. Είχε προηγηθεί εντολή εκκένωσης από τον συνασπισμό υπό τη Σαουδική Αραβία. Οι Χούθι απειλούν με χτυπήματα σε Ριάντ και εγκαταστάσεις Aramco.
Έκρηξη στην Υεμένη
ΔΙΕΘΝΗ

Χτυπήματα Ανσαραλά σε αεροδρόμιο Ριάντ και διυλιστήριο ARAMCO στη Σ. Αραβία

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσαν επιθέσεις με drones και πυραύλους σε στόχους στη Σαουδική Αραβία, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου Ριάντ, διυλιστηρίου της ARAMCO και στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο νότο.
Πλοίο φλέγεται στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση σε δεξαμενόπλοιο στα Στενά Ορμούζ αναφέρει το UKMTO

Δεξαμενόπλοιο δέχθηκε πλήγμα από άγνωστο βλήμα στα Στενά του Ορμούζ, προκαλώντας πυρκαγιά στο μηχανοστάσιο, ανέφερε η UKMTO. Το πλήρωμα προσπαθεί να τη σβήσει, χωρίς αναφορές για θύματα ή περιβαλλοντικές ζημιές.