ΓΔ: 2237.51 -0.41% Τζίρος: 185.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:06:42
Bank of America, BofA
Φωτο: Shutterstock

BofA: Η Ελλάδα στις κορυφαίες επιλογές, φόβοι για Μέση Ανατολή

Η BofA βλέπει την Ελλάδα στις κορυφαίες αγορές της EEMEA, με επίκεντρο τράπεζες και ΔΕΗ, αλλά προειδοποιεί για ρίσκο από Μέση Ανατολή και ενέργεια.

Η Bank of America «ψηφίζει» Ελλάδα ως μία από τις πιο ελκυστικές αγορές στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής (EEMEA), αλλά ταυτόχρονα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, που μπορεί να ανατρέψουν το θετικό επενδυτικό κλίμα.

Σύμφωνα με την έκθεση της BofA  «South Africa at the top before the storm», οι αγορές της EEMEA κατέγραψαν πολύ ισχυρό ξεκίνημα μέσα στο 2026, με τις εισροές κεφαλαίων να φτάνουν σε ιστορικά υψηλά, ιδιαίτερα τον Φεβρουάριο. 

Όπως σημειώνει η τράπεζα, αυτό από μόνο του αυξάνει τον κίνδυνο μιας απότομης διόρθωσης, αν επιδεινωθεί το γεωπολιτικό περιβάλλον. «Οι αγορές μπήκαν στη νέα κρίση του Κόλπου με έντονη αισιοδοξία και ισχυρές τοποθετήσεις», αναφέρει η έκθεση, προειδοποιώντας ότι μια αλλαγή στάσης των επενδυτών μπορεί να οδηγήσει σε γρήγορη αποεπένδυση από τις αναδυόμενες αγορές.

Στο μοντέλο αξιολόγησης αγορών της, η BofA κατατάσσει την Ελλάδα στη δεύτερη θέση στην περιοχή, πίσω μόνο από τη Νότια Αφρική και μπροστά από αγορές όπως η Αίγυπτος, η Ουγγαρία και η Πολωνία. 

Η κατάταξη βασίζεται σε παράγοντες όπως οι αποτιμήσεις, οι προοπτικές κερδών, το momentum των εκτιμήσεων, οι μερισματικές αποδόσεις και οι τοποθετήσεις των διεθνών κεφαλαίων. Για την ελληνική αγορά, η τράπεζα βλέπει «ελκυστικές αποτιμήσεις, ισχυρή μερισματική απόδοση και βελτίωση στις εκτιμήσεις κερδοφορίας».

Στο επίπεδο των επιλογών, το ενδιαφέρον εστιάζει στις τράπεζες, με τις Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς να παραμένουν στο επίκεντρο χάρη στην κερδοφορία, τις υψηλές αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων και τις αυξημένες διανομές προς τους μετόχους.

Παράλληλα, στο ποσοτικό screening της BofA εμφανίζεται και η ΔΕΗ, λόγω ισχυρής δυναμικής κερδών, ελκυστικής μερισματικής απόδοσης και θετικού momentum στις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ένα ακόμη σημείο που υπογραμμίζει η έκθεση είναι το υψηλό «ασφάλιστρο κινδύνου» της Ελλάδας, με το equity risk premium να κινείται περίπου στο 10%. 

«Οι επενδυτές αποζημιώνονται με υψηλότερη αναμενόμενη απόδοση για τον κίνδυνο που αναλαμβάνουν», σημειώνει η τράπεζα, προσθέτοντας ότι η αγορά εμφανίζει μερισματική απόδοση περίπου 4,6% και προσδοκώμενη αύξηση κερδών περίπου 9,5%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Γεραπετρίτης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνομιλία Γεραπετρίτη με τον ΥΠΕΞ της Αιγύπτου Μπαντρ Αμπντελάτι

Ο Γ. Γεραπετρίτης συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ Μπάντρ Αμπντελατί για διμερή ζητήματα και τις περιφερειακές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, εστιάζοντας στη Γάζα και τον Λίβανο.
Κυριάκος Μητσοτάκης και Τζόρτζια Μελόνι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοινή δήλωση ηγετών Κύπρου, Ελλάδας, Ιταλίας, Μάλτας για τη μετανάστευση

Στο Europe Gulf Forum, οι ηγέτες Κύπρου, Ελλάδας, Ιταλίας και Μάλτας τόνισαν την ανάγκη αποφυγής μεταναστευτικής κρίσης όπως το 2015, συμφωνώντας στη συνέχιση συζητήσεων σε τέσσερις βασικούς άξονες εργασίας.
Νίκος Ανδρουλάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Κριτική στην κυβέρνηση για οικονομική πολιτική και ακρίβεια

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στο 7ο Διεθνές Συνέδριο του ΟΕΕ, τόνισε το ρευστό διεθνές περιβάλλον, επέκρινε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και πρότεινε ισότητα και ευκαιρίες για όλους ως απάντηση στην ακρίβεια.
Συνεχείς εξαγωγές Ελλάδας Γαλλίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γαλλικός Τύπος: Στο επίκεντρο οι στενές σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας

Ο γαλλικός Τύπος αναδεικνύει τις στενές σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας, με έμφαση στη συνεργασία στους τομείς άμυνας, ενέργειας και πολιτισμού, ενώ επισημαίνει τη σημασία της ανανέωσης της στρατηγικής εταιρικής σχέσης των δύο χωρών.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοινή δήλωση ηγετών Ελλάδας, Κύπρου, Ιταλίας και Μάλτας για μεταναστευτικό

Οι ηγέτες Ελλάδας, Κύπρου, Ιταλίας και Μάλτας συναντήθηκαν στην Αγία Νάπα για να συζητήσουν συντονισμένες πρωτοβουλίες ενάντια σε πιθανή μεταναστευτική κρίση λόγω της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και τόνισαν την ανάγκη στενής συνεργασίας.
Δεξαμενόπλοιο στο Ορμούζ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στενά Ορμούζ: Αυξάνεται η αστάθεια, κρίσιμος ο ρόλος της Ελλάδας

Στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών 2026 συζητήθηκαν οι γεωπολιτικές προκλήσεις στα Στενά του Ορμούζ, η αστάθεια στη Μέση Ανατολή και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνας ασφάλειας και μεσολαβητής στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και Μεσόγειο.