ΓΔ: 2643.06 -0.53% Τζίρος: 93.58 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:05:37
Bank of America, BofA
Φωτο: Shutterstock

BofA: Η Ελλάδα στις κορυφαίες επιλογές, φόβοι για Μέση Ανατολή

Η BofA βλέπει την Ελλάδα στις κορυφαίες αγορές της EEMEA, με επίκεντρο τράπεζες και ΔΕΗ, αλλά προειδοποιεί για ρίσκο από Μέση Ανατολή και ενέργεια.

Η Bank of America «ψηφίζει» Ελλάδα ως μία από τις πιο ελκυστικές αγορές στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής (EEMEA), αλλά ταυτόχρονα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, που μπορεί να ανατρέψουν το θετικό επενδυτικό κλίμα.

Σύμφωνα με την έκθεση της BofA  «South Africa at the top before the storm», οι αγορές της EEMEA κατέγραψαν πολύ ισχυρό ξεκίνημα μέσα στο 2026, με τις εισροές κεφαλαίων να φτάνουν σε ιστορικά υψηλά, ιδιαίτερα τον Φεβρουάριο. 

Όπως σημειώνει η τράπεζα, αυτό από μόνο του αυξάνει τον κίνδυνο μιας απότομης διόρθωσης, αν επιδεινωθεί το γεωπολιτικό περιβάλλον. «Οι αγορές μπήκαν στη νέα κρίση του Κόλπου με έντονη αισιοδοξία και ισχυρές τοποθετήσεις», αναφέρει η έκθεση, προειδοποιώντας ότι μια αλλαγή στάσης των επενδυτών μπορεί να οδηγήσει σε γρήγορη αποεπένδυση από τις αναδυόμενες αγορές.

Στο μοντέλο αξιολόγησης αγορών της, η BofA κατατάσσει την Ελλάδα στη δεύτερη θέση στην περιοχή, πίσω μόνο από τη Νότια Αφρική και μπροστά από αγορές όπως η Αίγυπτος, η Ουγγαρία και η Πολωνία. 

Η κατάταξη βασίζεται σε παράγοντες όπως οι αποτιμήσεις, οι προοπτικές κερδών, το momentum των εκτιμήσεων, οι μερισματικές αποδόσεις και οι τοποθετήσεις των διεθνών κεφαλαίων. Για την ελληνική αγορά, η τράπεζα βλέπει «ελκυστικές αποτιμήσεις, ισχυρή μερισματική απόδοση και βελτίωση στις εκτιμήσεις κερδοφορίας».

Στο επίπεδο των επιλογών, το ενδιαφέρον εστιάζει στις τράπεζες, με τις Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς να παραμένουν στο επίκεντρο χάρη στην κερδοφορία, τις υψηλές αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων και τις αυξημένες διανομές προς τους μετόχους.

Παράλληλα, στο ποσοτικό screening της BofA εμφανίζεται και η ΔΕΗ, λόγω ισχυρής δυναμικής κερδών, ελκυστικής μερισματικής απόδοσης και θετικού momentum στις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ένα ακόμη σημείο που υπογραμμίζει η έκθεση είναι το υψηλό «ασφάλιστρο κινδύνου» της Ελλάδας, με το equity risk premium να κινείται περίπου στο 10%. 

«Οι επενδυτές αποζημιώνονται με υψηλότερη αναμενόμενη απόδοση για τον κίνδυνο που αναλαμβάνουν», σημειώνει η τράπεζα, προσθέτοντας ότι η αγορά εμφανίζει μερισματική απόδοση περίπου 4,6% και προσδοκώμενη αύξηση κερδών περίπου 9,5%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελληνική οικονομία ευρώ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 3 δισ. το κόστος του πολέμου για την Ελλάδα – Στα 145 δισ. για την ΕΕ

Ο Βασίλης Κορκίδης τονίζει την ανάγκη επενδύσεων σε ενέργεια και αγροδιατροφή, αλλά κυρίως στην παραγωγή, μετά από οικονομική ανάλυση του ΕΒΕΠ για τις επιπτώσεις του πολέμου στον Περσικό Κόλπο στην Ελλάδα και την ΕΕ.
Γιώργος Γεραπετρίτης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης-ΥΠΕΞ Μπαχρέιν: Συζήτηση για Μέση Ανατολή και Συμβούλιο ΟΗΕ

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης συνομίλησε τηλεφωνικά με τον ΥΠΕΞ Μπαχρέιν και αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις σε Μέση Ανατολή-Κόλπο, ενώ υπογράμμισαν τη συνεργασία τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Γιώργος Γεραπετρίτης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επικοινωνία Γεραπετρίτη-Ρούμπιο: Στο επίκεντρο η Μέση Ανατολή και η Ουκρανία

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν σήμερα οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και ΗΠΑ, εστιάζοντας στις στρατηγικές σχέσεις, τον επικείμενο Στρατηγικό Διάλογο, αλλά και στις εξελίξεις σε Μέση Ανατολή, Ιράν και Ουκρανία.
Γιώργος Γεραπετρίτης στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τηλεφωνική επικοινωνία Γεραπετρίτη-Αμπντελάτι για ασφάλεια και ειρήνη

Οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Αιγύπτου συζήτησαν τηλεφωνικά τις εξελίξεις σε Μέση Ανατολή και Μεσόγειο, τόνισαν τη σημασία συνεργασίας, επαναβεβαίωσαν κοινές θέσεις και δέσμευση για ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας.
Σημαίες Ελλάδας Ισραήλ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνομιλία Παπασταύρου-Κοέν για Μέση Ανατολή και ενέργεια

Οι υπουργοί Περιβάλλοντος Ελλάδας και Ισραήλ συζήτησαν τηλεφωνικά για την ενεργειακή ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, την περιφερειακή συνεργασία και την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ υπό την πρωτοβουλία «3+1».
Γιώργος Γεραπετρίτης στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Γεραπετρίτη με πρέσβεις ΕΕ για Ουκρανία, Μέση Ανατολή και Μεσόγειο

Σε εκδήλωση στην πρεσβεία Ιρλανδίας, ο υπ. Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης ενημέρωσε τους πρέσβεις της ΕΕ για τις ελληνικές θέσεις, συζητώντας το μέλλον της Ευρώπης, θέματα ασφάλειας και τις προτεραιότητες του Τρίο Προεδρίας.