Η λέξη που αρχίζει από «Υ» στέλνει και πάλι κύματα φόβου στις αγορές και ωθεί τους επενδυτές από την Νέα Υόρκη, ως την Φρανφκούρτη και από το Λονδίνο, ως την Αθήνα, όπου ο Γενικός Δείκτης κάνει σήμερα «βουτιά» σε ποσοστό άνω του 2%, σε αναζήτηση ασφαλώς καταφυγίων, με μείωση των τοποθετήσεων σε μετοχές.
Το τελευταίο προειδοποιητικό καμπανάκι για τον κίνδυνο συγχρονισμένης ύφεσης στις μεγαλύτερες οικονομικές ζώνες του πλανήτη ήλθε χθες από τις ΗΠΑ, τη στιγμή που τα στοιχεία από την Ευρώπη και την Κίνα δείχνουν ότι ήδη έχει αρχίσει μια μεγάλη επιβράδυνση στον τομέα της βιομηχανίας.
Τα στοιχεία για τον δείκτη υπευθύνων προμηθειών της αμερικανικής βιομηχανίας (PMI) ήταν απροσδόκητα άσχημα, υποδεικνύοντας ότι η βιομηχανία μπαίνει σε τροχιά συρρίκνωσης της παραγωγής. Η τιμή του δείκτη PMI υποχώρησε στο 47,8, δηλαδή αρκετά χαμηλότερα από το όριο του 50, που χωρίζει τη συρρίκνωση από την επέκταση, και πολύ χαμηλότερα από την πρόβλεψη των αναλυτών 50,4.
Ήταν η χειρότερη καταγραφή εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια και σε πολύ μεγάλη απόσταση από το 56,6 που είχε σημειωθεί στις αρχές του χρόνου, όταν η αμερικανική βιομηχανία, παρά τη διεθνή αβεβαιότητα, βρισκόταν ακόμη σε σταθερή επεκτατική πορεία.
Τα στοιχεία αυτά, τη στιγμή μάλιστα που συνεχίζεται με ένταση η αντιπαράθεση με την Κίνα για το εμπόριο, ενώ η Ουάσιγκτον έχει μπει σε μια μεγάλη πολιτική περιπέτεια με την έρευνα που έχει αρχίσει η Βουλή κατά του προέδρου Τραμπ, έπεισαν τους επενδυτές ότι η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά δεν είναι «ασφαλές νησί» στις παγκόσμιες οικονομικές πιέσεις, αλλά και ότι ο κίνδυνος μιας συγχρονισμένης επιβράδυνσης ή ύφεσης σε ΗΠΑ – Ευρώπη – Κίνα είναι κάτι παραπάνω από ορατός.
Έτσι, από χθες βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη αναδίπλωση επενδυτικών κεφαλαίων από τα χρηματιστήρια, με στροφή σε ασφαλέστερες τοποθετήσεις (ομόλογα και χρυσός είναι οι πλέον δημοφιλείς). Ο Dow Jones και ο S&P 500 είχαν τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και ένα μήνα, υποχωρώντας κατά 1,28% και 1,23%, αντίστοιχα, ενώ τα προθεσμιακά συμβόλαια του S&P σήμερα παραμένουν σε αρνητική τροχιά, πριν το άνοιγμα των συναλλαγών, υποδεικνύοντας ότι και η σημερινή συνεδρίαση θα είναι δύσκολη.
Στην Ευρώπη, όπου οι επενδυτές προβληματίζονται έντονα και για την «εξέγερση των Βορείων» κατά της χαλαρής νομισματικής πολιτικής του Ντράγκι, με συνέπεια να υπάρχει ορατό ενδεχόμενο να μην ενεργοποιηθεί η νέα ποσοτική χαλάρωση την 1η Νοεμβρίου, ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 1,50% περίπου, ενώ πάνω από 2% είναι το ποσοστό πτώσης του FTSE 100 στο Λονδίνο, που επιβαρύνεται και από τα νέα επεισόδια στο δράμα του Brexit.
Πολύ δύσκολη είναι η σημερινή συνεδρίαση και στην Αθήνα, με τον Γενικό Δείκτη να «βουτάει» σχεδόν κατά 2,60% στις 14.30, τη στιγμή που οι απώλειες του τραπεζικού δείκτη ξεπερνούν το 5%. Ένας πρόσθετος λόγος ανησυχίας των επενδυτών στο ΧΑ είναι, βεβαίως, η αβεβαιότητα που επικρατεί σχετικά με την επιτυχή υλοποίηση του σχεδίου μείωσης των προβληματικών δανείων με τιτλοποιήσεις και κρατικές εγγυήσεις, καθώς δεν έχει γίνει ακόμη σαφές αν το σχέδιο που θα εγκριθεί από τις Βρυξέλλες θα επιτρέψει στις τράπεζες να το αξιοποιήσουν πλήρως.