Επιστρέφουν οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΧΑΕ.
Μάλιστα οι ενεργοί επενδυτές έχουν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών ξεπερνώντας και εκείνα του 2021 της χρονιάς δηλαδή μετά την πανδημία.
Τότε ήταν οι ενεργοί κωδικοί στις 27.863 και στους έντεκα μήνες φέτος στις 29.037. Επιπλέον έχουν ανοίξει και 26.462 κωδικοί μαζί με 1.091 που έχουν ανοιχτεί στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκέμβρη.
Η πορεία της αγοράς προς τα υψηλά της στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκέμβρη έχει στηριχθεί στους ξένους, οι οποίοι έχουν καθαρές εισροές 7,1 εκατ. ευρώ, ενώ από την αρχή του έτους έχουν εισροές 48,4 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί πως στους πρώτους μήνες του 2025, οι ξένοι είχαν σημαντικές εισροές τις οποία σταδιακά έχουν περιορίσει τους τελευταίους μήνες φθάνοντας στο σημερινή ύψος των 48,4 εκατ. ευρώ.
Οι Έλληνες μικροεπενδυτές ήταν πωλητές κατά 11 εκατ. ευρώ στο πρώτο μισό του τελευταίου μήνα του έτους, ενώ αγοραστές είναι και οι Έλληνες Θεσμικοί κατά 3,9 εκατ. ευρώ.
Στο σύνολο της χρονιάς οι Έλληνες θεσμικοί έχουν καθαρές εισροές 619 εκατ. ευρώ και οι Έλληνες επενδυτές 667 εκατ. ευρώ εκροές.
Οι Έλληνες επενδυτές υπενθυμίζεται πως ήταν πωλητές και το 2024 με καθαρές εκροές 420 εκατ. ευρώ, και το 2023 με 144 εκατ. ευρώ και το 2022 με 155 εκατ. ευρώ αλλά και το 2021 με 387 εκατ. ευρώ.
Στο διάστημα από το 2021 μέχρι και σήμερα το Χ.Α. έχει άνοδο 161%.
Αντιθέτως οι Έλληνες θεσμικοί είναι καθαροί αγοραστές από το 2020 μέχρι και σήμερα με εξαίρεση το 2023 που ήταν πωλητές κατά 648 εκατ. ευρώ.
Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως οι Έλληνες μικροεπενδυτές επιστρέφουν στο Χ.Α. εκτός από απευθείας, μέσω των κωδικών και έμμεσα μέσω των αμοιβαίων κεφαλαίων.
Οι τράπεζες λόγων των μηδενικών επιτοκίων καταθέσεων προτείνουν εδώ και αρκετούς μήνες στους καταθέτες αγορά μεριδίων σε αμοιβαία κεφάλαια προκειμένου να έχουν μία καλύτερη απόδοση, αν πάει καλά η αγορά. Προς το παρόν όσοι επένδυσαν τα τελευταία χρόνια, έχουν δει μεγάλη απόδοση. Οι εισροές είναι σημαντικές στα αμοιβαία κεφάλαια.
Για παράδειγμα το 2025 στα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού οι εισροές ανέρχονται στα 230 εκατ. ευρώ και στα funds of funds μετοχικά 150 εκατ. ευρώ.
Άλμα του Γενικού Δείκτη με υπεραπόδοση τραπεζών
Λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει το 2025 το Χρηματιστήριο Αθηνών οδεύει προς την ολοκλήρωση μιας εκπληκτικής χρονιάς επιτυγχάνοντας μια από τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως.
Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται από την αρχή του χρόνου στο +44,78% με τον δείκτη των τραπεζών να υπεραποδίδει για άλλη μια χρονιά και να οδηγεί το ράλι με κέρδη +82,88%.
Το 2025 ήταν η χρονιά της Alpha Bank καθώς πέτυχε, μέσα από ένα μπαράζ εξαγορών και άλλων επιχειρηματικών κινήσεων, την δυναμική επιστροφή της στο προσκήνιο. Η μετοχή της Alpha Bank από την αρχή του έτους σημειώνει άνοδο +125,42% οδηγώντας την άνοδο των τραπεζικών μετοχών αλλά και της αγοράς ευρύτερα άνοδος που τερμάτισε την υποαπόδοση της μετοχής τα προηγούμενα χρόνια.
Μεγάλα κέρδη αποκόμισαν πάντως και οι άλλες τραπεζικές μετοχές με την Πειραιώς στο +82,03%, την Εθνική στο +74,15% και την Eurobank στο +59,10%.
Οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι αυτές που έχουν κάνει τη διαφορά, με τον δείκτη FTSE Large Gap να σημειώνει κέρδη +50,60% με μετοχές όπως Βιοχάλκο (+118,38%) Ελβάλχαλκόρ (+107,03%), Cenergy (+62,71%), Motor Oil (+55,65%) και ΔΕΗ (+45,87%) να ξεχωρίζουν.
Αντίθετα χαμηλότερα των προσδοκιών κινήθηκαν οι μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης με τον δείκτη FTSE 4 να σημειώνει άνοδο μόλις +20,58%.