ΓΔ: 2062.73 1.10% Τζίρος: 220.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Χρηματιστήριο Αθηνών είσοδος
Η είσοδος του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον πίνακα τιμών στο προσκήνιο.

Γενικός Δείκτης: 9 μήνες ανόδου και στόχος οι 2.000 μονάδες στο ΧΑ

Με φόντο την εντυπωσιακή πορεία του ΧΑ, η αγορά πλησιάζει το ψυχολογικό όριο των 2.000 μονάδων, με επενδυτές να ζυγίζουν κέρδη, ρίσκα και προσδοκίες. Γράφει ο Πέτρος Στεριώτης.

Τον 9ο σερί μήνα ανόδου ολοκλήρωσε ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ, επεκτείνοντας έτσι άλλο ένα ιστορικό ρεκόρ εντός του τρέχοντος bull market. 

Τα βλέμματα όλων παραμένουν στο ενδεχόμενο υπέρβασης του ορόσημου των 2.000 μονάδων, αρχικά σε ενδοημερήσιο επίπεδο και στη συνέχεια σε ημερήσιο κλείσιμο.

Εκτιμούμε ότι οι επενδυτές θα κληθούν σύντομα να επιδείξουν αυξημένα αντανακλαστικά και σωστή λήψη αποφάσεων, δεδομένου του μεγάλου ράλι που έχει προηγηθεί και το οποίο συνεπάγεται «πειρασμό» κατοχύρωσης κερδών για αυτούς που έχουν «μπει» από χαμηλότερα επίπεδα, στάση αναμονής για όσους εκτιμούν ότι η αγορά έχει «παραζεσταθεί» και διατήρηση/ενίσχυση των θέσεων για τους αισιόδοξους που διαβλέπουν συνέχιση του εγχώριου και διεθνούς μετοχικού ράλι.

Από την άποψη του διεθνούς risk sentiment, κρίσιμη για τη συνέχεια θα είναι η διαχείριση των ενδείξεων που παραπέμπουν σε υπεραγορασμένες συνθήκες.

 Παρατηρούνται «φαινόμενα» όπως το ράλι διαφόρων αμερικάνικων penny stocks, μετοχών με μέτρια ή και άσχημα θεμελιώδη, «θόρυβος» μεταξύ των επενδυτών για μετοχές αμφιβόλου ποιότητας σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης κλπ.

Επιστρέφοντας στην Αθήνα, οι ενημερωμένοι επενδυτές ξεκινούν την αποτίμηση των εταιρικών θεμελιωδών 2ου τριμήνου/1ου εξαμήνου, με τις «απαιτήσεις» να έχουν ανέβει μετά τα τελευταία διαθέσιμα καλά αποτελέσματα τραπεζών και άλλων εισηγμένων της μεγάλης τουλάχιστον κεφαλαιοποίησης.

 Τη δική τους σημασία θα έχουν επίσης οι εκτιμήσεις-τοποθετήσεις των ίδιων των εταιρειών για την συνέχεια του έτους, η καταγραφή των ρίσκων και το guidance για πιθανά επιχειρηματικά deals.

Ο ΓΔ του ΧΑ βρίσκεται σταθερά πολύ ψηλά σε όρους φετινής απόδοσης σε παγκόσμια σύγκριση, με το θετικό σενάριο για το υπόλοιπο του έτους να είναι η διατήρηση των κεκτημένων και η εμπέδωση των ευκαιριών που μπορεί να προσφέρει στο επενδυτικό κοινό η συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο επιλεγμένων τίτλων, πάντοτε με συνετή διαχείριση του αναληφθέντος ρίσκου.


* Πέτρος Στεριώτης, μέλος της βρετανικής Society of Technical Analysts

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστήριο και νομίσματα
ΑΓΟΡΕΣ

Σημάδια κόπωσης δείχνει ο Γενικός Δείκτης μετά το καλοκαιρινό ράλι

Ο Γενικός Δείκτης κινείται πέριξ των 2.000 μονάδων, με ενδείξεις κόπωσης μετά το καλοκαιρινό ράλι και το 15ετές υψηλό, ενώ η αγορά παρακολουθεί διεθνείς εξελίξεις. Γράφει ο Πέτρος Στεριώτης*