ΓΔ: 2099.6 0.59% Τζίρος: 154.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:08:39
Στατιστικά αγοράς μετοχών
Φωτο; Shutterstock

«Χλωμή» άνοδος για τον Γενικό Δείκτη, ρευστοποιήσεις σε πολλά blue chips

Κέρδη 0,16% για τον Γενικό Δείκτη με ΕΥΔΑΠ και Εθνική να ξεχωρίζουν. Χάθηκε μετά το μεσημέρι η ορμή της αγοράς, πιέστηκαν από ρευστοποιήσεις πολλοί τίτλοι της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Στο ίδιο μοτίβο με τη χθεσινή συνεδρίαση κινήθηκε και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς έπιασε το υψηλό ημέρας (1.984 μονάδες) το μεσημέρι και, στη συνέχεια χάθηκε η ανοδική δυναμική, για να φτάσουμε σε κλείσιμο με οριακή άνοδο (0,16%) στις 1.970,24 μονάδες.

Η εμπορική συμφωνία των ΗΠΑ με την Ιαπωνία και οι πληροφορίες για ανάλογο deal με την Ευρώπη έχουν διαμορφώσει θετικό κλίμα στις αγορές, αν και πάντα υπάρχει η επιφύλαξη για την εξέλιξη των συνομιλιών με τον πάντα απρόβλεπτο Αμερικανό πρόεδρο, που ξεκαθάρισε σε νέες δηλώσεις του ότι οι ανταποδοτικοί δασμοί θα κινηθούν μεταξύ 15% και 50%.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εξάλλου, προχώρησε στην αναμενόμενη διακοπή των μειώσεων επιτοκίων, σημειώνοντας πάντως ότι οι πληθωριστικές πιέσεις εξασθενούν, ενώ η ανάπτυξη στην ευρωζώνη είναι ισχυρότερη από το αναμενόμενο. Η Κρ. Λαγκάρντ άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τις επόμενες συνεδριάσεις ως το τέλος του χρόνου, τονίζοντας ότι η έντονη αβεβαιότητα δεν επιτρέπει προβλέψεις, αλλά επιβάλλει τη χάραξη πολιτικής συνεδρίαση προς συνεδρίαση, ανάλογα με τα οικονομικά στοιχεία.

Στην Αθήνα, οι τράπεζες παρέμειναν σε ανοδικό ρυθμό (+0,79% ο κλαδικός δείκτης), αλλά ρευστοποιήθηκαν κέρδη σε αρκετά blue chips, με αποτέλεσμα να περιοριστεί η άνοδος σε 0,16% για τον Γενικό Δείκτη. Ευρύτερα στο ταμπλό, οι ανοδικές μετοχές ξεπέρασαν τις πτωτικές (57 προς 46), ενώ η αξία των συναλλαγών ήταν αρκετά μειωμένη, στα 193,5 εκατ. ευρώ με 12 πακέτα αξίας 10,5 εκατ. ευρώ.

Ο οίκος S&P Dow Jones, με έγγραφο που κοινοποίησε σε θεσμικούς επενδυτές ουσιαστικά προαναγγέλλει την αναβάθμιση της αγοράς στις ανεπτυγμένες το 2026. Το ΧΑ έχει ενταχθεί σε λίστα παρακολούθησης για αναβάθμιση από τον περασμένο χρόνο από τον συγκεκριμένο οίκο.

Στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, η ΕΥΔΑΠ ξεχώρισε για δεύτερη μέρα, με άνοδο 4,63% σήμερα, ενώ ισχυρή παρουσία είχε η Εθνική με άνοδο 2,27%. Με άνοδο μικρότερη από 1% έκλεισαν Τρ. Κύπρου, Πειραιώς, Jumbo, Aktor, Σαράντης, Helleniq Energy, Lamda και Eurobank.

Δεκατρείς τίτλοι της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, όμως, έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο. Απώλειες πάνω από 1% κατέγραψαν οι Τιτάν, ΔΑΑ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΟΤΕ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Οι μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης

ΜετοχήΤιμή Διαφορά(%) 
ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟ) 3,19-0,62
BANK OF CYPRUS (ΚΟ) 6,540,93
CENERGY HOLDINGS (ΚΑ) 10,60
COCA-COLA HBC AG (ΚΟ) 45,9-0,43
EUROBANK HOLDINGS (ΚΟ) 3,170,09
HELLENiQ ENERGY (ΚΟ) 7,820,26
JUMBO (ΚΟ) 300,81
LAMDA DEVELOPMENT(ΚΟ) 6,670,15
METLEN (ΚΟ) 46-0,09
OPTIMA BANK (ΚΟ) 7,20
TITAN S.A. (ΚΑ) 37,1-1,59
VIOHALCO SA/NV (ΚΑ) 6,3-0,16
ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ (ΚΟ) 12,66-0,47
ΑΚTOR ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (ΚΟ) 6,030,5
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (ΚΟ) 20,96-1,13
ΔΕΗ (ΚΟ) 14,2-0,07
ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡ/ΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ (ΚΟ) 9,985-1,53
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (KO) 12,182,27
ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ (ΚΟ) 2,61-1,51
ΕΥΔΑΠ (ΚΟ) 7,014,63
ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΚΟ) 25,38-0,24
ΟΠΑΠ (ΚΟ) 19,1-0,37
ΟΤΕ (ΚΟ) 15,25-1,17
ΠΕΙΡΑΙΩΣ FIN. HOLDINGS (ΚΟ) 6,7880,86
ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΓΡ. (ΚΟ) 13,460,3

 

 


 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γραφήματα χρηματιστηρίου οθόνη
MARKET MAKER

Όσα δεν είδατε στο rebalancing, το συνέδριο της ΕΧΑΕ και come back Intralot

Παραμένει η μεταβλητότητα στην αγορά, ποντάρουν στο τέλος του πολέμου οι επενδυτές. Γιατί Avax και Lavipharm ξεχώρισαν στο συνέδριο των εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Έσπασε ταμεία η ΕΧΑΕ και τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ.
Χρηματιστήριο μετοχών πίνακας
ΑΓΟΡΕΣ

«Απογείωση» τζίρου στα 875 εκατ. ευρώ λόγω MSCI και μικρή άνοδο για τον ΓΔ

Με οριακή άνοδο 0,18% έκλεισε στις 2.065,42 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης. Ο τζίρος στο Χ.Α. εκτινάχθηκε στα 875 εκατ. ευρώ εκ των οποίων στη Metlen έγιναν τα 483 εκατ. ευρώ. Η δεύτερη σε τζίρο μετοχή ήταν της Eurobank με 67,7 εκατ. ευρώ.
Metlen Παραγωγή Αλουμινίου
ΑΓΟΡΕΣ

Σήμερα το rebalancing και η «μητέρα των μαχών» για τη μετοχή της Metlen

Η μετοχή της Metlen δοκιμάζεται στο σημερινό rebalancing του MSCI, με εκτιμώμενες εκροές έως 7 εκατ. τεμάχια. Αυξημένες ανοιχτές πωλήσεις (shorts) από τη μία και αγορές στήριξης από Ευάγγελο Μυτιληναίο από την άλλη.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
MARKET MAKER

Το option για την Alpha, ο φόβος του carry trade και μία σύγκριση στις ΑΕΕΑΠ

Παρά τη μεταβλητότητα της αγοράς, αρκετές μετοχές γράφουν συνεχόμενα νέα ιστορικά ή πολυετή υψηλά και κάθε διόρθωσή τους οι επενδυτές τη βλέπουν ως ευκαιρία για τοποθετήσεις. Η καλή συμπεριφορά της Alpha και η αντίδραση στον ΟΛΠ.