ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φώτο: Shutterstock

Μειώνει την παραγωγή ο ΟΠΕΚ+, εκτός συμφωνίας οι ΗΠΑ

Σε μια μείωση παραγωγής κατά 14 εκατ. βαρέλια που δεν αρκεί για να καλύψει το πλεόνασμα των 35 εκατ. βαρελιών για να σταθεροποιηθούν οι τιμές κατέληξαν οι χώρες του ΟΠΕΚ+ χωρίς τις ΗΠΑ.

Σε συμφωνία έφτασαν η Μόσχα, το Ριάντ και τα υπόλοιπα μέλη του OPEC+ για μείωση της παραγωγής τους κατά 23% που αντιστοιχεί στο 10% το παγκόσμιας παραγωγής. Μετά από μαραθώνιες συζητήσεις ανέφεραν πως θέλουν και οι υπόλοιπες χώρες εκτός ΟΠΕΚ+ να περιορίσουν την παραγωγή τους επιπλέον 5%. Ήδη Νορβηγία και Καναδάς που βρίσκονται εκτός του ΟΠΕΚ+ έχουν ανακοινώσει μείωση της παραγωγής.

Συγκεκριμένα όλα τα μέλη του ΟΠΕΚ+ πρέπει να μειώσουν την παραγωγή κατά 23% με την Σαουδική Αραβία και την Ρωσία να μειώνουν κατά 2,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως αντίστοιχα και το Ιράκ να κόψει 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου. Το Ριάντ και η Μόσχα συμφώνησαν οι περικοπές να ληφθούν με βάση το όριο που ίσχυε μέχρι και τον Οκτώβριο του 2019 που ήταν στα 11 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Σύμφωνα με τα σχέδια, ο ΟΠΕΚ+, θα πρέπει να μειώσει την παραγωγή μέχρι και 8 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκέμβριο και μετά μέχρι 6 εκατ. βαρέλια ημερησίως μεταξύ Ιανουαρίου 2021 και Απρίλιο 2022. Υπενθυμίζουμε πως το ημερήσιο πλεόνασμα είναι αυτή την στιγμή τριπλάσιο καθώς ανέρχεται  στα 35 εκατ. βαρέλια ημερησίως, καθώς η ζήτηση έχει καταρρεύσει λόγω της πανδημίας.

opec

Η συμφωνία τέθηκε σε κίνδυνο καθώς το Μεξικό αρνούνταν να συμφωνήσει πλήρως  παρά την ασφυκτική πίεση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως την παραγωγή του, δηλώνοντας οτι μπορεί να κόψει μόλις 100.000 βαρέλια.

Ωστόσο ο Μεξικανός πρόεδρος Ομπραντόρ δήλωσε πως ο Ντόναλντ Τραμπ του είπε πως θα κάνει περικοπές της παραγωγής για να καλύψει την διαφορά του Μεξικού, αν και ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει δείξει καμία βούληση πως η Ουάσιγκτον θα μπει στις περικοπές, απειλώντας όλους τους παραγωγούς πετρελαίου με δασμούς και επιπλέον κυρώσεις αν δεν επιλυθεί η κρίση στην αγορά πετρελαίου.

Οι μεγάλες αγορές μπορεί να είναι κλειστές σήμερα λόγω του Καθολικού Πάσχα, όμως οι τιμές υποχώρησαν μετά την γνωστοποίηση της συμφωνίας καθώς οι αναλυτές θεωρούν πως η συμφωνία είναι ανεπαρκής για να σταθεροποιήσει την αγορά και όπως εκτιμά η UBS οι τιμές θα επανέλθουν σε πτώση προς τα 20 δολάρια. 

Οι πρόεδροι της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα συζήτησαν για την κατάσταση στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και για τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, επισημαίνοντας ότι η συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς.

Οι δύο ηγέτες, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου, μίλησαν για την κατάσταση στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, για την συμφωνία του ΟΠΕΚ+ που αφορά στην μείωση της παραγωγής πετρελαίου που αποσκοπεί στο να σταθεροποιηθούν οι διεθνείς τιμές πετρελαίου. Παράλληλα προστίθεται ότι ο Τραμπ ενημέρωσε τον Ρώσο πρόεδρο για τις επαφές που είχε με τους ηγέτες μιας σειρά πετρελαιοπαραγωγών χωρών. Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να συνεχίσουν τις ρωσο-αμερικανικές διαβουλεύσεις, στο εν λόγω ζήτημα.

Οι ΗΠΑ επέμειναν της γραμμής του πως δεν θα μπουν σε συμφωνία για τον καθορισμό της παραγωγής με τον υπουργό Ενεργείας Νταν Μπρουιγιέτ να δηλώνει πως η παραγωγή των ΗΠΑ θα μπορούσε να μειωθεί μεταξύ 2 και 3 εκατ. βαρελιών ημερησίως μέχρι το τέλος του 2020, μέσα από την αυτορύθμιση της αγοράς. 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αξιολογεί θετικά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για την μείωση της παραγωγής πετρελαίου στο πλαίσιο του σχήματος ΟΠΕΚ+, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Νμτίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι το Κρεμλίνο χαιρετίζει τη στάση του Μεξικού που προσυπέγραψε το τελικό κείμενο, το οποίο θα επηρεάσει θετικά την παγκόσμια αγορά.

Ο πρόεδρος Πούτιν εκτιμά πολύ θετικά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, η οποία συνιστά ένα συμβιβασμό μεταξύ 22 χωρών που συμμετείχαν στις συνομιλίες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, υπογραμμίζοντας ότι η Μόσχα αξιολογεί θετικά, την «εποικοδομητική στάση που τήρησε η μεξικανική πλευρά».

«Αυτή τη στιγμή μπορούμε να μιλάμε για έναν συμβιβασμό μεταξύ όλων των 23 χωρών μελών, είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό θα ασκήσει θετική επιρροή, σταθεροποιητική επιρροή στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου.

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι η απόφαση της Ρωσίας να κάνει υποχωρήσεις και να μειώσει τη παραγωγή πετρελαίου στο πλαίσιο των κοινών προσπαθειών που καταβάλλονται για να σταθεροποιηθεί η αγορά πετρελαίου, δεν συνιστά ήττα, αλλά αντίθετα, επέτρεψε να αποφευχθεί το χάος στην παγκόσμια οικονομία.

«Όχι, απολύτως όχι» ήταν η απάντηση του Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε αν η απόφαση για μείωση της παραγωγής κατά 23% συνιστά ήττα για την ρωσική πλευρά. «Εδώ δεν υπάρχουν ηττημένοι. Εδώ υπάρχουν μόνο κερδισμένοι από αυτή την απόφαση, μάλιστα από την απόφαση αυτή βγαίνουν κερδισμένες και οι χώρες παραγωγοί πετρελαίου, όλες οι χώρες, οι καταναλωτές τους και η παγκόσμια οικονομία συνολικά, η οποία σε αντίθετη περίπτωση θα μπορούσε να βυθιστεί απλά στο χάος», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Petrelaio, Oil, Crude Oil
ΑΓΟΡΕΣ

«Βουτιά» της τιμής του πετρελαίου μετά τις μειώσεις από τη Σ. Αραβία

H αύξηση της προσφοράς και ο συναγωνισμός με τους ανταγωνιστές παραγωγούς ώθησαν τη Σ. Αραβία να μειώσει την επίσημη τιμή πώλησης (OSP) του Φεβρουαρίου στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 27 μηνών.
ΑΓΟΡΕΣ

Σαουδική Αραβία και Ρωσία στέλνουν το πετρέλαιο πάνω από τα 90 δολάρια

Εκτινάσσονται οι τιμές πετρελαίου μετά την απόφαση της Σ. Αραβίας να παρατείνει τη μονομερή περικοπή της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ η Ρωσία μειώνει την παραγωγή κατά 300.000 βαρέλια.