Με έντονη δυσπιστία αντιμετωπίζουν οι traders στην αγορά εμπορευμάτων την κατ' αρχήν συμφωνία για μείωση της παραγωγής μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας καθώς παραμένει αμφίβολο αν θα υπάρξει πραγματική περικοπή κατά 10 εκατ. βαρέλια αλλά ακόμα και αν αυτό συμβεί θα διατηρηθεί ένα τεράστιο πλεόνασμα προσφοράς πετρελαίου το οποίο έφθανε ως τώρα τα 35 εκατ. βαρέλια ημερησίως και μετά την συμφωνία θα μειωθεί στην καλύτερη περίπτωση στα 25 εκατ. βαρέλια.
Οι τιμές του αργού έχουν σημειώσει δραματικές διακυμάνσεις σήμερα. Είναι χαρακτηριστικό οτι το μπρεντ εκτινάχθηκε και πάνω από τα 35 δολάρια το βαρέλι νωρίτερα ια να γκρεμιστεί χαμηλότερα από τα 32 δολάρια με απώλειες πάνω από 3% στις 21.30 ώρα Ελλάδος ενώ το αμερικανικό αργό υποχωρούσε την ίδια ώρα κατά 8% στα 23 δολάρια το βαρέλι ενώ νωρίτερα είχε ξεπεράσει και τα 27 δολάρια.
Όπως ανέφερε το Business Daily νωρίτερα, η πληροφορία πως Ρωσία και Σαουδική Αραβία έφτασαν σε ένα κοινό πλαίσιο συμφωνίας, έφερε άλμα στις τιμές πετρελαίου, με το αμερικανικό αργό να ενισχύεται μέχρι και 12% στα 28,36 δολάρια το βαρέλι, με το μπρέντ να ανεβαίνει 7% στα 35,14 δολάρια.
Οι εξελίξεις απογοήτευσαν τους επενδυτές, καθώς Ρωσία και Σαουδική Αραβία διαφωνούν από την βάση που θα πρέπει να οριστεί η μείωση της παραγωγής. Οι αναλυτές αναφέρουν πως «αναμένουν πως η καταστροφή της ζήτησης είναι τόσο μεγάλη, που ακόμα και η συμφωνία δεν θα μπορεί να εξισορροπήσει την αγορά στο ερχόμενο τρίμηνο. Θα χρειαστεί καιρό για την αγορά ώστε να απορροφήσει την αύξηση των αποθεμάτων που πιέζουν τις τιμές».
Η Σαουδική Αραβία υποστηρίζει πως οι όποιες περικοπές στην παραγωγή θα πρέπει να ξεκινήσουν από την υψηλότερη βάση που ορίστηκε τον Απρίλιο που το βασίλειο είχε ανεβάσει την παραγωγή του στα 12 εκατ. βαρέλια ημερησίως, όταν και ξεκίνησε να πλημμυρίζει την αγορά με πετρέλαιο στο πλαίσιο του πολέμου τιμών με την Ρωσία.
Η Ρωσία από την πλευρά της, δεν υποχωρεί από την θέση, πως δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία εκτός και αν συμφωνήσουν και οι ΗΠΑ για μείωση της παραγωγής. Η Μόσχα δήλωσε διατεθειμένη να μειώσει την παραγωγή της μέχρι και 1,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως που αντιστοιχεί περίπου σε ποσοστό 15%. Η Σαουδική Αραβία συζητά επίσης για μείωση μέχρι και 17%.