ΓΔ: 2606.08 0.14% Τζίρος: 146.32 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:38:38
Βαρέλια πετρελαίου σε σειρά

Σκληρό παζάρι για τo πετρέλαιο, σήμερα η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη του ΟΠΕΚ+

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις είναι πολύ πιθανός ένας συμβιβασμός, υπό τον όρο  ωστόσο ότι η συμφωνία θα περιλαμβάνει και την συμμετοχή των ΗΠΑ στη μείωση της παραγωγής.

Στο γήπεδο των ΗΠΑ και του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται η μπάλα ενόψει της σημερινής τηλεδιάσκεψης του ΟΠΕΚ+ και της Ρωσίας και της αυριανής συνάντησης της ομάδας των G20, με στόχο μια παγκόσμια συμφωνία μείωσης της παραγωγής πετρελαίου, προκειμένου να στηριχθούν οι τιμές.

Κρίνοντας από τις δηλώσεις που κάνουν τις τελευταίες ώρες όλοι οι εμπλεκόμενοι, μάλλον οδεύουμε προς ένα συμβιβασμό, υπό τον όρο  ωστόσο ότι η συμφωνία θα περιλαμβάνει και την συμμετοχή των ΗΠΑ στη μείωση της παραγωγής. Σαουδική Αραβία και Ρωσία έχουν ήδη κάνει σαφές πως θα μειώσουν την παραγωγή τους μόνο εφόσον το κάνουν και οι αμερικανικές εταιρείες, διαφορετικά συμφωνία δεν θα υπάρξει και το αργό θα καταρρεύσει ξανά προς τα 20 δολάρια το βαρέλι.

Ο επικείμενος συμβιβασμός δεν σημαίνει ότι θα κερδίσουν όλοι το ίδιο. Στην πράξη θα αποτελέσει ένα ακόμη χτύπημα για τον πρόεδρο Τραμπ ο οποίος μόλις την περασμένη Πέμπτη είχε τουιταρει σε πανηγυρικούς τόνους ότι πέτυχε όλοι «οι άλλοι»- εκτός δηλαδή των αμερικανικών εταιρειών- να μειώσουν μέχρι και κατά 15 εκατομμύρια βαρέλια την παραγωγή του αργού. Σαν αποτέλεσμα η τιμή του μπρεντ εκτινάχθηκε μετά από μήνες ξανά πάνω από τα 30 δολάρια, επίπεδα στα οποία διατηρείται μέχρι και σήμερα (33 δολ), δείγμα ότι η αγορά προεξοφλεί συμφωνία εν μέσω μάλιστα της πανδημίας. 

Αλλά για να παραμείνουν οι τιμές σε αυτά τα επίπεδα και να μην ξαναπάρουν την κατιούσα θα πρέπει ο αμερικανός πρόεδρος να ανακοινώσει ότι η συμφωνία για περικοπές συμπεριέλαβε τελικά και τις αμερικανικές εταιρείες. Η μπάλα επομένως βρίσκεται στον γήπεδο των ΗΠΑ, αφού ακόμη και αν ο προέδρος Τραμπ καταπιεί το πικρό αυτό ποτήρι, θα πρέπει να συναινέσουν στις περικοπές οι ίδιες οι αμερικανικές εταιρείες. 

Οι τελευταίες πάντως, μπροστά στο φάσμα της χρεοκοπίας που τις πλησιάζει απειλητικά, δείχνουν να κινούνται ήδη προς μια κατεύθυνση περικοπών στην παραγωγή σχιστολισθικού πετρελαίου. Σε μια συγκυρία όπου η ζήτηση έχει καταρρεύσει καθώς δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπων αποφεύγουν λόγω του κορονοιού τις μετακινήσεις, οι αμερικανικές εταιρείες διατρέχουν τον κίνδυνο το προσεχές διάστημα να δυσκολεύονται ακόμη και να στείλουν το πετρέλαιο για διύλιση στα διυλιστήρια. 

Όμηροι των ανταγωνιστών τους

Έτσι και καθώς η πελατεία τους ακυρώνει μαζικά συμβόλαια και παραγγελίες, η μία μετά την άλλη οι αμερικανικές εταιρείες δρομολογούν μειώσεις στην παραγωγή. Στην πράξη αντιμετωπίζουν μια πρωτοφανή κατάσταση, που όμοιά της δεν έχουν ξαναζήσει στο παρελθόν, όταν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο κατάφερναν να διαθέσουν την παραγωγή τους και να συνεχίσουν την οικονομική τους δραστηριότητά, έστω και σε χαμηλότερα επίπεδα, προκειμένου να παραμείνουν οικονομικά βιώσιμες.

Σήμερα όμως οι σχιστολισθικοί παραγωγοί των ΗΠΑ βρίσκονται όμηροι των ορέξεων των ανταγωνιστών τους. Σε χαμηλά επίπεδα τιμών, όπως τα σημερινά, η αμερικανική βιομηχανία που ούτως ή άλλως, ακόμη και πριν ξεσπάσει ο πετρελαικός “πόλεμος”, δυσκολεύονταν να είναι κερδοφόρα, τελεί ένα βήμα πριν την χρεοκοπία. Σε ένα κλάδο με μεγάλα χρέη, τα οποία εξυπηρετούνται με δυσκολία, αρκετές ενεργειακές εταιρείες έχουν εκδώσει ομόλογα junk, δηλαδή αυτά που αξιολογούνται χαμηλότερα της επενδυτικής βαθμίδας, τα οποία διαπραγματεύονται πλέον σε επίπεδα distressed. Και υπάρχει ο κίνδυνος οι πιέσεις στα εταιρικά αυτά ομόλογα να ενταθούν, γεγονός που αν συμβεί, αναμφίβολα θα διαχυθεί στις αγορές όπου και είναι εισηγμένες οι παραπάνω επιχειρήσεις. Τυχόν χρεοκοπίες πετρελαικών εταιρειών θα διαχυθούν στους πιστωτές τους, στις τράπεζες και άρα στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Τα παραπάνω είναι σε γνώση της αγοράς που μοιάζει να έχει προεξοφλήσει μια καλή συμφωνία μείωσης της παραγωγής παγκοσμίως. Πρώτα κατά την σημερινή τηλεδιάσκεψη του ΟΠΕΚ, και μετα κατά την αυριανή συνάντηση της ομάδας G20. Αυτός είναι και ο λόγος που χθες το βράδυ το αργό ΗΠΑ έκανε πράξεις στα 26 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κινούνταν στα 33,54 δολάρια το βαρέλι.

Αντιμέτωπες με την πλέον θεαματική πτώση που έχουν καταγράψει οι τιμές του πετρελαίου τις τελευταίες δεκαετίες, οι αμερικανικές εταιρείες δείχνουν αναγκασμένες να αποδεχθούν την συμφωνία που θα τους προσφέρουν ΟΠΕΚ και Ρωσία. Εξάλλου ένα ακόμη στοιχείο πίεσης αποτελούν τα στοιχεία για την παγκόσμια μείωση της ζήτησης η οποία στις ΗΠΑ έχει μειωθεί κατά 50% στην διάρκεια των τριών τελευταίων εβδομάδων. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ουκρανία σε βομβαρδισμό
ΔΙΕΘΝΗ

Πλήγματα των Ουκρανών σε βιομηχανία ανατολικά της Μόσχας και διυλιστήριο

Η ρωσική περιφέρεια Νίζνι Νόβγκοροντ δέχθηκε μαζική επίθεση από drone, προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε βιομηχανική μονάδα κοντά στη Μόσχα, χωρίς θύματα, ενώ η Ουκρανία αναφέρει ότι επλήγη σημαντικό διυλιστήριο πετρελαίου.
Λογότυπο HelleniQ Energy
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

HELLENiQ ENERGY: Παρατείνεται η έκπτωση σε πετρέλαιο θέρμανσης - diesel

Η HELLENiQ ENERGY παρατείνει έως 15 Νοεμβρίου την έκτακτη έκπτωση στα καύσιμα: 16 λεπτά/λίτρο για πετρέλαιο θέρμανσης (20 λεπτά με ΦΠΑ στην αντλία) και 4 λεπτά/λίτρο για πετρέλαιο κίνησης (5 λεπτά με ΦΠΑ).
Νταν Γιόργκενσεν πορτρέτο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο «κόκκινο» φυσικό αέριο και πετρέλαιο, σφυρίζει αδιάφορα η Κομισιόν

Τι είπε χθες ο Επίτροπος Ενέργειας αμέσως μετά τη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας. Παραμένουν οι στόχοι για το κλίμα, πρώτο τρίμηνο του 2027 η πρόταση της Κομισιόν. Προαναγγελία για απελευθέρωση 42,6 εκατ. βαρελιών πετρελαίου.
Νταν Γιόργκενσεν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Επιτάχυνση αποδέσμευσης 42,6 εκατ. βαρελιών πετρελαίου από τα αποθέματα

Ο Επίτροπος Ενέργειας Νταν Γιόργκενσεν τόνισε την ανάγκη άμεσων μέτρων για τις υψηλές τιμές ενέργειας. Τα κράτη-μέλη δεσμεύτηκαν για αποδέσμευση αποθεμάτων πετρελαίου, ενώ προειδοποίησε για τη δυσκολία των πολιτών να αντεπεξέλθουν.
Πρατήριο υγρών καυσίμων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καύσιμα: «Φωτιά» στις τσέπες των οδηγών φέρνει παράταση των επιδοτήσεων

Με τη μέση τιμή της αμόλυβδης πάνω από τα 2,14 ευρώ και του ντίζελ στα 2,13 ευρώ το ντίζελ η κυβέρνηση παρατείνει για 15 ημέρες τις επιδοτήσεις. Νέα μέτρα στο τραπέζι, μάχη με τις Βρυξέλλες για μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο.