ΓΔ: 2062.73 1.10% Τζίρος: 220.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Χρηματιστηριακοί δείκτες γραφικά
Φωτο; Shutterstock

Επιφυλακτικότητα και σταθεροποίηση στο ΧΑ με μείωση της αξίας συναλλαγών

Ο Γενικός Δείκτης κρατήθηκε οριακά σε θετικό πρόσημο, ενώ η αξία των συναλλαγών μειώθηκε αισθητά, αντανακλώντας την επιφυλακτικότητα των επενδυτών. Αξιόλογα κέρδη μόνο για Optima, Σαράντης, ΔΕΗ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Εμφανή ήταν τα σημάδια κόπωσης της χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση, που έγιναν αισθητά πρωτίστως με σημαντική υποχώρηση της αξίας των συναλλαγών. Πάντως, ο Γενικός Δείκτης κράτησε οριακά το θετικό πρόσημο στο κλείσιμο, σημειώνοντας άνοδο 0,06% στις 1.919,22 μονάδες.

Η συσσώρευση μεγάλων υπεραξιών στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια από το ράλι 8 μηνών που έχει προηγηθεί και η αβεβαιότητα στις αγορές για τις διαπραγματεύσεις του Τραμπ με τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ κατέστησαν επιφυλακτικούς σήμερα τους επενδυτές στο ΧΑ, με αποτέλεσμα ο τζίρος των συναλλαγών να μειωθεί στα 150,6 εκατ. ευρώ, δηλαδή κάτω από τον μέσο ημερήσιο όρο του 2025 (περίπου 200 εκατ.) και αισθητά χαμηλότερα από τις συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας.

Παρά το θετικό πρόσημο για τον Γενικό Δείκτη, στο ταμπλό επικράτησαν οι πτωτικές μετοχές, που έφτασαν τις 57, έναντι 46 ανοδικών.

Οι μετοχές της ΕΧΑΕ και της Intralot παρουσίασαν μικρές διακυμάνσεις, με την ΕΧΑΕ να κλείνει στα 6,94 ευρώ, δηλαδή λίγο πάνω από τα 6,9 ευρώ που προτείνει η Euronext και την Intralot να κλείνει στα 1,07 ευρώ, ακριβώς όσο προσφέρει η εταιρεία του Σου Κιμ, παρότι έκανε αρκετές συναλλαγές και σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Ο τραπεζικός κλαδικός δείκτης κέρδισε σήμερα 0,40%, με περιορισμένες διακυμάνσεις των επιμέρους μετοχών, με εξαίρεση τον τίτλο της Optima, που έκανε άλμα 5,65%, ενώ από την Τετάρτη θα διαπραγματεύεται μετά το split με αναλογία τρεις νέες για κάθε παλιά μετοχή.

Στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, περιορισμένες ήταν οι κινήσεις των επιμέρους μετοχών, με τη Σαράντης να κερδίζει 4,52%, τη ΔΕΗ να ανεβαίνει 1,77% υψηλότερα και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να κερδίζει 1,39%. Κέρδη μικρότερα από 1% για ΟΠΑΠ, Εθνκή, ΕΥΔΑΠ, Viohalco, Alpha, Τράπεζα Κύπρου, Τιτάν και Aegean. Πάνω από 2% έχασε η Jumbo και πάνω από 1% ο ΟΤΕ και ο ΔΑΑ.

Οι μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης

Μετοχές

Τιμή 

Διαφορά(%) 

ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟ) 

3,16

0,32

BANK OF CYPRUS (ΚΟ) 

6,46

0,31

CENERGY HOLDINGS (ΚΑ) 

9,95

-0,1

COCA-COLA HBC AG (ΚΟ) 

46,62

-0,38

EUROBANK HOLDINGS (ΚΟ) 

3,025

0

HELLENiQ ENERGY (ΚΟ) 

7,64

-0,78

JUMBO (ΚΟ) 

29,74

-2,17

LAMDA DEVELOPMENT(ΚΟ) 

6,4

-0,62

METLEN (ΚΟ) 

46,32

-0,69

OPTIMA BANK (ΚΟ) 

21,5

5,65

TITAN S.A. (ΚΑ) 

37,7

0,27

VIOHALCO SA/NV (ΚΑ) 

6,26

0,48

ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ (ΚΟ) 

12,5

0,16

ΑΚTOR ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (ΚΟ) 

5,35

-0,56

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (ΚΟ) 

20,38

1,39

ΔΕΗ (ΚΟ) 

14,35

1,77

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡ/ΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ (ΚΟ) 

9,73

-1,07

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (KO) 

11,13

0,72

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ (ΚΟ) 

2,59

-0,38

ΕΥΔΑΠ (ΚΟ) 

5,8

0,69

ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΚΟ) 

25

0

ΟΠΑΠ (ΚΟ) 

19,81

0,76

ΟΤΕ (ΚΟ) 

15,62

-1,26

ΠΕΙΡΑΙΩΣ FIN. HOLDINGS (ΚΟ) 

6,04

-0,46

ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΓΡ. (ΚΟ) 

13,42

4,52

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αγορές Χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Τρίτη ημέρα ανόδου στο ΧΑ, επιστροφή αγοραστών και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας

Ξεπέρασε τις 2.060 μονάδες ο Γενικός Δείκτης που συνεχίζει σε ανοδική τροχιά για τρίτη συνεδρίαση. Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση υπεραπέδωσαν οι μετοχές της Τρ. Κύπρου, Aktor, Viohalco, ΟΤΕ, ΔΕΗ ενώ ξεχώρισε και Coca Cola HBC.
Χρηματιστήριο Αθηνών
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα «χρυσά» μερίσματα της Alpha Trust Aνδρομέδα από τα κέρδη στο ΧΑ

Για έβδομη χρονιά η Alpha Trust Ανδρομέδα ξεπερνά τη μέση μερισματική απόδοση του ΧΑ. Με τις δύο χρηματικές διανομές φέτος προσφέρει μερισματική απόδοση 8% έναντι περίπου 4% της αγοράς. Προβληματίζει το discount της μετοχής.
Χρηματιστήριο και μετοχές
ΑΓΟΡΕΣ

Νέα κέρδη στο Χρηματιστήριο με τα blue chips στο επίκεντρο των αγοραστών

O Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.040,30 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,43%, με τις τράπεζες να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο συναλλακτικό ενδιαφέρον. Κέρδη άνω του 5% για Elvalhalcor και πάνω από 3% για Helleniq Energy και Viohalco.
Χρηματιστήριο και νομίσματα
ΑΓΟΡΕΣ

Σημάδια κόπωσης δείχνει ο Γενικός Δείκτης μετά το καλοκαιρινό ράλι

Ο Γενικός Δείκτης κινείται πέριξ των 2.000 μονάδων, με ενδείξεις κόπωσης μετά το καλοκαιρινό ράλι και το 15ετές υψηλό, ενώ η αγορά παρακολουθεί διεθνείς εξελίξεις. Γράφει ο Πέτρος Στεριώτης*