ΓΔ: 2314.88 -0.85% Τζίρος: 390.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:36
Οθόνη χρηματιστηρίου
Φώτο: Shutterstock

Επιφυλακτικότητα και χαμηλός τζίρος στο ΧΑ, μικρά κέρδη για τον Δείκτη

Παρά την αδυναμία των τραπεζικών μετοχών και το «μούδιασμα» των ευρωπαϊκών αγορών, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε κοντά στο υψηλό ημέρας, με άνοδο 0,30%. Ποιες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κέρδισαν έδαφος.

Σε μια συνεδρίαση χαμηλού τζίρου και με εναλλαγές προσήμων, ενώ οι αγορές της Ευρώπης έδειχναν άκρως επιφυλακτικές ενόψει νέων εξελίξεων στον εμπορικό πόλεμο, ο Γενικός Δείκτης κατάφερε σήμερα να κλείσει κοντά στο υψηλό ημέρας, σημειώνοντας μικρή άνοδο και πλησιάζοντας ακόμη περισσότερο το υψηλό των 1.746 μονάδων του Μαρτίου.

Η αγορά περιμένει με μεγάλο ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων από τις τράπεζες, που αρχίζουν αύριο το πρωί, με πρώτη την Πειραιώς να προχωρά σε δημοσίευση. Σήμερα, ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε ελαφρώς (-0,34%), καθώς ανοδικά κινήθηκε μόνο η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, ενώ Πειραιώς και Alpha έμειναν αμετάβλητες και η Eurobank έχασε 3,11%, η οποία ωστόσο χθες «έκοψε» το μέρισμα της χρήσης του 2024 ύψους 0,105 ευρώ ανά μετοχή.

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε ενδοσυνεδριακά ως τις 1.718 μονάδες, αλλά με τη στήριξη ορισμένων βαριών χαρτιών της πραγματικής οικονομίας και της Εθνικής, όπως προαναφέρθηκε, βρήκε δυνάμεις για να κλείσει στις 1.731,16 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,30%.

Η επιφυλακτικότητα των επενδυτών, που ήταν γενικευμένη άλλωστε στις ευρωπαϊκές αγορές, αποτυπώθηκε στον τζίρο, που μετά δυσκολίας ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ (100,7 εκατ.). Εκτός από τη Eurobank, με σημαντικές απώλειες (1,19%) έκλεισε η μετοχή του ΟΠΑΠ.

Το διεθνές περιβάλλον αρχίζει, πάντως, να γίνεται πιο δύσκολο, μετά την ευφορία και την ανοδική αντίδραση των τελευταίων ημερών, ως αποτέλεσμα της απόφασης Τραμπ να αναστείλει για 90 ημέρες τους σαρωτικούς δασμούς σε όλους τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ.

Η επιβολή δασμών στις εισαγόμενες ταινίες και, γενικότερα, στο εισαγόμενο τηλεοπτικό περιεχόμενο, που προκαλεί σημαντική πτώση σήμερα της μετοχής του Netflix, υπενθύμισε ότι ο Λευκός Οίκος του Τραμπ δεν έχει διάθεση να σταματήσει τα «παιχνίδια» με τους δασμούς.

Ταυτόχρονα, προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις για κλείσιμο συμφωνιών με επιμέρους εταίρους των ΗΠΑ (οι σχετικές διαπραγματεύσεις με την Ιαπωνία κατέληξαν σε αδιέξοδο), ενώ οι ενδείξεις που υπάρχουν για διάθεση του Πεκίνου να μπει σε συζητήσεις με τη διοίκηση Τραμπ είναι πολύ νωρίς να θεωρηθεί ότι οδηγούν σε κάποια διέξοδο από τη σκληρή αντιπαράθεση.

Τέλος, οι επενδυτές περιμένουν την Τετάρτη με μεγάλο ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις της Fed για τα επιτόκια, παρότι δεν αναμένεται κάποια μείωση, καθώς αφενός θα γίνουν νέες εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας και, αφετέρου, θα πρέπει να δούμε πώς θα αντιδράσει ο Τραμπ στην αναμενόμενη απόφαση να μην μειωθούν τα επιτόκια.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ηλεκτρονικός πίνακας μετοχών
ΑΓΟΡΕΣ

Ρευστοποιήσεις κερδών στο Χρηματιστήριο με κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας

Στάση μετά το ράλι στο Χρηματιστήριο Αθηνών με κατοχύρωση κερδών. Ο ΓΔ έκλεισε στις 2.314,88 μονάδες (-0,85%) με τζίρο 390 εκατ. ευρώ, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε 1,16%. Παρά τη διόρθωση, ο Ιανουάριος έκλεισε με άνοδο 9,16% και τις τράπεζες στο +17,91%, με την εβδομάδα στο +2,20%.
Πτώση χρηματιστηρίου γράφημα
ΑΓΟΡΕΣ

Διορθωτική κίνηση στο Χρηματιστήριο με ρευστοποιήσεις στις τράπεζες

Διόρθωση στο Χ.Α. μετά το ράλι, με ρευστοποιήσεις στις τράπεζες να γυρίζουν την αγορά. Ο ΓΔ έκλεισε -0,54% στις 2.334,66 μον. με τζίρο 642,3 εκατ., ενώ blue chips όπως Optima, Metlen, ElvalHalcor, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ κράτησαν τις απώλειες.