Επιστροφή σε κλίμα αμετροεπών ρευστοποιήσεων τόσο για τη Wall Street όσο και για τις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι ειδήσεις από το μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού δεν είναι διόλου ενθαρρυντικές.
Η συνεχής αύξηση των κρουσμάτων στις ΗΠΑ, οι οποίες ξεπέρασαν σε αυτό το επίπεδο τα δραματικά ρεκόρ Ιταλίας και Κίνας αλλά και εκτιμήσεις ότι μπορεί στη χώρα να πεθάνουν εξαιτίας της πανδημίας περισσότεροι από 81.000 άνθρωποι, επαναφέρει στο προσκήνιο επενδυτικές διαθέσεις ανάλογες των πρώτων ημερών που η πανδημία ξέφυγε από τα γεωγραφικά όρια της Κίνας και άρχισε να εξαπλώνεται σε όλη την υφήλιο.
Η Wall Street μετά τα συνεχή ανοδικά ξεσπάσματα των προηγούμενων ημερών, τα οποία συνεχίστηκαν ακόμη και μετά την ανακοίνωση εξαιρετικά δυσμενών στοιχείων για την αμερικανική οικονομία, επιστρέφει σε κλοιό ισχυρών πιέσεων, με τον Dow Jones να υποχωρεί 3,5%, τον S&P 500 να αποδυναμώνεται 3,57% και τον Nasdaq να κινείται 3,4% χαμηλότερα. Αντίθετα ράλι σημειώνει ο «Δείκτης Φόβου» VIX με κέρδη της τάξης του 9,4%.
Σε ανάλογο κλίμα κινούνται και οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες έχουν να αντιμετωπίσουν και το «βάρος» του διχασμού στο εσωτερικό της ΕΕ αναφορικά με την έκδοση «Ομολόγων Ειδικού Σκοπού» (Corona Bonds), καθώς στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ένωσης φάνηκε, για μία ακόμη φορά, ότι πολύ δύσκολα θα πεισθούν Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία να συναινέσουν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και παρά τις συνεχείς εκκλήσεις από νυν και πρώην κορυφαία στελέχη της ΕΚΤ.
Αποτέλεσμα ο Euro Stoxx 600 να υποχωρεί 3,45%, με τον γερμανικό DAX 30 να εμφανίζει πτώση 3,74% και τον βρετανικό FTSE 100 να «βουλιάζει» με απώλειες άνω του 5,7% μετά και την ανακοίνωση ότι ο Μπόρις Τζόνσον βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό.