Διευρύνουν τις απώλειές τους τόσο οι ευρωπαϊκές αγορές όσο και τα futures της Wall Street, μετά το χθεσινό ανοδικό ξέσπασμα, καθώς οι επενδυτές αντιδρούν αρνητικά στην αδυναμία των ηγετών της ΕΕ να λάβουν επιθετικά μέτρα για να αντιμετωπίσουν τις τεράστιες συνέπειες της επιδημίας του κορονοϊού σε κορυφαίες οικονομίες της Ένωσης, ενώ παράλληλα αυξάνονται συνεχώς τα θύματα σε χώρες όπως Ιταλία, Ισπανία αλλά και ΗΠΑ.
Απώλειες πoυ ξεπερνούν το 2,5% σημειώνουν τα futures της Wall Street, ενώ αντίθετα ο «Δείκτης Φόβου» VIX σημειώνει ράλι με άνοδο της τάξης του 8,7%.
Ιδιαίτερα αρνητική ήταν η αντίδραση των αγορών και στην επίσημη ανακοίνωση ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό, με τον FTSE 100 να «βουλιάζει» άνω του 5%.
Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ κατέστη, για μία ακόμη φορά, σαφές ότι δεν μπορούν να συμφωνήσουν στη χρήση, σε συλλογικό επίπεδο, μέσων όπως η έκδοση κορονό-ομολόγων προκειμένου να στηριχθούν οι σκληρά δοκιμαζόμενες οικονομίες αρκετών χωρών και κυρίως Ιταλίας και Ισπανίας. Η Σύνοδος μάλλον μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, με τον Ιταλό πρωθυπουργό να στέλνει –και μάλιστα πριν ολοκληρωθεί η τηλεδιάσκεψη- ένα επιθετικό μήνυμα κυρίως προς το Βερολίνο, αναφορικά με τις συνέπειες που μπορεί να έχει η πανδημία όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στην ίδια τη συνοχή της Ένωσης.
Την ίδια ώρα αυξάνονται οι «φωνές» που ζητούν λήψη νέων μέτρων «εδώ και τώρα», όπως έπραξε ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, με άρθρο-παρέμβαση στους Financial Times. Αλλά οι ηγέτες της Ένωσης και κυρίως η Γερμανία, δεν φαίνεται να έχουν καμία πρόθεση να κάνουν ένα βήμα πίσω ή να μιμηθούν τις ΗΠΑ, στις οποίες μία επιθετική παρέμβαση του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ήταν αρκετή για να κάνει τους επενδυτές να ξεχάσουν την εκτόξευση των επιδομάτων ανεργίας σε πρωτόγνωρα επίπεδα και να συνεχίσουν να εμπιστεύονται την ικανότητα Fed και αμερικανικής κυβέρνησης να πράξει «ό,τι χρειάζεται» για να στηρίξει οικονομία, επιχειρήσεις και κοινωνία από τη λαίλαπα του κορονοϊού.
Ταυτόχρονα βάσει νέων ανακοινώσεων αυξάνονται ραγδαία τα κρούσματα στις ΗΠΑ, με εκτιμήσεις ειδικών να υποστηρίζουν ότι τα θύματα μπορεί να ξεπεράσουν τις 81.000!
Ως εκ τούτου δεν είναι διόλου ακατανόητο το γεγονός ότι επί ευρωπαϊκού εδάφους οι επενδυτές συνεχίζουν να ρευστοποιούν, με τον Euro Stoxx 600 να υποχωρεί 3,4%, τον DAX 30 να αποδυναμώνεται 3,1%, ενώ βουτιά που αγγίζει το 4% σημειώνει ο CAC 40.