Με... ψυχραιμία μοιάζει να δέχονται, τουλάχιστον αρχικά, τα στοιχεία για την έκρηξη στις εβδομαδιαίες αιτήσεις για λήψη επιδόματος ανεργίας οι επενδυτές τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Wall Street, με τους δείκτες και τα futures να κινούνται πτωτικά αλλά όχι να «βουλιάζουν».
Βάσει της ανακοίνωσης από το αμερικανικό υπ. Εργασίας οι εβδομαδιαίες αιτήσεις για λήψη επιδόματος ανεργίας έφθασαν στα 3,28 εκατ. για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε τις 21 Μαρτίου, με τους αναλυτές να έχουν εκτιμήσει ότι θα κυμαίνονταν μεταξύ 2,5 και τεσσάρων εκατ. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 1982.
Της παραπάνω, πάντως, ανακοίνωσης είχε προηγηθεί συνέντευξη του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος διαβεβαίωσε σε όλους τους τόνους ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διαθέτει και άλλα «πυρομαχικά» προκειμένου να στηρίξει οικονομία και επιχειρήσεις.
Πιθανώς οι επενδυτές να θεωρούν ότι η υπόσχεση Πάουελ έχει μεγαλύτερη βαρύτητα, με αποτέλεσμα τα futures στη Wall Street να υποχωρούν αλλά σε μάλλον λογικά πλαίσια, καθώς ο Dow Jones αποδυναμώνεται 0,37%, ο S&P 500 κατά 0,65% και ο Nasdaq κατά 0,34%.
Στην Ευρώπη διατηρούνται οι πιέσεις, με την προσοχή να έχει στραφεί και στη σημερινή τηλεδιάσκεψη των αρχηγών της ΕΕ, όπου αναμένεται να υπάρξει νέα κόντρα μεταξύ Βορρά και Νότου για μέτρα στήριξης όπως η έκδοση κορονό-ομολόγων ή η χρήση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) για χώρες που έχουν ανάγκη -όπως η Ιταλία- χωρίς, όμως, προσθήκη μνημονίων.
Πτώση 1,5% σημειώνει ο πανευρωπαϊκός Euro Stoxx 600, με τον γερμανικό DAX 30 να αποδυναμώνεται 2,1% και τον βρετανικό FTSE 100 να κινείται 2% χαμηλότερα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι Δραματική έκκληση προς όλους απηύθυνε και ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, με άρθρο του στους Financial Times, μη διστάζοντας να κάνει λόγο για «πραγματικό πόλεμο» και να ζητήσει λήψη γενναίων μέτρων.