ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:02
Πτώση χρηματιστηρίου γραφικά
Φωτο; Shutterstock

«Μαστίγιο» των πωλητών στο ΧΑ, επιθετική κατοχύρωση κερδών σε blue chips

Χάνει και τις 1.700 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με τις πιέσεις να είναι ισχυρότερες σε σύγκριση με την Ευρώπη. Sold out για τράπεζες, με τον τραπεζικό να έχει πτώση -4%.

Με επίκεντρο τις τραπεζικές μετοχές το Χρηματιστήριο Αθηνών δέχεται κάτι παραπάνω από μεγάλες πιέσεις, με τον Γενικό Δείκτη να χάνει και το επίπεδο των 1.700 μονάδων, με την πορεία να αποδίδεται στις διευρυμένες απώλειες που εμφανίζουν και τα διεθνή χρηματιστήρια, με όλους να βρίσκονται εν αναμονή των δασμών Τραμπ στις 2 Απριλίου. 

Στο -1,67% ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxxx 600, με την αυτοκινητοβιομηχανία να βρίσκεται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, ενώ σημαντικές είναι οι απώλειες και για τα προθεσμιακά συμβόλαια της αμερικανικής αγοράς, με αυτά του S&P 500 να υποχωρούν 0,92%. Απόλυτα κερδισμένος ο χρυσός, με νέο ρεκόρ και υψηλό ημέρας στις 3.159,15 μονάδες. 

Με εύρος διακύμανσης άνω των 32 μονάδων ο Γενικός Δείκτης ο οποίος στις 14:20 υποχωρεί 3,03% στις 1.683,01 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 114,4 εκατ. ευρώ, ενώ υπερτερούν οι πτωτικές μετοχές στις 105, έναντι μόλις 21 που ενισχύονται. Πτώση 3,41% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να έχει απώλειες 2,60% και τον τραπεζικό δείκτη να κινείται 4,60% χαμηλότερα. 

Σε ελεύθερη πτώση για τις τραπεζικές μετοχές, παρά το νέο deal από την Alpha Bank, αλλά και μία ακόμη θετική έκθεση από τη Eurobank Equities, με αναβάθμιση των τιμών - στόχων, αλλά και εκτίμηση ότι υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν ακόμη υψηλότερα τις τραπεζικές μετοχές. Απώλειες 6,24% για την Alpha Bank, με τη Eurobank να αποδυναμώνεται 3,74%, την Εθνική Τράπεζα να κινείται 3,88% χαμηλότερα, ενώ η Πειραιώς υποχωρεί 5,33% και η Optima Bank βρίσκεται στο -2,66%. 

Στο κόκκινο το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με πτώση άνω του -4% για τον τίτλο της Metlen, η οποία, πάντως, ανακοίνωσε συμφωνία με την ιταλική Iveco. Υποχωρούν άνω του -3% οι τίτλοι των Aktor, Cenergy, Titan, Viohalco, ΔΕΗ, ElvalHalcor και Motor Oil, ενώ υψηλότερα του -2% αποδυναμώνονται Aegean, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, HelleniQ Energy, Lamda και ΟΠΑΠ. Πτώση 0,38% για την Coca-Cola HBC, με τον ΟΤΕ να αποδυναμώνεται 1,44%. 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η μέση κεφαλαιοποίηση, με απώλειες άνω του -5% για την ΑΒΑΞ,, ενώ υψηλότερα του -4% κινείται η Alumil, ενώ άνω του -3% κινούνται ΕΧΑΕ, Intracom, Intralot, AutoHellas και Fourlis. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

MSCI
ΑΓΟΡΕΣ

Ποιες μετοχές θα είναι στον MSCI Greece σύμφωνα με τη Eurobank Equities

Μια προσομοίωση με βάση στοιχεία Φεβρουαρίου 2026 υποδηλώνει την ένταξη στον δείκτη MSCI Greece των 4 συστημικών τραπεζών, της ΔΕΗ, της Allwyn και του ΟΤΕ, με τις δυο τελευταίες να βρίσκονται στο όριο. Εκτός δείκτη η Jumbo.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Μάρτης - γδάρτης, ο χρησμός της MSCI και το σφυροκόπημα λόγω πολέμου

Ο Μάρτιος επιβεβαιώνει πως είναι «γδάρτης» και οι μετοχές βυθίστηκαν με απώλειες έως και 38%. Σήμερα ανακοινώνει η MSCI το αποτέλεσμα της διαβούλευσης για αναβάθμιση του Χ.Α. στις ανεπτυγμένες αγορές.
Πτώση χρηματιστηρίου γραφικά
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Με απώλειες -0,86% ξεκίνησε η εβδομάδα, υπό απειλή οι 2.000 μονάδες

Ο Γενικός Δείκτης δοκίμασε σήμερα το σημείο των 2.000 μονάδων και ενδοσυνεδριακά κινήθηκε λίγο χαμηλότερα, αλλά τελικά έκλεισε στις 2.006,93 μονάδες με απώλειες 0,86% και τζίρο 260,8 εκατ. ευρώ, ο οποίος χαρακτηρίζεται χαμηλός.